De derby van Emmen: SVBO – VV Emmen

VV Gersloot, de kleinste club van Nederland
21 november 2016
De derde helft minstens zo belangrijk bij VV Schoonebeek 3
2 december 2016

De derby van Emmen: SVBO – VV Emmen

Hemelsbreed liggen beide sportparken 400 meter van elkaar. Toch heerst er geen rivaliteit tussen beide teams zoals dat bij veel verenigingen het geval is. Desalniettemin maken beide teams zich op voor één van de derby’s van Emmen. Vanavond spelen vv SVBO en vv Emmen tegen elkaar in de 1e klassen zondag (en dat op zaterdag).

“Het is niet te voorspellen waar het vanavond naartoe gaat” zegt voorzitter Gerard Feringa van SVBO. “De afgelopen twee edities bij vv Emmen hebben we een 2-0 achterstand steeds weer om weten te zetten in een overwinning”. “Mocht dat vanavond ook zo zijn, dan teken ik er direct voor”. SVBO heeft gedurende dit seizoen te maken gehad met veel blessures en schorsingen. Hierdoor heeft een enorme verjonging plaatsgevonden in het eerste elftal. De puntjes worden bij elkaar gesprokkeld met een smalle selectie. “Als iedereen er weer bij is, weet ik zeker dat we een mooie tweede seizoenshelft zullen krijgen”, aldus de voorzitter.

Het sportpark van SVBO ademt voetbal. Een mooie accommodatie met een tribune als paradeplaatje. Weliswaar geen oude “Engels” bankjes, maar keurige stoeltjes zoals we die in het betaald voetbal ook tegenkomen. In de jaren 90 speelde de ploeg uit Barger-Oosterveld zelfs Hoofdklasse. Iets wat momenteel niet haalbaar is. Toch is de voorzitter trots op het feit dat voornamelijk weer met “eigen jongens” wordt gespeeld.

Gastvrij, dat is de vereniging zeker. Ik word uitgenodigd in de bestuurskamer op de eerste etage en geniet van een mooi uitzicht op het hoofdveld. Zeker met deze temperatuur, het is rond het vriespunt, is het afzien voor de mensen die inmiddels al een plekje langs de lijn zoeken. Mutsen, sjaals, handschoenen, niets is overbodig. Onder het genot van een drankje vertelt de voorzitter vol passie over zijn club SVBO. Ondertussen komen ook de bestuursleden van VV Emmen binnen. Iedereen kent elkaar en er heerst een heel gemoedelijke sfeer. Er wordt gelachen en bovendien staat er een heerlijk diner klaar dat zo genuttigd zal worden. Ook de spelers kunnen onderling goed met elkaar overweg. “Regelmatig wordt na de derby gezamenlijk nog even de plaatselijke kroeg opgezocht”.

In de kantine klinkt de een mooie mix van CCR en plaatselijke piratentoppers. Het eerste elftal van de zaterdag is bezig met de derde helft na de verloren wedstrijd tegen SVV’56. De kantine is goed gevuld en iedereen maakt zich op voor een mooie wedstrijd op het Gemeentelijk Sportpark.

Ik besluit om vlak voor aanvang van de wedstrijd naar buiten te lopen en me te mengen in de menigte. Helaas is het buiten minder druk dan verwacht. Mensen staan dicht tegen elkaar aan, hoewel de wind niet bijzonder koud aanvoelt. Onder luid applaus komen de spelers het veld op.

De eerste helft is het vooral vv Emmen dat de wedstrijd domineert. Vanaf de kant is voelbaar dat toch het grootste gedeelte van de bezoekers een geel-zwart hart heeft. Wanneer een speler van vv Emmen onderuit wordt gehaald en vervolgens een vrije bal wil nemen, wordt vanaf de kant geschreeuwd dat hij zich niet zo moet aanstellen. Als uiteindelijk uit diezelfde vrije bal een doelpunt voort komt, is het ook die speler die even lachend naar de zijlijn kijkt.

Vlak voor rust krijgt een verdediger van SVBO zijn tweede gele kaart en ligt het in de verwachting dat vv Emmen de tweede helft alleen maar verder uit zal lopen. Niets is minder waar! Een heel ander tienkoppig SVBO, met als “11e man” het publiek, komt uiteindelijk knap terug tot 1-1 en lijkt er ook bijna nog met de overwinning vandoor te gaan. Als de scheidsrechter uiteindelijk het laatste fluitsignaal geeft, klinkt een warm applaus vanaf de zijlijn. De spelers zoeken de kleedkamers op. Ik loop rustig, samen met veel anderen, richting de kantine, waar een plaatselijke zanger zorgt voor een leuk feestje!

De kantine loopt weer lekker vol. Een avondje Barger-Oosterveld; garant voor leuk voetbal en een warme sfeer in de kantine!

PM
Hoofdredacteur FC12 Media & Entertainment, Amateurvoetbalgroundhopper

Geef een antwoord