Henk Herbers, al 44 jaar trouwe clubman bij v.v. Schoonebeek

Kippenvel en vuurwerk bij afscheidsduel voor clubman van VV Bargeres
14 april 2017
VV Sleen: ‘Grasheuvelrollen, ballenjongens en een degelijke overwinning’
24 april 2017

Henk Herbers, al 44 jaar trouwe clubman bij v.v. Schoonebeek

Inmiddels zit hij al bijna 44 jaar in het bestuur van v.v. Schoonebeek in Nieuw Schoonebeek en bekleedde hij verschillende rollen. Van wedstrijdsecretaris tot speaker en van de clubbladredactie tot kantinemedewerker. Wie v.v. Schoonebeek noemt, komt al heel snel uit bij de man die dag en nacht klaarstaat voor de groen-roden. Vandaag spreken we met Henk Herbers.

1032 clubblaadjes
We schrijven augustus 1973 wanneer Herbers toetreedt tot het bestuur van de vereniging. Hij mag in die periode de informatievoorziening voor zijn rekening nemen. Het aanplakbiljet bij de kerk blijkt niet goed genoeg te zijn en er wordt besloten dat het anders moet. In 1976 wordt ´het clubhoes´ van v.v. Schoonebeek gebouwd en een verzamelpunt om te vertrekken richting uitwedstrijden, de derde helft te vieren en een plek voor dorpsbewoners was een feit. In 1996 wordt Henk gevraagd om het secretariaat van de club op zich te nemen. ‘Ik deed immers al veel papierwerk en ben er op die manier eigenlijk ingerold.’ Door de jaren heen vervult hij veel taken binnen de vereniging. Ook schrijft hij tot oktober 2010 het clubblad. Na 1032 edities (allen door Herbers geschreven) valt het doek voor de papieren versie. Het internet en teletekst nemen de informatievoorziening over. Momenteel is Herbers nog vooral actief als wedstrijdsecretaris en als omroeper bij de thuiswedstrijden van het eerste elftal.

Uitlaadklep
Herbers omschrijft zijn v.v. Schoonebeek als een sociaal bindmiddel waar mensen elkaar ontmoeten en een bakkie koffie of een biertje komen drinken. ‘Het is een uitlaatklep voor het dagelijks leven’. Wel neemt het ledenaantal af en is het aantal seniorenteams de afgelopen jaren teruggelopen van zeven naar drie teams. Echter heeft de club inmiddels wel weer een 35+ team. ‘We merken dat het op vrijdagavond, wanneer de teams worden samengesteld, steeds lastiger wordt om de elftallen vol te krijgen. Spelers melden zich sneller af voor, in mijn ogen, soms bijzondere redenen. De discipline is helaas soms ver te zoeken’.

SWB
Sinds 14 jaar heeft de club een gezamenlijke jeugdtak met Weiteveense Boys onder de noemer ‘SWB’. ´Waar voorheen veel rivaliteit onderling heerste, zien we nu kameradenploegen uit beide dorpen ontstaan in de jeugdteams´. Dit vergt volgens Herbers wel een behoorlijke organisatie. ‘Er zijn natuurlijk veel invloeden van buitenaf. Denk bijvoorbeeld aan ouders, verschillende visies en organisaties’. Iets wat wel altijd goed op elkaar moet worden afgestemd. Toch is Herbers zeer tevreden over de samenwerking met de club uit Weiteveen.

Clubmensen
Binnen de vereniging lopen verschillende mensen die zich al jaren actief inzetten. Eigenlijk wil Herbers geen namen noemen, toch komen George en Trees Scherpen naar voren als echte clubmensen. Net als Hans Wenneker. George en Trees maken bijvoorbeeld al meer dan veertig jaar de kantine schoon en ook stuurt George de accommodatieploeg aan op vrijdagmiddag. Hans is heel actief als voorzitter van de jeugdafdeling (SWB) en als keeperstrainer. ‘De vereniging kan eigenlijk niet zonder deze mensen. Ik kan eigenlijk nog veel meer namen noemen, maar waarschijnlijk vergeet ik dan ook nog een paar’, aldus Herbers. De club kent momenteel veel verschillende commissies: Van PR-commissie tot accommodatiezaken en van scheidsrechter- en jeugd tot seniorencommissie.

