Herman Wubbels al veertig jaar bij ‘de Boys’ uit Zwartemeer

Erica ’86 in het nieuw
23 februari 2017
Een bakkie pleur en gouden rakkers bij Sc Angelslo
27 februari 2017

Herman Wubbels al veertig jaar bij ‘de Boys’ uit Zwartemeer

Op zijn zevende zet Herman Wubbels z’n eerste stappen op het voetbalveld bij Zwartemeerse Boys. Na  twaalf jaar weg te zijn geweest, keert hij in 1990 terug bij de groen-witten. Als keeper van eerst het tweede en vervolgens het eerste elftal beleeft hij mooie momenten. Tegenwoordig is hij voorzitter bij ‘de Boys’. Een gesprek met de enthousiaste clubman uit Zwartemeer.

Veertig jaar is niet niks! ‘Nee’, glundert Wubbels , die vlak voor het Carnavalgebruis toch nog even tijd heeft voor een gesprek.’ Nadat ik twaalf jaar voor Schöningsdorf had gespeeld vond ik het tijd om af te bouwen in het tweede elftal van Zwartemeerse boys.  Echter, na een paar wedstrijden werd mij al gevraagd wat ik ‘in godsnaam’ in het tweede deed. Of ik niet in eerste wilde spelen. Uiteindelijk heb ik dat tot mijn 41e gedaan’.  In die periode leert Wubbels veel mensen kennen en regelt hij o.a. de sponsoring en de kleding voor de vereniging. Ook richt hij o.a. de ‘Club van vijftig’ op en is hij jarenlang leider van het eerste elftal. ‘Op een gegeven moment kwam de vraag of ik ook in het bestuur wilde. Dat wilde ik wel, maar ik had geen zin om iedere week te vergaderen’. Uiteindelijk is het er toch van gekomen en sinds vier jaar is hij de voorzitter van ‘de Boys’.

 

Echte vrijwilligers
Zwartemeerse Boys kent veel mensen die zich fanatiek inzetten voor de vereniging. ‘Neem bijvoorbeeld Jan Post. Hij is inmiddels de zeventig gepasseerd maar regelt nog steeds de inkoop voor de club’. Ook Anne Schippers en Klaas Klönne zetten zich al jaren in. ‘We doen het hier niet voor onszelf, maar puur voor de club’.  Zo is er een onderhoudsploeg onder leiding van Henk Wesseling en regelt Klaas van der Velde al jaren de gang van zaken in de kantine. Wubbels:  ‘Ik moet zeggen dat we eigenlijk zelden te klagen hebben over gebrek aan vrijwilligers. Iedereen draagt de club een warm hart toe en is actief betrokken. Toen begin dit seizoen het jeugdbestuur opstapte, hadden we in mum van tijd nieuwe mensen die deze functie in wilden vullen’.

Eerste elftal
Naast Wubbels zelf is ook altijd een behoorlijke groep supporters aanwezig bij zowel de thuis- als uitwedstrijden. ‘Gesteund worden we altijd. In voor- en tegenspoed’. Zelfs nu we dit seizoen een valse start hebben gehad. We hadden veel blessures en ondanks dat we heel tevreden zijn over de inzet van trainer Jan Moes, hebben we helaas weinig punten gehaald.  Veel wedstrijden speelden we beter, maar maakten we het niet af’.  De doorstroming van de onder 19 naar het eerste elftal is voor sommige spelers nog een behoorlijke stap. Toch moet menig A-speler er al staan sinds begin dit seizoen. ‘Deze spelers doen nu de nodige ervaring op om vervolgens vanaf volgend seizoen structureel in het eerste mee te doen’.  Het doel is dit jaar ook om in ieder geval in de vierde klasse te blijven. Volgend seizoen wordt de club getraind door Hendrikus Mulder. Een trainer die veel ervaring heeft met jonge spelers en hier succesvol mee is geweest bij o.a. DVC ’59.

