Gastcolumn: ‘Voetbal in de winter, stop ermee!’

SV TEC on tour naar het Kasteel
23 januari 2017
Fotoreportage: Veel kansen voor koploper HZVV
29 januari 2017

Gastcolumn: ‘Voetbal in de winter, stop ermee!’

Had graag dit weekend een wedstrijdje willen bezoeken. Het gekke is dat de diverse voetbalsites vermelden wat niet doorgaat, maar niet welke wedstrijden wel doorgang vinden. Wat is er nu belangrijker? En om nou al die kantines af te bellen, nee dat zie ik ook niet zitten. Uiteindelijk blijf ik thuis, want aan oefenpotjes wil ik mijn spaarzame vrije tijd niet verkwanselen.

Winter en voetbal, het past niet bij elkaar. Hard bevroren of van een dikke sneeuwlaag voorziene velden maken het mooie spelletje onmogelijk. Van de heren en vrouwen voetballers wordt – als het aan de KNVB ligt – verwacht dat ze zoveel mogelijk hun partijtjes onder deze erbarmelijke omstandigheden afwerken. Met handschoenen, maillots en soms mutsen uitgedost is het vaak een clowneske vertoning. En dan hebben we het nog niet eens over de weinige toeschouwers die zich aan de kou wagen. De ‘diehards’. Als de kantine uitzicht biedt op het veld, kiezen zij voor een plekje achter glas. Is dit niet het geval, dan verschuilen ze zich achter muren van kleedkamers of andere bouwwerken op het veld om de noord-oosten wind  te ontwijken. Brrrr! Het is afzien geblazen!

Voetbal is geen wintersport. Iedereen weet het maar toch moet er in deze periode van het jaar altijd wel gespeeld worden. En op het moment dat de velden er piekfijn bijliggen, zo rond eind mei, juni, dan is de competitie afgelopen. Wie is er nou gek?

Nog niet zo lang geleden gooide de KNVB de wedstrijden er steevast uit als het een poosje gevroren had. Vandaag de dag is het anders. Nu een respectabel aantal clubs over kunstgrasvelden beschikt, moet er welhaast een lawine over ons land razen wil het voetbal afgelast worden. Het gevolg is dat bij winterse omstandigheden 15 procent van de wedstrijden doorgaat en 85 procent wordt afgelast. Kan iemand van de KNVB-burelen mij uitleggen wat hier de zin van is? Er moet sowieso een inhaalprogramma komen. Daarvoor in de plaats kan je toch ook gewoon voor een algehele afgelasting kiezen en een volledig programma opnieuw inplannen?  Bovendien gaat er een vertekend beeld ontstaan. Clubs met kunstgrasvelden hebben na verloop van tijd meer wedstrijden gespeeld dan verenigingen zonder. En ook dit moet aan het slot van het seizoen weer gelijk getrokken worden.

Daarom probeer ik het nog een keertje. Speel van september tot en met medio december. Gooi daarna de veldcompetitie plat tot de eerste week van maart en pak dan de draad weer op. Plan desnoods een keertje een midweeks programma of een dubbelprogramma met Pasen of Pinksteren. En werk het bekerprogramma in de laatste weken van augustus en midweeks af. Het betekent duidelijkheid voor de clubs, die in de winterperiode in alle rust hun zaaltoernooitjes kunnen afwerken en trainingskampen plannen. Ik heb gezegd, maar weet dat het tegen dovemansoren is.

Twaalfde man
(foto: Citydata.com)

 

PM
Hoofdredacteur FC12 Media & Entertainment, Amateurvoetbalgroundhopper

Geef een antwoord