Krat ’81 zaalvoetbaltoernooi, een begrip in Nieuw Schoonebeek

Marco van Bakel en Estudiantes del la Plata
7 januari 2017
Geerts: “De koppen moeten dezelfde kant op staan bij SVBC”
12 januari 2017

Krat ’81 zaalvoetbaltoernooi, een begrip in Nieuw Schoonebeek

Voetballen in de winterstop. In Nieuw Schoonebeek doet men het al jaren onder de noemer ‘Het Krat’81 zaalvoetbaltoernooi’ op sportpark ‘de Gruinte’ bij VV Schoonebeek. Kameradengroepen uit het dorp strijden 3 dagen tegen elkaar, onder toeziend oog van veel publiek, voor een gigantische wisselbeker en eeuwige roem in het dorp.

Mede doordat het toernooi gespeeld wordt in een iets kleinere zaal, en ook de mindere goden uit de kameradengroepen meespelen, heeft het toernooi zijn eigen regels die soms dichter bij het veldvoetbal dan bij de officiële zaalvoetbalregels liggen. Hierdoor zijn de wedstrijden uiterst snel, vol strijd en attractief om te zien. Door de fanatieke onderlinge strijd tussen de teams heerst er tijdens het toernooi een unieke maar ook gemoedelijke sfeer.

Nobody like sus, we don’t care
Onder de noemer ‘sfeervol’ vallen ook zeker de druk bezochte derde helften. Waar op de vrijdag menig speler en belangstellende de kantine nog net voor het eerste daglicht verlaat, is het op zaterdag niet veel anders. Die dag staat de prijsuitreiking op het programma waarbij de winnaar van het toernooi vaak, ongegeneerd en zonder terughoudendheid, laat merken dat ze de kampioenen van dat jaar zijn. ‘Nobody likes us, we don’t care’ is dan ook het passende motto van het succesvolste team van de afgelopen jaren.  ‘De groep die als tweede eindigt, komt er vaak minder goed vanaf. Immers is het zo dat de tweede prijs eigenlijk geen prijs is…’.

Voetbalbeleving
Of je nu in het eerste elftal, de onder 17 of het derde elftal speelt, iedereen mag meedoen mits je binding hebt met het dorp. Legendarische goals, houterige schijnbewegingen, blunders van jewelste en een enthousiast publiek: Alle ingrediënten zijn aanwezig tijdens het toernooi.

Herman en Herman
Bijzonder is ook dat de bardiensten al sinds de eerste editie, inmiddels al 36 jaar, verzorgd worden door dezelfde twee vrijwilligers; Herman Gerdes en Herman Schulte. De beide heren draaien drie dagen achtereen bardiensten tot diep in de nacht of vroeg in de ochtend. Ook zijn zij de volgende dag als eerste aanwezig om de kantine gereed te maken voor weer een nieuwe speeldag. Een slopende bezigheid maar nog altijd met veel plezier en voldoening ingevuld.

Blauwe Knoop, Rowans en New Clean River
Het Krat toernooi is in 1981 opgericht door de kameradengroep Krat’81. Voorheen werden er op de eerste zaterdag van het nieuwe jaar traditioneel maar ongedwongen een aantal potjes gespeeld. Na verloop van tijd is de animo flink gestegen en hebben de leden van Krat besloten een 3-daags toernooi op te richten. In die tijd moest dit nog officieel aangevraagd worden op het toenmalige gemeentehuis in Schoonebeek. Nadat een afvaardiging van Krat en de voetbalvereniging Schoonebeek hun plannen hadden toegelicht, werd dit al snel goedgekeurd en stond de eerste editie van het Krat’81 zaalvoetbaltoernooi gepland voor januari 1981. De deelnemers van de eerste editie waren: de Blauwe Knoop, New Clean River, Julias, Simpel 16, Cafe Heijnen, Rumah Pemuda, Stanna Parochie, de Rowans, de 12 Apostelen en Krat’81. De eerste editie zou gewonnen worden door Blauwe knoop, een team die de daaropvolgende jaren ook nog zou domineren. De teams die de eerste editie deelnamen zijn sinds inmiddels allemaal gestopt en in de loop van de jaren vervangen door de jongere generaties.

Barzitters ‘99
In 2006 heeft Krat’81, na 25 jaar de organisatie overgedragen aan een jonge kameradengroep; de Barzitters’99. Met de intrede van een jongere generatie zijn er in de afgelopen 11 jaar ook veel zaken veranderd. Zo wordt het toernooi nu niet meer op papier bijgehouden maar digitaal en er wordt veel informatie en beeldmateriaal gedeeld via sociale media. Zo werden de afgelopen editie al diverse wedstrijden live uitgezonden op Facebook. Met minimale middelen en zonder sponsoren, om zo de kosten voor de deelnemers te laag te houden, wordt er met de tijd meegegaan.

Binding met het dorp
Omdat voor deelname aan het toernooi strenge regels gelden; zo moeten deelnemers in Nieuw Schoonebeek wonen, afkomstig zijn of een duidelijke band hebben met het dorp, is het Krat’81 zaalvoetbaltoernooi een verborgen pareltje dat weinig bekendheid heeft maar voor trouwe bezoekers en een vaste schare deelnemers al decennia een vast punt op hun agenda is en zal blijven.

De editie van 2016 werd, na een spannende finale, gewonnen door ‘de Jonge Tappers.’

PM
Hoofdredacteur FC12 Media & Entertainment, Amateurvoetbalgroundhopper

Geef een antwoord