Hoogtepunten
Het spelen in de Eerste klasse zondag (1995) was voor Herbers het hoogtepunt van de club. Bijzonder is het zeker te noemen omdat de club in 1992 nog op Vierde klasse niveau speelde. ‘We zijn in die periode drie keer achter elkaar gepromoveerd met een gouden generatie voetballers. In 1992 wonnen we de Vierde klasse door Raptim uit Coevorden te verslaan. In 1994 Speelden we de nacompetitiefinale in Valthermond tegen Wildervank om vervolgens promotie naar de Tweede klasse af te dwingen en in 1995 werden we rechtsreeks kampioen in de Tweede Klasse. Een geweldige periode in de geschiedenis van v.v. Schoonebeek’, zo vertelt de lachende clubman. ‘Helaas was de periode in de Eerste klasse van korte duur. We speelden nog wel gelijk tegen Nieuw Buinen en Epe, maar eindigden onderaan waardoor we weer terug keerden naar de Tweede klasse’. In die periode is veel nagedacht over de toekomst van de club. ‘We twijfelden over wat we zouden doen. We konden doorstromen richting de Hoofdklasse of handhaven in de Eerste klasse. Echter moest er dan veel geïnvesteerd worden in accommodatie en spelers en betalen is iets wat gewoon niet bij de club past. We hebben dus voor het behoud van een dorpsclub gekozen en zijn na een aantal gloriejaren weer lager gaan voetballen.’ Wel heeft de club ooit iemand betaald. ‘Ja, ooit hebben we een speler een kinderwagen cadeau gedaan om bij ons te komen spelen, maar geld hebben we nooit gegeven’.

Dieptepunten
De vereniging uit Nieuw Schoonebeek bestaat inmiddels bijna 87 jaar. Ook kent de club dieptepunten. Met name het overlijden van verenigingsmensen als Harry Wubbels en Guus Leferink zijn zwaar gevallen. ‘Dit waren zulke bijzondere mensen binnen onze club. Verschrikkelijk was het!’ Ook noemt Herbers de terugloop van het ledenaantal. Gelukkig wordt er weer volop gebouwd en blijven jonge gezinnen weer op het dorp wonen. ‘Dit biedt perspectief voor de toekomst’. Persoonlijk beleefde Herbers zijn dieptepunt op 27 januari jl. om 19.21uur. ‘Ik startte mijn computer op en klikte op een voor mij onbekende mail. Uiteindelijk bleek het te gaan om een groot virus en werd de computer overgenomen door hackers. Sinds dat moment is het hele digitale archief vanaf 1996 verdwenen. Alle wedstrijdverslagen, contracten, kantinediensten en de administratie. Alles is weg’. Met man en macht is geprobeerd om het terug te halen, maar de ‘hackers’ eisten veel geld wat de club op dat moment niet op kon hoesten.

Dit seizoen
Rekenkundig kan het eerste elftal nog een periodetitel binnenslepen, al wordt het wel lastig. ‘We hebben dit seizoen veel last gehad van blessures en schorsingen waardoor we lager staan dan we hadden gehoopt’. De trainer Wilbert Arends traint naast het eerste elftal ook het tweede van de club. ‘We zien de spelers van het tweede groeien en uitstekend meedraaien in de competitie. De trainingsopkomst is hoog en de conditie van de spelers is prima’.

Ambitie
Herbers hoopt dat de club in de toekomst weer in de Derde klasse mee kan draaien en dat het ledenaantal weer toeneemt. ´Hierin is de jeugdtak SWB ook erg van groot belang´. Naast dorpsvermaak is het belangrijk dat de jeugd blijft voetballen en niet afhaakt halverwege de jeugdelftallen.

Binnenkort gaat Herbers met vervroegd pensioen, na 44 jaar te hebben gewerkt in een zorginstelling in Emmen. ´Ik hoop dan dat nog meer tijd voor de club vrij te kunnen maken´, zo besluit de clubman uit Nieuw Schoonebeek.

PM
Hoofdredacteur FC12 Media & Entertainment, Amateurvoetbalgroundhopper

1 Comment

  1. […] In april 2017 werd Henk geïnterviewd voor FC12, lees hier het complete verslag daarvan, https://fc12.nl/…/henk-herbers-al-44-jaar-trouwe-clubman-b…/. […]

Geef een antwoord