Nostalgie pur sang bij VV VEV

2000 Voetbalshirts! ‘Het museum van Wijngaard’
21 maart 2017
Jouw wedstrijdverslag of foto’s op FC12.NL?
30 maart 2017

Ergens tussen Klazienaveen en Barger-Compascuum ligt Klazienaveen-Noord. Een dorp met ongeveer 200 inwoners. Toch heeft ook dit dorp een voetbalvereniging. ‘Vlug En Vaardig (VEV) speelt sinds enkele jaren weer in de vijfde klasse zaterdag na twee jaar op het zesde niveau te hebben gespeeld. Vandaag staat de wedstrijd tegen koploper Achilles 1984 op het programma.

Het sportpark is gelegen in het hart van het dorp en ligt prompt achter de Veenkerk en de voormalige basisschool ‘De Stoeke’. Het telt drie velden en een antiek clubhuis. Om het sportpark heen liggen weilanden waar koeien grazen en een boer bezig lijkt met het bemesten van zijn land.

Kruiwagen
Bij binnenkomst (er hoeft hier geen entreegeld betaalt te worden!) zie ik dat een lager elftal vandaag ook thuis speelt en het opneemt tegen Noordscheschut. De bal stuitert flink op wanneer er een pass over een paar meter wordt gegeven. Voor mij loopt een man met een kruiwagen richting het hoofdveld. ‘Je denk’n toch nie dat ik al die getal’n lös met neem. Doar hek ’n kruiwaag’n veur!’ hoor ik hem nog zeggen. Hier bij VV VEV hebben ze geen digitaal scorebord. Nee, de nummers worden gewoon met de hand verwisseld. Eén en al nostalgie in Klazienaveen-Noord.

Vlak voor de aftrap loop ik nog even het clubhuis binnen om een bakkie te halen. Een kleine, warme kantine (units) met een schitterende bar is wat ik aantref. De ‘ons kent ons cultuur’ heerst bij de mensen die eveneens binnen staan. Op de vloer ligt een tapijt. Het ruikt er muf, maar toch heeft het iets. Het oogt in ieder geval gezellig en gemoedelijk! Ik reken mijn koffie af, slechts één euro, en zoek de buitenlucht weer op. Het is vandaag heerlijk weer!

Etherpiraat
Wanneer de spelers, onder muzikale begeleiding van een etherpiraat op de radio, het veld betreden krijgt een vrijwilliger met moeite de ketting van de omheining weer dicht. Nu kan het echt beginnen! De reservespelers zoeken de dug-outs op en de toeschouwers (+- 40) zoeken een plekje langs de lijn. De dug-outs lijken overigens veel op oude bushokjes die voorheen langs de weg stonden.

Voor ik het doorheb, staat het al 0-2 voor de bezoekers uit Assen. Iedere keer als er gescoord wordt, loopt een speler uit de dug-out om dit bij te werken op het scorebord. In de verte zie ik een man lopen met een lange ijzeren stok en een ring. Deze wordt alvast bij de sloot neergelegd, mocht de bal hier ingeschoten worden. ‘Wanneer wij in de tweede helft ook twee keer scoren, komt er dan ook verlenging?’ hoor ik één van de bezoekers gekscherend vragen aan zijn buurman. Het is te hopen voor de thuisclub, dat er überhaupt gescoord wordt.

Vanaf het sportpark is het uitzicht prachtig. Mooie landerijen omringen de voetbalvelden. Koeien grazen in het land en een groep wandelaars passeert het hoofdveld langs een diepe sloot. Achilles 1894 bepaalt het spel deze middag, al krijgt VEV toch ook wel een paar goede kansen.

Halverwege de wedstrijd lees ik op een affiche in de kantine dat de club op zoek is naar een nieuwe penningmeester. Een manier die ook goed past bij deze club. Het is gemoedelijk en men is trots op de club!

In de tweede helft is het Achilles dat nog één keer weet te scoren en zo blijft de taak om het scorebord te bedienen beperkt. De wedstrijd eindigt in 0-3. De rechtsbuiten van VEV loopt werkelijk zijn longen uit zijn lijf en zwerft over het hele veld. Even later staat hij op de linksbackpositie te verdedigen.

Aangezien het vandaag ‘terrasweer’ is, wordt na afloop van de wedstrijd een biertje weggetikt voor de kleedkamers in de zon. Ik heb veel verschillende sportparken gezien, maar het sportpark van VV VEV heeft voor mij toch iets speciaals. Het voelt alsof je een aantal jaren terug in de tijd gaat. Schitterend om te zien dat er in een dorp als Klazienaveen-Noord zo iets moois is voor de inwoners!

PM
Hoofdredacteur FC12 Media & Entertainment, Amateurvoetbalgroundhopper

Geef een antwoord