Bikkelen op de Veenschappen in Erica

Zondag: Sc Erica – Vv Svbo
8 maart 2017
Aston Villa, authenticiteit en nostalgie op Villa Park
15 maart 2017

Bikkelen op de Veenschappen in Erica

Ergens achter in de bebouwde kom, tussen de rijtjeshuizen en de bungalows, ligt Sportpark de Veenschappen van SC. Erica. Een lange oprit met daarnaast een kunstgrasveld, een mooie overkapping en ruime kantine moeten eerst gepasseerd worden om uiteindelijk bij het hoofdveld te komen. Vanmiddag wacht één van de derby’s van Emmen. VV SVBO komt op bezoek.

Nadat ik een kaartje heb gekocht, meng ik mij tussen de supporters van SC Erica. De lijnentrekker van vandaag wordt gekscherend gevraagd of hij teveel had gedronken toen hij zijn taak uitvoerde. Volgens enkele bezoekers is deze niet kaatsrecht vanaf het doel tot aan de cornervlag. ‘Dat scheelt ja wâh een halve meter’. Onder het genot van muziek van Linkin’ Park zijn de spelers van beide team bezig om de warming-up af te ronden. Vlak voordat de gasten uit Barger- Oosterveld het veld verlaten, klinkt enkele seconden, sportief, het clublied van SVBO.

Wanneer de spelers het veld betreden, onder knallende hardstyle muziek, leest een vrouwelijke speaker de opstellingen voor. Een drone filmt de opkomst. We kunnen ons opmaken voor de kraker uit de Eerste klasse zondag!

Eyecatcher
Het hoofdveld van SC. Erica wordt omringd door staantribunes / verhogingen en een ruime tribune. Echter besluit het grootste gedeelte van de supporters om dicht bij de kantine en koffiekraam te blijven en te genieten van het zonnetje. De tribune, ondersteunt door een aantal palen is nagenoeg leeg. Een gigantische, gekleurde ‘Wall’ met daarop de tekst: ‘SC. Erica’ is toch echt de eyecatcher van het sportpark.

Na een klein half uur komen de gasten met tien man te staan nadat een speler zijn tweede gele kaart heeft gekregen. Vlak daarna komen de geel-zwarten zelfs op 0-1 door een mooie uitgespeelde aanval. Het spel is fysiek en er heerst een grimmige sfeer. Zeker nadat SVBO op slag van rust met negen man verder moet. De SVBO supporters hebben geen goed woord over voor de speler van Erica. ‘Stel joe nie zo an joh’ wordt meerdere keren vanaf de kant gescandeerd. ‘Doar was niks bie’. De neutrale arbitrale trio heeft geen gemakkelijke middag.

Rookworst en Glühwein
Halverwege de wedstrijd besluit het grootste gedeelte van de bezoekers de kantine op te zoeken. Naast mij staat een man met een gigantische rookworst in zijn hand. Er ontstaat een rij voor de koffie-kraam, die op een glühweintent lijkt. Nadat iedereen weer een plekje aan de rand van het veld heeft gevonden, begint het tweede bedrijf.

Vandaag heeft ongeveer driehonderd mensen het sportpark gevonden. Het park dat grenst aan de accommodatie van buurman Erica ’86, dat uitkomt in de zaterdagcompetitie. SC Erica speelt al ruim dertien jaar eerste klasse en presteert het ieder jaar om bovenin mee te draaien.

De formatie van trainer Claus Boekweg heeft vandaag veel moeite met de geel-zwarten uit Barger Oosterveld. Uiteindelijk eindigt ook Erica niet met elf man. Toch zet de ploeg zich met veel vechtlust in. Het mag niet meer baten. De eindstand blijft 0-1. Teleurgesteld keert het grootste gedeelte van het publiek richting de kantine. Hier wordt tot laat in de avond nog menig biertje weggetikt.

PM
Hoofdredacteur FC12 Media & Entertainment, Amateurvoetbalgroundhopper

Geef een antwoord