Kaboutervoetbal
‘Een vereniging die leeft’ zo omschrijft Wubbels Zwartemeerse Boys. ‘We hebben alles bezet, van de F’jes tot de A’s en dus een mooie ruime jeugdafdeling’. Voor de allerjongsten (onder de zes jaar) wordt het ‘Kaboutervoetbal’ georganiseerd. ‘We merken dat kinderen al van jongs af aan in aanraking komen met voetbal. Het voordeel van de kabouters is dat ze al de nodige ervaring op doen. Zo zien we dat kinderen in de F’jes al goed weten wat de spelregels zijn en dat het niveau ook hoger ligt. Veel ouders kiezen er nog wel voor om hun kind eerst het zwemdiploma te laten halen, maar het animo voor het kaboutervoetbal is enorm’.  Ook het damesvoetbal bij Zwartemeerse Boys is in opkomst. ‘We krijgen veel dames van buitenaf om bij ons te voetballen. Het mooiste is dat de dames dit allemaal zelf regelen’. Ook het feit dat er aan het begin van het seizoen nog geen wedstrijd was geregeld en inmiddels al tien vriendschappelijke wedstrijden zijn georganiseerd, typeert volgens Wubbels de inzet van de dames.

Nummer 14
In het clubgebouw hangt een shirt met nummer 14 aan de muur. Een eerbetoon aan Martin Arends. Het nummer wat sinds zijn overlijden in 2013 niet meer wordt gedragen. Hij speelde in ons eerste elftal altijd onder dit nummer. Uit respect voor hem hebben we besloten om dit nummer niet meer te dragen’.

Actieve voorzitter
Wubbels is een actieve voorzitter die zich op alle vlakken inzet voor de club. Zo vervangt hij andere mensen wanneer zij een keer niet kunnen, denkt hij zowel praktisch als bestuurlijk mee en is hij nog steeds fanatiek in het aantrekken van sponsoren. ‘Gemiddeld ben ik zo’n vijftien uur per week op het sportpark aanwezig’.

Hoogtepunten
De eerste keer kampioen worden met ‘de Boys’ in de jaren 70, is volgens Wubbels een van zijn hoogtepunten.  ‘Het feest wat we toen hebben gehad was geweldig. Geheel op eigen initiatief kwam ‘Black Lake’ spelen en de zaal werd helemaal plat gespeeld. We hebben het er nog regelmatig over, het was echt fantastisch’. Ook de weekenden weg met het eerste elftal  en het 60 jarig bestaan van de vereniging staan bij Wubbels in de boeken als hoogtepunt.

Club in beeld
Enkele jaren geleden is de kantine grondig verbouwd. Zo pronkt de club nu met een gigantische ‘Wall of Fame’ waar de geschiedenis staat beschreven. ‘Iets waar we heel trots op zijn en veel positieve reacties op ontvangen’. Ook staan de voetbalschoenen van de heer Vos in de kantine. ‘Schoenen van voor de oorlog, maar prachtig om te zien’. Daarnaast is er een grote rokersruimte aanwezig en is de bar verbouwd.

Internationaal toernooi
Aangezien Wubbels in het verleden voor het Duitse Schöningsdorf speelde en daar de nodige connecties heeft opgedaan, ontstaat in 2016 het idee om jaarlijks een internationaal toernooi op te gaan zetten. Zo staat de eerste editie voor de F’jes dit jaar gepland in Schöningsdorf en spelen de E’s bij SVBC in Barger Compascuum.  Een toernooi waar naast Zwartemeerse Boys  ook SVBC, VV Schoonebeek, SVV ’04, Weiteveense Boys en CEC aan meedoen vanuit Nederland. ‘De winnaar krijgt een mooie medaille en ook de eeuwige roem’ zo besluit de enthousiaste Wubbels.

Foto’s: FC12.NL

PM
Hoofdredacteur FC12 Media & Entertainment, Amateurvoetbalgroundhopper

Geef een antwoord