Veel leuke wedstrijden in ZO Drenthe!
2 maart 2017
Zondag: Sc Erica – Vv Svbo
8 maart 2017

Preussen – Preussssseeennn

SC Preussen Münster, sinds 2011 spelend in de 3. Liga in Duitsland. Aan de rand van de stad Münster (302.000 inwoners) ligt het Preussenstadion, de thuishaven van Die Adler. Via de autobahn ‘31’ en later de ‘1’, rijden we met hoge snelheid via een provinciale weg richting het stadion. Vandaag ontvangt de club van trainer Benno Möhlmann het hoog geklasseerde Hallerscher FC.

In de verte zie ik het stadion. Massa’s mensen lopen in de richting van de Hammerstrasse. Overal hangen groepjes supporters met grote winkelkarren vol bierflessen. Ook het tankstation nabij het stadion beleeft een goede middag. Er is echter geen auto te bekennen, maar enkel supporters die gele rakkers in bruine flessen naar binnen werken. Op afstand horen we de hits van Status Quo en CCR al voorbij komen. Het belooft een prachtige middag te worden met een typische Duitse sfeer.

Vlak voor tweeën loop ik via de Haupteingang het stadion binnen. Bij de hoofdingang proberen wanhopige supporters nog een kaartje te bemachtigen. Het stadion is vandaag goed gevuld, al valt op dat de korte zijde naast de ‘gasten’ niet bezet is. Via het vak van de harde kern ´Deviants Ultras´ lopen we langs de prachtige staantribunes richting de hoofdtribune. Eenmaal ons plekje te hebben gevonden, begint de stadionspeaker met de opstelling van de thuisploeg.

Het Preussenstadion, een schitterend ouderwets stadion uit 1926 met vrijwel alleen staanplaatsen biedt plaats aan 15.000 toeschouwers. Helaas zijn er vandaag ´slechts 6200 mensen aanwezig. Echter zou je het niet zeggen wanneer je de tribunes bekijkt. De tribunes zijn goed gevuld met groen-zwarte shirtjes. Grote hekken scheiden de vakken van elkaar. Daarnaast zit ook het ‘uitvak’ vandaag goed vol. Hallerscher FC maakt immers een prima seizoen door.

Negentig minuten lang zingen
De wedstrijd is inmiddels begonnen wanneer de harde kern laat merken aanwezig te zijn. Om de beurt wordt de megafoon gebruikt om het publiek op te zwepen. Grote vlaggen zwaaien door de lucht en de liederen klinken negentig minuten lang vol passie! Mensen hebben korte broeken aan, of staan met ontblote buiken trots de longen uit hun lijf te schreeuwen. Wanneer een kleine man in een rolstoel aan het roer staat, gaat het ‘dak’ er helemaal af. ‘PREUSSEN – PREUSSSSSSEN!’

Het is een fysieke wedstrijd waarbij de verzorgers regelmatig van hun stoel mogen om het veld in te rennen. Halverwege de eerste helft wordt een speler van Preussen het veld uitgestuurd na een tackle met twee benen. Het publiek schreeuwt massaal Shiba en dat zal de speler die geblesseerd raakt, ongeveer de hele wedstrijd nog achtervolgen. Helaas voor ons, wordt er in de eerste helft nog niet gescoord. Echter, ik geniet minstens zoveel van de ambiance en sfeer dan van het spel op het veld.

Bier und bratwurst
Wanneer de scheidsrechter voor het einde van de eerste helft fluit, besluit ik om naar de braadworstenkraam te gaan en me te voorzien van zo’n typische Duitse traditie. Uiteraard ben ik niet de enige en inmiddels staat er al een behoorlijke rij, waardoor ik me eerst waan richting de bar om daar een kleine halve liter bier te halen. De sfeer is gemoedelijk onder de supporters. Of je nu werkt in de fabriek, op kantoor of advocaat bent, iedereen is gelijk en heeft één motto: Staan achter Die Adler, zoals de thuisploeg in de volksmond ook wel wordt genoemd. Een vriendelijke stadionhelfer verzoekt ons vriendelijk om onze versnaperingen niet te nuttigen op de traptreden van de tribune.

Ook in de tweede helft houdt Preussen goed stand en komt het zelfs op voorsprong! Helaas staat het binnen twee minuten weer gelijk en dat zou uiteindelijk ook de eindstand van de middag worden. 1-1.

Wanneer ik het stadion uitloop vliegen de petjes en sjaaltjes van de thuisploeg nog steeds als hete broodjes over de toonbank. Het is wel duidelijk. SC Preussen Münster leeft!

PM
Hoofdredacteur FC12 Media & Entertainment, Amateurvoetbalgroundhopper

Geef een antwoord