Engelse tafarelen op Sportpark de Planeet bij VV Zwartemeer

Supporters gezocht
16 maart 2017
2000 Voetbalshirts! ‘Het museum van Wijngaard’
21 maart 2017

Engelse tafarelen op Sportpark de Planeet bij VV Zwartemeer

Het was alweer enige tijd geleden dat ik het sportpark van VV Zwartemeer heb bezocht. De club die dit seizoen voor het laatst onder deze naam in de zondagcompetitie actief is. Volgend seizoen vindt de fusie plaats met buurman VV Klazienaveen tot FC Klazienaveen en zal het eerste elftal op zaterdag gaan spelen. Vandaag ontvangen de geel-zwarten VV Dalen op Sportpark de Planeet.

Het is een paar minuten voor de aftrap als ik bij de entree arriveer. Twee mensen zitten, alsof ze er vandaag niet veel zin in hebben, in het hokje en melden me dat ik drie euro moet betalen. Nadat ik hen vriendelijk bedankt heb, zoek ik een plekje langs de lijn.

 

Er waait een harde wind en het miezert wanneer de beide teams het veld betreden. Niet onder luide muziek, wat overigens van te voren goed en opzwepend was, maar tijdens het voorlezen van de namen die het vandaag voor beide teams moeten doen. Het is al weer even geleden dat deze wedstrijd in competitieverband op het programma stond. Het was in het seizoen 2012-2013 toen VV Zwartemeer uiteindelijk aan het langste eind trok en thuis met 4-3 won.

Cultuursportpark
Ondanks dat het vandaag een ‘grijze dag’ is, heeft toch een kleine honderd bezoekers het sportpark gevonden. Een mooie, ouderwetse, Engelsachtige tribune typeert het cultuursportpark dat midden in een woonwijk staat. De tribune heeft een omroepkamer en valt op door de houten bankjes. Overigens is een gedeelte afgezet met rood-wit lint. Op de achtergrond zijn de grote rookpijpen van de Purit goed zichtbaar en wordt het park omringd door een tennisvereniging, zwembad en fietscrossbaan. Om het veld heen is het vooral de grote hoeveelheid reclameboarding dat opvalt. Een staantribune rondom het veld, gemaakt van betonwandjes, zorgt voor een mooie ambiance om het spel goed te kunnen volgen.

VV Zwartemeer speelt sinds een paar jaar in de derde klasse Noord. Voor die periode werd met name tweede en zelfs eerste klasse gespeeld. In de jaren 50 heeft de vereniging, onder de naam Sportclub Drenthe, zelfs nog op landelijk niveau gespeeld.

Veel ‘uit-supporters’
Wanneer het talent van de week zijn shoot-out tegen de touwen heeft gejaagd, fluit de scheidsrechter voor het begin van de wedstrijd. Het zijn vooral de gasten uit Dalen die met name in de eerste helft een licht overwicht hebben. Toch is het de thuisploeg dat na een kleine twintig minuten op voorsprong komt. Het valt op dat het grootste gedeelte van het publiek vandaag met de gasten uit Dalen is meegereisd. Wanneer zij tien minuten later op gelijke hoogte komen, klinkt luidkeels gejuich vanaf de tribune. Met deze stand zoeken de spelers halverwege ook de kleedkamers op.

Ik besluit om ook een bakkie te halen in de kantine. Via een mooie ingang, met zwarte-gele deuren, kom ik door een lange gang uiteindelijk in het clubhuis. Op een groot scherm kijkt een groep supporters de wedstrijd Excelsior –Ajax en er wordt gepokerd aan verschillende tafels. De kantine oogt fris, toch is het bijzonder donker binnen. Aan de muur hangen dartborden en elftalfoto’s van diverse teams.

De tweede helft is het VV Zwartemeer dat uiteindelijk ook deze editie tegen VV Dalen over de streep trekt en wint met 2-1. Aangezien het regent, het spel fysiek en mannelijk is en de tribune een culturele uitstraling heeft, voelt het als een echte Engelse pot voetbal! Vlak voor tijd besluit ik dat het tijd is om mijn auto op te zoeken. Blijkbaar ben ik niet de enige die het herfstachtige weer wel zat is. Stiekem denk ik wel dat dit één van de mooiste sportparken van Zuidoost Drenthe is.

PM
Hoofdredacteur FC12 Media & Entertainment, Amateurvoetbalgroundhopper

Geef een antwoord