2000 Voetbalshirts! ‘Het museum van Wijngaard’

Engelse tafarelen op Sportpark de Planeet bij VV Zwartemeer
19 maart 2017
Nostalgie pur sang bij VV VEV
26 maart 2017

2000 Voetbalshirts! ‘Het museum van Wijngaard’

Supporters heb je in allerlei soorten en maten. Maar wat als je bezeten bent van voetbal in het algemeen en voetbalshirts in het bijzonder. Vandaag spreken we met Arjan Wijngaard uit Groningen over zijn bijzondere verzameling. Hij heeft inmiddels meer dan 2000 voetbalshirts uit allerlei landen over de hele wereld.

Everton FC
Ongeveer twintig jaar geleden kreeg hij zijn eerste shirt als cadeau van een aantal Engelsen. Het shirt was van Everton FC. Vervolgens kocht hij er eentje van FC Groningen en een van Feyenoord. ‘Dan heb je direct mijn favoriete clubs te pakken’, aldus Wijngaard. ‘Langzamerhand groeide dat. Begin 2005 had ik er ongeveer driehonderd. Vervolgens liep dat in 2010 op naar duizend tot in 2015 zo’n vijftienhonderd! Vroeger was het lastiger om aan shirts te komen. Tegenwoordig is het gemakkelijker om contacten te leggen via het internet. Mede door mijn website www.voetbalshirts.org heb ik veel contacten opgebouwd, waarmee ik de afgelopen periode al een aantal mooie shirts heb kunnen krijgen.’

Bijzonder
Eigenlijk zoekt Wijngaard shirts van over de hele wereld. ‘Meestal als ik twee of drie shirts van een club heb, vind ik het voldoende. Behalve van mijn favoriete clubs. Daar kan ik niet genoeg van krijgen. Ook van clubs als Werder Bremen en Paris Saint Germain heb ik meerdere shirts. Van FC Groningen ben ik nog op zoek naar wedstrijdgedragen shirts. Dit maakt het altijd specialer dan de zogenaamde ‘fanshopshirts’ uit de winkel. Desalniettemin zijn deze natuurlijk ook heel bijzonder en mooi om in bezit te hebben.’

‘Shirts van kleinere clubs die bij de gemiddelde voetballiefhebber niet bekend zijn, zijn voor mij speciaal. Denk hierbij bijvoorbeeld aan: Steeton, Skelmersdale en Merthyr Town.’ Zijn voorkeur ligt bij shirts uit Groot Brittanië. Inmiddels heeft Wijngaard meer dan vijfhonderd shirt uit dit continent. Ook shirts uit landen als Colombia, Costa Rica en Ecuador zijn graag geziene shirts in de collectie van de Groninger.

‘Oude shirts’
Marktplaats en Ebay zijn sites welke Wijngaard bijna dagelijks bezoekt. Ook is zijn netwerk inmiddels wereldwijd uitgebreid en op deze manier is het ruilen van shirts ontstaan. ‘Ik hoef niet altijd het nieuwste shirt van een club te hebben. Immers is een shirt na een jaar alweer afgeschreven en dan komt er weer een nieuwe. Ik vind het juist geweldig om een shirt uit het verleden te hebben. Deze heeft voor mij veel meer betekenis. Daarnaast zijn deze vaak goedkoper en worden ze ook vaker aangeboden via de bekende sites.’ Wanneer de verzamelaar op vakantie is, kan hij het dan ook niet laten om een shirt van een lokale club te kopen. Zo kocht hij o.a. shirts van Las Palmas, Espanyol en Tranmere Rovers.

Museum
Mensen zijn vaak erg verbaasd als ze het ‘museum’ van Wijngaard binnen lopen. ’Het is net een winkel’ en ‘O, wat veel’ zijn reacties die hij vaak hoort. Wijngaard kan precies vertellen waar welk shirt van welke club hangt en hoe deze eruit zien.

‘Af en toe krijg ik wel eens shirts aangeboden van bijvoorbeeld voorzitters, materiaalmannen of trainers van kleinere clubs (vooral Non League-clubs uit Groot-Brittannië) Onlangs heb ik bijvoorbeeld nog een shirt gekregen van Tranent Juniors FC, een club uit Schotland, die mijn verzameling had gezien op mijn facebookpagina. Hij vond het een eer om het shirt van zijn club terug te vinden in mijn verzameling.’

‘Ook kreeg ik een email van een mevrouw uit Den Haag, wiens broer was overleden. Deze had een kamer met allemaal voetbal memorabilia. Zij wilde het eigenlijk weggooien, maar kwam mijn site tegen. Vervolgens besloot ze mij te mailen. Inmiddels heb ik veel leuke shirts van haar gekregen’, zo vertelt Wijngaard.

Het gedragen bekerfinaleshirt van FC Groningen is een shirt wat nog ontbreekt in de collectie van Arjan. Daarnaast zou hij ook graag zien dat hij van alle clubs uit de Jupiler League een shirt in zijn bezit heeft. ‘Het thuis- en uitshirt van Achilles ’29, een thuisshirt van Almere City, en de uitshirtjes van FC Oss en FC Emmen zijn shirts die ik nog zoek.’

Mensen die nog shirts in de aanbieding hebben, kunnen contact opnemen via: info@voetbalshirts.org.

 

 

 

 

 

 

PM
Hoofdredacteur FC12 Media & Entertainment, Amateurvoetbalgroundhopper

Geef een antwoord