Marco van Bakel en Estudiantes del la Plata

fc12
Adverteerders gezocht
4 januari 2017
Krat ’81 zaalvoetbaltoernooi, een begrip in Nieuw Schoonebeek
11 januari 2017

Marco van Bakel en Estudiantes del la Plata

Deze week in de rubriek Supporters: het verhaal van Marco van Bakel uit Odoornerveen (Drenthe).

Waar de meeste Nederlanders een favoriete voetbalclub in Nederland hebben, kiest Marco van Bakel (52) voor een club uit Argentinië: Club Estudiantes de La Plata. Vreemd zou je denken, toch is het zo gek nog niet als je het verhaal erachter kent.

Los Pincharratas
Een supporter in hart en nieren, zo mogen we van Bakel zeker noemen. Toch is de liefde voor de club niet al van jongs af aan ontstaan. In 2014 organiseert hij een voetbaltoernooi in Amsterdam waar hij in contact komt met verschillende mensen, waaronder de huidige fysieke trainer van Estudiantes: Leandro de Rose. Een gesprek ontstaat en al snel wordt een nieuw toernooi gepland waar ook de Argentijnse club bij aanwezig zal zijn. Van Bakel, al jaren jeugdtrainer bij o.a.KSC, WKE en VV Emmen en organisator van diverse jeugdtoernooien in Nederland, mag zelfs zes weken op stage bij de club en maakt hierdoor nader kennis met de Los Pincharratas.´Op dat moment loopt je hart vol van alles wat je daar ziet en meemaakt´ aldus van Bakel. Zijn zoon Jonah (13) mag mee en krijgt een plekje in de jeugdacademie. Een hele ervaring waarbij hij zelf training krijgt van Argentijns international en man van de club: Juan Sebastián Verón.

Geen uitsupporters
‘De club voelt echt als familie’ zo zegt van Bakel. ‘De sfeer is zo gemoedelijk en iedereen hoort erbij. Men is heel zorgzaam en de saamhorigheid is heel groot.’ Iedere thuiswedstrijd zit het hele stadion (23.000 plaatsen) vol en wordt er 90 minuten lang gezongen. Elke wedstrijd zijn er verschillende sfeeracties om je vingers bij af te likken. Er heerst een echte Zuid-Europese –lees intimiderende- sfeer richting de tegenstander.’ In Argentinië is het verboden om ‘uitsupporters’ toe te laten in het stadion. Dit mede omdat er in het verleden behoorlijke incidenten hebben plaatsgevonden waardoor de veiligheid niet gewaarborgd is.
‘We hebben weleens gehad dat we met de bus, voor een bezoek, naar Boca Juniors moesten. Dan moet je, wanneer je uit de bus komt, direct door een poortje omdat anders de kans aanwezig is dat je niet eens binnenkomt. ‘Wanneer supporters merken dat je niet ‘één van hen’ bent, kan het gebeuren dat je niet meer levend thuis komt.’

Juan Sebastián Verón
Momenteel wordt het huidige stadion gehuurd om vervolgens in 2018 terug te keren naar het ‘oude Estadio Jorge Luis Hirschi’, wat momenteel verbouwd wordt. De voorzitter Juan Sebastián Verón, die inmiddels heeft aangekondigd om in 2017 weer zijn voetbalschoenen uit het vet te halen, is een clubman in hart en nieren. Hij investeert enorm in de club. Zo heeft hij onlangs zelf een nieuw trainingscomplex laten bouwen net buiten de stad.

Intern jeugdopleidingscentrum
Estudiantes is de enige club in Argentinië waar de spelers én voetballen én naar school gaan. De jonge voetballers worden intern opgeleid en slapen op het internaat nabij de trainingsvelden. Sommige spelers komen van ver (soms wel 1000km) en daardoor is het onmogelijk om dagelijks, soms maandelijks te reizen. Van jongs af aan wordt enorm ingezet op discipline, respect en het opofferen voor elkaar. Het teambelang staat voorop. Wanneer iemand zich hier niet aanhoudt, volgt een straftraining. Er wordt dus veel gevraagd van de jonge talenten. Estudiantes wordt gezien als een echte opleidingsclub waar spelers op latere leeftijd in een andere functie weer terugkeren.

Mate
Van Bakel volgt zijn club op de voet. Zo heeft hij veel verschillende shirts thuis aan de kast hangen. ‘Voor de wedstrijden en trainingen nemen de trainers altijd ‘Mate’ om in de stemming te komen.’ Een soort kruidige thee wat in Argentinië heel populair is. Uiteraard drinkt van Bakel dit ook thuis en wordt ook tijdens het gesprek menig kopje weggewerkt. ‘Een echt voetbaldier uit Argentinië drinkt dit, anders hoor je er niet bij’ zo besluit hij.
In februari gaat hij wederom naar Estudiantes om vijf weken stage te lopen bij de B’s als derde trainer. Hij kan niet wachten om ook dan weer verschillende wedstrijden van het eerste elftal mee te pakken. ‘Ik denk dan ook niet dat het dit jaar bij die ene keer blijft’.

Meer informatie over Estudiantas del la plata vind je hier:http://www.estudiantesdelaplata.com/

PM
Hoofdredacteur FC12 Media & Entertainment, Amateurvoetbalgroundhopper

Geef een antwoord