Bikkelen in de kou. Fysiek spel op sportpark Veenoord.

De derde helft minstens zo belangrijk bij VV Schoonebeek 3
2 december 2016
Clubmensen bij SWZ Boso Sneek
8 december 2016

Bikkelen in de kou. Fysiek spel op sportpark Veenoord.

Vandaag zijn we aanwezig bij SV Twedo – VV Bargeres.

Het is zondagmiddag, zo rond half 2 en de gevoelstemperatuur is ongeveer -5. Tijd voor een heerlijke pot voetbal! Buiten klinkt “Hot in here” van Nelly door de speakers om de spelers nog even te motiveren. Ik pik de warming-up van de Tweelingdorper mee en loop vervolgens nog even de kantine binnen voor een lekker bakkie.

Eenmaal buiten aangekomen zie ik dat ik niet de enige ben die het sportpark gevonden heeft. Zo’n 150 mensen heeft inmiddels een plekje aan de zijlijn gevonden. Overigens moet eerst de Speedwaybaan overgestoken worden om bij het veld te komen. Ik zoek een plekje in de zon tussen de menigte om het maar niet koud te krijgen. De speaker roept alle namen keurig op en attendeert ons er nog even op dat het verboden is om het veld te betreden. Voor diegene die het wel doet staat een boete te wachten. Duidelijke taal!

Voordat de wedstrijd begint wordt eerst één minuut stilte in acht genomen voor de slachtoffers van de vliegtuigramp in Colombia. Het is dan ook muisstil op en rondom het veld. Vervolgens is het de beurt aan de pupil van de week! Hij schiet zijn solo actie hardnekkig tegen de touwen. Dit gaat een mooie middag worden. Je voelt het aan alles!

Als het eerste fluitsignaal heeft geklonken, en inmiddels de eerste trein het sportpark heeft gepasseerd, zien we vooral dat het Bargeres is dat de eerste 20 minuten domineert. De grensrechter van Bargeres heeft vandaag gekozen voor een warme outfit met muts, waar aan de overkant een assistent staat die net als de spelers “ijskoud” in trui en korte broek langs de lijn rent.

In de stand is het onderin spannend. Twedo vinden we met 10 punten terug op de 11e plek en Bargeres staat met 1 punt minder op plek 12. Een kraker onderin de derde klasse c zondag. Wat vooral opvalt, is het fysieke spel van beide ploegen. Regelmatig vinden botsingen plaats, maar de scheidsrechter laat veel toe vandaag. Hij probeert er een echte Engelse wedstrijd van te maken. Vanuit het Bargeresvak hoor ik dat Twedo als een fysiek sterke ploeg bekend staat. Daarentegen zijn de Twedo aanhangers het eens over het feit dat Bargeres er vandaag “flink opklapt”.

Ik besluit om even kijkje te gaan nemen aan de overkant. Hier staat namelijk een heel oude tribune die enkele jaren geleden nog optimaal ingezet werd. Een Twedofan weet me te vertellen dat er jaren geweest zijn waarbij het toeschouwersaantal gemiddeld hoger lag dan 600. De omheining eindigt waar de tribune begint. Opvallend is dat het eigenlijk niet mogelijk is om deze te betreden. Ik kan het niet laten om even een foto te maken van deze karakteristieke trekpleister die enkel nog voor de Speedway gebruikt wordt.

De eerste helft is helaas minder spectaculair dan gehoopt en naast de spelers, zoeken ook alle bezoekers de warmte in de kantine op. Wederom worden enkele reservespelers opgewarmd met het nummer ‘hot in here’ en klinken de winnende nummers van de verloting door de speakers.

Na de rust is het wachten op de eerste treffer. Een heel ander Twedo krijgt in de 50e minuut haar eerste kans en niet veel later komt de ploeg op 1-0 door een weergaloze omhaal die precies boven in de kruising vliegt. Eindelijk sensatie! Ook de supporters van de thuisploeg blijken er meer zin in te hebben gekregen. De speaker probeert de interactie met het publiek te optimaliseren en scandeert enkel de voornaam door de speakers. Het publiek krijgt de belangrijke taak om de achternaam van de speler te roepen. Ik vraag me af of dit iedere week geoefend wordt. Wel is het natuurlijk een geweldig initiatief!

Niet veel later, wanneer een speler van Bargeres onderuit wordt gehaald en zijn ploeggenoten vragen om een vrije bal, klinkt luidkeels vanaf de kant dat hij zich niet zo aan moet stellen. Vlak daarna komt de thuisploeg op 2-0 en is de wedstrijd eigenlijk wel gespeeld.

Ondertussen vliegt de 8e trein langs het sportpark en vermaakt de jeugd zich op een bijveldje. De wedstrijd nadert het einde en de eerste bezoekers zoeken de uitgang van het sportpark op. Ook ik vind het tijd om huiswaarts te gaan. Op naar de warme chocomelk met slagroom. Geen heel goede wedstrijd vandaag, maar toch een mooie middag gehad!

 

PM
Hoofdredacteur FC12 Media & Entertainment, Amateurvoetbalgroundhopper

Geef een antwoord