‘Benes, al meer dan negen jaar clubman bij Drenthina’

Casper Goedkoop nieuwe trainer FC Klazienaveen
13 februari 2017
Clubmensen, Vak Q en een mooie carrière voor Björn Zwikker
16 februari 2017

‘Benes, al meer dan negen jaar clubman bij Drenthina’

Menig trainer verlaat na twee à drie seizoen een voetbalvereniging om elders aan de slag te gaan. Vaak wordt gedacht aan de korte termijn; Presteren en weer door. Gerrie Benes zette onlangs een handtekening onder een nieuw contract bij VV Drenthina. Hij gaat hiermee zijn 10e seizoen in bij de voetbalvereniging uit Emmermeer. Hoofdtrainers die ook clubmensen zijn, waar zien we ze nog… Tijd om eens in gesprek te gaan met de oefenmeester van deze volksclub.

Jaarcontracten
Als we terugkijken in de carrière van Benes valt op dat hij een man van de langere termijn is. Na tien jaar SC. Erica en drie jaar ACV Assen is het niet eens zo gek dat hij nu zijn zoveelste seizoen ingaat bij VV Drenthina. ‘Ik ben iemand van de langere termijn en vind het geweldig om de club, maar ook de spelers te zien groeien’, aldus Benes. ‘Doordat ik langer bij de club ben, heb ik ook invloed op het tweede elftal en de jeugdafdeling. Er is echt een relatie ontstaan. Ik heb goede mensen om mij heen, iets waar ik veel waarde aan hecht. We weten wat we aan elkaar hebben en wat we van elkaar kunnen verwachten’. Benes tekent eigenlijk enkel jaarcontracten. ‘Ik vind het belangrijk dat het bestuur en de spelers achter mijn visie staan, vandaar dat ik per seizoen bekijk hoe het er voor staat’.

Jonge groep
Momenteel bestaat de eerste selectie uit een jonge gemotiveerde groep spelers. ‘Veel jongens kunnen nog stappen maken. Er is veel perspectief. Er veel geïnvesteerd in de vereniging. Van jeugdspelers tot aan de het eerste elftal. Dat de club nu onderin de eerste klasse speelt baart Benes geen zorgen. ‘Spelers leren momenteel erg veel en doen de nodige ervaring op. Iets waar we in de toekomst alleen maar profijt van kunnen hebben’. Volgens Benes moet deze groep jongens in de toekomst wel goed mee kunnen draaien in de eerste klasse.

Volksclub
Drenthina is een club voor jong en oud. Zo zijn er bijvoorbeeld vrijwilligers van ouder dan 80 jaar. Donderdagavond wordt als ‘de clubavond’ beschouwd. ‘Iedereen komt dan bij elkaar en geniet van al het mooie wat de vereniging brengt’. Op deze avond traint ook de eerste selectie van de club. Zowel uit- als thuis worden zijn spelers bijgestaan door een bepaalde kern supporters. ‘Ze zijn er in voor- en tegenspoed. Het mooie is ook dat iedereen elkaar kent en er een heel gemoedelijke en positieve sfeer hangt’ aldus de tevreden hoofdtrainer.

Hoogtepunten
Sportief gezien gaat het dit jaar dan niet helemaal voor de wind. Toch heeft Benes al veel mooie momenten gekend bij de club. ‘In mijn eerste jaar werden we direct kampioen. De club liep al een paar jaar promotie mis en wat is er dan mooier dat het dan juist in dat jaar wel lukt’. Ook de promotie naar de eerste klasse, afgelopen seizoen, ziet Benes als een van zijn hoogtepunten. ‘Twee knotsgekke wedstrijden tegen DZOH werden uiteindelijk gewonnen. Er zat zoveel emotie in vooral de tweede wedstrijd. Er was veel belangstelling voor het duel en ook de pers was massaal uitgerukt. Het was geweldig om hier uiteindelijk als winnaar van het veld te stappen!’

Trots
Waar Benes het meest trots op is, is dat enkele jaren geleden zes jongens van de A1 naar de eerste selectie zijn gehaald. ‘De jongens waren destijds nog erg jong, maar hadden veel potentie. Samen met het bestuur is destijds besloten om deze jongens door te laten stromen. Uiteindelijk pakte dit zo goed uit en heeft deze groep jongens, o.a. tegen DZOH, laten zien dat we een heel goede keuze hebben gemaakt’, aldus een lachende Benes.

Langere termijn
‘Ik vind het belangrijk om spelers te zien groeien en dan kan niet in twee of drie seizoenen. Vandaar dat ik ook een echte lange termijn trainer ben. Van veel trainers wordt verwacht dat men binnen die periode goed presteert en promoveert om vervolgens weer verder te gaan. Zo zit ik niet in elkaar’. De methode van Raymond Verheijen speelt een belangrijke rol in de opbouw van zijn trainingen. ‘Ik ben goed op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op trainingsgebied en heb ook een duidelijke opbouw in mijn oefenstof. Plezier en een goede relatie staan o.a. voorop’.

Combinatie werk en voetbal
Benes, ook directeur van twee Voortgezet Onderwijs scholen in Emmen, heeft een druk bestaan. Wel is hij van mening dat de combinatie voetbal en onderwijs heel goed samen gaat. ‘Je ziet veel overeenkomsten. Het mooie is dat beide gericht zijn op het omgaan met mensen, iets wat heel goed bij mij past.’ Het goed organiseren is hierbij wel een vereiste. ‘Vanuit de club wordt goed meegedacht. Wanneer ik een keer niet kan trainen vanwege een vergadering op school, wordt dit opgepakt door mijn assistent. Het is toch fantastisch dat dit zo opgelost kan worden!’

Ambitie
Momenteel is Benes al meer dan dertig jaar actief in de voetbalwereld en heeft hij op verschillende niveaus gewerkt. ‘Ik bekijk per seizoen hoe ik er voor sta en zet vervolgens mijn lijnen uit. Het belangrijkste is dat ik goed gezond blijf en fysiek mee kan komen. Wanneer dit het geval is, kan het maar zo zijn dat ik er vervolgens nog een seizoen aan vastplak’, zo besluit de lachende oefenmeester.

PM
Hoofdredacteur FC12 Media & Entertainment, Amateurvoetbalgroundhopper

Geef een antwoord