Groei, meer sfeeracties en awaydays voor de Brigata Fanatico

Sensatie, spanning en topsupporters bij finaledag Protos Weeringtoernooi 2017
18 januari 2017
Schrijf je mee?
19 januari 2017

Groei, meer sfeeracties en awaydays voor de Brigata Fanatico

Eind 2015 neemt een groep supporters van FC Emmen het heft in eigen hand en gaat in gesprek met de directie van de club. Men is van mening dat de klik tussen de spelers en supporters beter kan en dat de sfeer in het stadion niet goed is. Een zeer positief gesprek is het resultaat en inmiddels zit het eerste jaar van de Brigata Fanatico er alweer op. Reden genoeg om terug te blikken met drie leden van de fanatieke aanhang, Maikel, Martin en Arjan.

Eigen partybus
De positieve groep supporters die hun club in voor- en tegenspoed steunt heeft al snel een logo gevonden. ‘Een Drentse vlag en een fakkels (pyro) zijn voorwaarden die gesteld worden. Bijna iedere awayday tuft de Partybus vanuit Drenthe het land in. Met name de wedstrijden uit bij FC Volendam, AZ en NAC Breda liggen nog goed in het geheugen van de Brigata leden.

Het feest op de Dijk in Volendam was geweldig

Altijd feest
‘Bij Volendam zijn we met de bus de Dijk op gereden en hebben we een schitterend feest gehad onder de noemer: ‘Zomertour ‘. Alles verliep perfect: De sfeer was goed, er was voldoende drank en we wonnen de wedstrijd ook met 0-1’, aldus de enthousiaste supporters. ‘AZ uit voor de beker was geweldig omdat we met zo’n grote groep waren. Het scheelde niet veel of we hadden de volgende ronde gehaald.’ NAC Breda werd bezocht onder de noemer ‘X-mas tour’. ‘Mooie herinneringen die we ook volgend jaar weer mee hopen te maken. Helaas wordt er niet altijd gewonnen, maar feest is er altijd.’

‘De Vils’
Halverwege het seizoen krijgt de Brigata ook een eigen clubhonk. De tenten worden afgebroken en in samenwerking met FC Emmen en voormalig hoofdsponsor Q&S Gartendeco wordt een mega blokhut gerealiseerd in de hoek van het stadion. ‘Uiteraard moest hier ook een naam voor bedacht worden. ‘Via Sociale Media hebben we rondgevraagd naar suggesties en iedereen was unaniem over “de Vils”, vernoemd naar de in 2014 overleden clubman Riny van Vilsteren’.

Negentig minuten lang zingen en feesten
De thuiswedstrijd dit seizoen tegen SC Cambuur gaat de boeken in als de mooiste voor de Brigata. ‘We hadden doeken gemaakt en voorafgaand verschillende zangers geregeld. Toen de spelers het veld op kwamen ontstond er een schitterende ‘Pyro’ en hebben we met zo’n 300 supporters 90 minuten lang alleen maar gezongen en gefeest. Iets wat we niet snel zullen vergeten.’

Binding met spelers
Het doel van de Brigata is om in de toekomst structureel een vol vak te hebben tijdens de thuiswedstrijden. Ook wil de groep meer sfeeracties en awaydays organiseren. ‘We merken dat er steeds meer belangstelling komt vanuit de regio en ook de landelijke bekendheid groeit.’ De Brigata hecht veel waarde aan spelers die zichtbaar zijn in hun ‘Vils’. ‘Sommige spelers laten zich af en toe zien, maar helaas is een grote groep nog niet geweest’. Via Sociale Media lijkt de samenwerking in ieder geval optimaal. ‘Steeds vaker wordt er door spelers en technische staf op onze tweets gereageerd en merken we ook dat men onze support enorm waardeert.’

Op woensdagavond begint onze voorbereiding al

Voorbereiding
De supportersgroep maakt ook dit seizoen weer de meeste kilometers van de Jupiler League. Dat betekent vroeg opstaan en lange reizen maken. ‘Gemiddeld begint de voorbereiding voor iedere wedstrijd al op woensdagavond. Dan begint het overal al te kriebelen en ontstaat er een soort gevoel van ‘het komt steeds dichterbij.’ We spreken die avond dan ook vaak af met elkaar en blikken vooruit op wat zal komen’. Wanneer we een awayday hebben waarbij de partybus wordt ingezet, begint de voorbereiding al twee weken van te voren. ‘We hebben een groepsapp waarin we ideeën met elkaar bespreken.’ Zo worden sfeeracties bedacht, het bier geregeld en wordt afgesproken wie er allemaal meegaat.’

Eagles uit
Vorig seizoen speelde FC Emmen in de Adelaarshorst tegen Go Ahead Eagles. ‘Via Sociale Media hadden we aangekondigd dat enkel de ‘Witte Wiem’n’ (groep heel trouwe vrouwelijke supporters) naar Deventer zouden komen. Uiteraard hadden wij stiekem ook een bus geregeld en kwamen we op het laatste moment de tribunes oplopen. Wat daar ontstond was onbetaalbaar, echt kippenvel. We werden toegezongen en wat hebben we voor een verrassing gezorgd. Een gigantisch feest, later ook met de aanhang van de Eagles.’

Inmiddels hebben enkele leden ook al een tatoeage van hun club op het lichaam laten zetten. ‘Op deze manier willen we ook echt onze levenslange support aan de club tonen’ aldus de drie lachende Brigata’s. ‘Spelers, supporters en ook de club vinden het geweldig.’

Op 28 januari a.s. organiseert de groep een groot feest in de Boogie Bar, op steenworp afstand van het stadion. FC Emmen supporters worden van harte uitgenodigd om hierbij aanwezig te zijn.

Vandaag staat de wedstrijd tegen Jong Ajax op het programma en de jongens gaan zich opmaken voor een koude pot op de Jan van Beverentribune. Echter is er nog voldoende tijd om nog even goed warm te worden en in te drinken in de ‘Vils’.  Iets wat de jongens overig helemaal niet vervelend vinden….

Foto’s: Brigata Fanatico tijdens o.a. awayday bij NAC Breda

PM
Hoofdredacteur FC12 Media & Entertainment, Amateurvoetbalgroundhopper

Geef een antwoord