Kippenvel en vuurwerk bij afscheidsduel voor clubman van VV Bargeres

Fotoreportage SV Meppen – FC Eintracht Norderstedt
9 april 2017
Henk Herbers, al 44 jaar trouwe clubman bij v.v. Schoonebeek
19 april 2017

Kippenvel en vuurwerk bij afscheidsduel voor clubman van VV Bargeres

Een doordeweekse wedstrijd. Je verwacht niet dat er veel publiek op afkomt. Toch is het vanavond behoorlijk druk op het sportpark van VV Bargeres in Emmen. ‘De Roden’ nemen het op tegen SC Stadskanaal. Een wedstrijd met een bijzonder randje. Deze wedstrijd staat namelijk ook in het teken van de recent overleden clubman Vincent van der Laan.

Spandoeken
Zo rond 18.00 uur tuf ik richting de wijk Bargeres in Emmen. Het sportpark ‘Easy Fit’ ligt aan de rand, nabij het spoor en het bedrijventerrein. Bij aankomst staat de grote spelersbus van de gasten pontificaal voor de ingang. De parkeerplaats staat al redelijk vol en bij de entree staat een behoorlijke rij met bezoekers. Ik koop een kaartje à 3 euro en zoek een plekje langs de lijn. In de verte hangen twee grote spandoeken met de tekst: ‘Rust zacht Vincent’ en bereidt een groep supporters een actie voor om hem te herdenken.

VV Bargeres speelt dit seizoen, na een jaar in de vierde klasse te hebben gespeeld, weer in de derde klasse. Een zwaar seizoen waarin de ploeg van Peter Timmer momenteel op de laatste plaats staat.

De thuisbasis van Bargeres, derde klasse zondag, oogt fris en groen. De Dug-outs zijn voorzien van graffiti en de bebossing begint weer aardig op te komen. Op de achtergrond passeert een trein het sportpark en hoor ik auto’s in de verte rondom de wijk rijden. Daarnaast wordt er op de nabij gelegen velden getraind en is het sportpark omheind door relatief weinig reclameborden. Toch zijn er verhogingen aangebracht zodat iedereen optimaal zicht heeft op het hoofdveld.

Fakkels en kippenvel
De speaker noemt, op gepaste wijze, de namen van de spelers om die het vanavond mogen doen en voorafgaand aan de wedstrijd wordt één minuut stilte in acht genomen vanwege het overlijden van Vincent van der Laan. Vlak daarna steekt een groep Bargeres supporters samen met de fanatieke aanhang van FC Emmen, Vincent was ook vaste supporter van FC Emmen en had een goede band met deze supporters (Brigata Fanatico), een groot aantal fakkels aan om de clubman op fraaie wijze te herdenken. Onder luid applaus wordt deze actie gewaardeerd door de +- 200 aanwezige bezoekers. Het entreehokje bij de ingang van het hoofdveld draagt inmiddels ook de naam: ’t Van der Laantje’.

De wedstrijd begint en het is vooral de ploeg uit Stadskanaal die het spel bepaalt. De leeftijd langs de lijn varieert van 8 tot 88 jaar en staat dicht tegen elkaar aan. Het is waterkoud en tussen de zonnestralen door, zorgen donkere wolken en een koude wind voor een temperatuur waarbij menig mens normaliter de kachel opzoekt.

Nummer 11
Na ruim tien minuten, en een aantal kansen later, begint de sfeer onderling bij de uitploeg wat grimmiger te worden. Spelers beginnen op elkaar te schelden en zijn het zichtbaar niet eens met bepaalde steekballen. Niet veel later valt een speler van Bargeres uit met een blessure en moet hij noodgedwongen worden gewisseld. ‘Eem kiek’n heur, o ja nummer 11 komt er in,’ wordt door de speaker op nuchtere wijze omgeroepen. Weliswaar is het geluid erg zacht en hierdoor niet goed te verstaan. Toch kan menig bezoeker de humor van het omroepen wel waarderen!

Rond de 16e minuut komt Stadkanaal op voorsprong na een mooie aanval. De meegereisde supporters vieren dit door o.a. vuurwerk af te steken. Ook moet een brancard het veld op komen om de keeper af te voeren. Hij heeft, zo lijkt het in eerste instantie, zijn arm uit de kom. Zijn vervanger wordt ingeschoten om vervolgens een plekje onder de lat te zoeken. Niet veel later staat de ambulance langs het veld om de keeper voor onderzoek mee te nemen naar het ziekenhuis.

Wanneer het rust is, zoeken de meeste bezoekers het ruime clubhuis op. Het is er druk en gezellig. De muziek klinkt en er wordt volop genoten van koffie en bier.

In de tweede helft scoort Stadskanaal nog een keer en wordt hierdoor bekroond tot winnaar van de periode in de derde klasse C. VV Bargeres blijft door het verlies hekkensluiter en mag zich opmaken voor een ‘alles of niet slot van het seizoen.

PM
Hoofdredacteur FC12 Media & Entertainment, Amateurvoetbalgroundhopper

Geef een antwoord