Clubmensen, Vak Q en een mooie carrière voor Björn Zwikker

‘Benes, al meer dan negen jaar clubman bij Drenthina’
14 februari 2017
FC12.nl in Panenka Magazine
20 februari 2017

Clubmensen, Vak Q en een mooie carrière voor Björn Zwikker

In de categorie ‘Clubmensen’ spreken we met mensen die al jaren onderdeel van een vereniging zijn. Vandaag is dat anders. Björn Zwikker heeft de clubkleuren van verschillende verenigingen gedragen en weet als geen ander hoe belangrijk deze mensen zijn binnen een voetbalclub. ‘Je kunt er eigenlijk niet zonder….’

‘Eigenlijk ben ik zeven dagen per week met voetbal bezig’ zo vertelt de achtentwintig jarige Emmenaar. ‘Naast m’n werk als Hoofd jeugdopleiding bij HHC Hardenberg loop ik stage bij de O19 van SC Heerenveen. Daarnaast ben ik bezig met mijn UEFA A jeugd diploma en voetbal ik bij VV Emmen. Ook werk ik nog als jongerenwerker bij Hardenberg United met als doel om mensen zonder opleiding aan het sporten te krijgen. Een mooie en veelzijdige uitdaging.’

Een mooie carrière
Zwikker, afkomstig uit de jeugdopleiding van FC Emmen, debuteert in 2007 in het betaalde voetbal. Vervolgens maakt hij de stap naar WKE, waar hij twee jaar speelt. Na een kruisbandblessure halverwege het seizoen behaalt hij met die club wel het algeheel amateur landskampioenschap. Na een periode bij Alcides in Meppel en een jaar Topklasse met WKE belandt Zwikker via HHC Hardenberg en Rohda Raalte bij VV Emmen. De club waar hij momenteel nog steeds speelt. ‘Mensen zeggen weleens tegen mij dat ik al bij veel verenigingen heb gespeeld, maar als je goed kijkt, zie je dat het eigenlijk wel meevalt. Met name bij HHC, VV Emmen en WKE heb ik zoveel plezier gehad dat ik er later weer ben teruggekeerd.’

Algeheel landskampioen
Sportief gezien ligt het hoogtepunt van Zwikker bij het landskampioenschap met WKE. ‘Ik speelde het hele seizoen en was ook de jongste speler in het team. Helaas scheurde ik in mijn kruisband en kon ik het seizoen niet afmaken. Desalniettemin waren de wedstrijden tegen Rijnsburgse Boys geweldig om mee te maken. Zoveel spanning en sensatie en om dan uiteindelijk als winnaar van het veld te stappen was echt zo geweldig. Nog vaak word ik herinnerd aan deze wedstrijd en krijg ik kippenvel als ik er aan terugdenk’.

Vak Q
‘Bij HHC Hardenberg hebben we vak Q, een groep supporters die zowel bij thuis- als uitwedstrijden voor sfeeracties zorgt. Ze staan er in voor en tegenspoed en zijn altijd optimistisch over de club.’ Met de club uit Hardenberg won Zwikker het Protos-Weering zaalvoetbaltoernooi in 2013. Ook de strijd om het kampioenschap met o.a. Spakenburg staat bij Zwikker in de boeken als hoogtepunt. ‘We speelden destijds voor gemiddeld 6000 toeschouwers, dan wil je wel rennen als de supporters je toejuichen’ aldus de lachende Emmenaar.

Als je iets wilt halen, moet je er een prijs voor betalen.

Clubmensen
‘Uiteraard heb ik veel gehad aan de clubmensen bij de verschillende verenigingen. Denk bijvoorbeeld aan Jan Veneman en Bert Nijboer van HHC. Zij hebben mij destijds de kans gegeven om me goed te ontwikkelen. Iets waar ik hen eeuwig dankbaar voor ben’. Ook bij VV Emmen heeft Zwikker één persoon die hem veel heeft gebracht: Christiaan Hendriks. ‘Christiaan is een jongen die al zoveel voor de club heeft gedaan. Hij is er dag en nacht en zorgt dat alle randvoorwaarden aanwezig zijn om iedere week te voetballen. Ik heb enorm veel aan hem te danken.’

UEFA A
Tijdens zijn voetbalcarrière is Zwikker ook gestart met het behalen van zijn trainersdiploma’s. Zo traint hij o.a. SC Erica en VV Emmen. Bij laatstgenoemde behaalt hij drie jaar op rij promotie en speelt zijn team uiteindelijk eerste divisie met als hoogtepunt de winst op Ajax (4-0). ‘Jongens die ik destijds trainde, spelen nu bij mij in het eerste elftal bij VV Emmen’. Hij vervolgt zijn trainersloopbaan bij HHC Hardenberg om vervolgens FC Emmen O12 te gaan trainen. Sinds drie jaar is Zwikker weer werkzaam bij HHC, waar hij o.a. verantwoordelijk is voor de jeugdopleiding. ‘Uiteindelijk is mijn doel om in het betaalde voetbal aan de slag te gaan. Ik vind het geweldig om jonge jongens beter te maken. Een baan in de jeugdopleiding van een grote club behoort dus zeker tot de mogelijkheden.’ Momenteel is Zwikker bezig met het afronden van zijn UEFA A jeugd cursus. Een opleiding die hij samen volgt met o.a. Bas Sibum, René Grummel (beide FC Emmen), John Heitinga (Ajax) en Denny Landzaat (AZ).

Investeren
‘Ton Gerbrands zei ooit tijdens een lezing ‘Als je iets wilt halen, moet je er een prijs voor betalen’. Iets wat precies bij mij past. Dit betekent bijvoorbeeld dat ik mijn vriendengroep niet wekelijks zie. Helaas heb ik, naast het voetbal, over het algemeen niet veel tijd voor andere dingen. Het is puur investeren wat ik nu doe.’

VV Emmen
VV Emmen draait momenteel bovenin mee in de eerste klasse F. Na de winterstop heeft de club al drie keer gewonnen. ‘Voor de winterstop hebben we onnodig punten weggegeven. Iets waar we hopelijk van geleerd hebben. De groep is volwassener geworden en in staat om een wedstrijd over de streep te trekken. Ikzelf ben behoorlijk onder de indruk van ons team en denk dat het nog een heel mooi seizoen kan worden.’

Foto header: HHC Hardenberg

PM
Hoofdredacteur FC12 Media & Entertainment, Amateurvoetbalgroundhopper

Geef een antwoord