Van ‘Local Heroes’ tot feestelijke seizoensafsluiting bij V.v. Schoonebeek

Volle bak op sportpark Grootveld bij v.v. Dalen – v.v. Asser Boys
1 mei 2017
Jouw banner op www.fc12.nl?
23 mei 2017

Nieuw Schoonebeek is een dorp in de punt van Zuidoost Drenthe. Een dorp waar de ‘ons kent ons cultuur’ heerst en naoberplicht nog dagelijks plaatsvindt. Aan de Aalminksweg richting de Duitse grens voetbalt de plaatselijke trots op ‘Sportpark de Gruinte’ haar wedstrijden. Vandaag een bijzondere, want naast het eerste elftal  spelen ook de ‘Local Heroes’ van 1991 tot 1995 een nostalgische wedstrijd tegen DVC’59 uit Nieuw Dordrecht.

Het sportpark van v.v. Schoonebeek ligt op steenworp afstand van de Duitse grens in het centrum van het dorp. Drie velden, waarvan één trainingsveld, een sporthal een ruime kantine typeren de vereniging. Het hoofdveld is omringd door groene bebossing en voorzien van veel reclameborden. Grote vlaggen wapperen bij binnenkomst op het plein voor de kantine. Het is een mooie dag; vandaag worden alle ‘Local Heroes’, die de successen in de jaren 90 mee hebben gemaakt, opnieuw van stal gehaald.

Van Vierde- naar Eerste Klasse
Het is druk langs de lijn wanneer ik ‘de Gruinte’ oploop. Normaliter speelt de club uit Nieuw Schoonebeek haar wedstrijden in groen-rode tenues, maar aangezien dit  25 jaar geleden groen-wit was, is gekozen om de voorwedstrijd met deze shirts te spelen. Spelers als Huser, Schulte, Tuinier, Leveling, Imming, Steffens, Dirkes, Scherpen, Nijenstein, Möhlmann, Van der Weide, Wendker en Striper golden in die tijd als gouden namen. Zij kregen het namelijk voor elkaar om in slechts een paar jaar te promoveren van de Vierde- naar Eerste klasse. Het hoogtepunt van de club! In de kantine hangt sinds kort dan ook een mooie ingelijste collage met foto’s van de kampioenschappen en promoties uit die periode.

Vlak voordat de ‘hoofdwedstrijd’ tussen Schoonebeek 1 en DVC ’59 1 begint, heet speaker Henk Herbers iedereen op authentieke wijze van hartelijk welkom. Hij attendeert iedereen er nog even op dat er na de tijd een seizoensafsluiting plaatsvindt en dat iedereen eigenlijk verplicht is om hierbij aanwezig te zijn! Wanneer de spelers het veld betreden en er afscheid wordt genomen van speler Nick Schulte, wordt de pupil van de week nog even ingefluisterd hoe hij er voor kan zorgen dat het eerste doelpunt van de middag op zijn naam komt te staan. De scheidsrechter fluit voor het begin van de wedstrijd.

Op de achtergrond klinkt luid lawaai vanuit de kantine. Veel supporters hebben vandaag het veld gevonden, maar ook een behoorlijk aantal kiest ervoor om in de kantine op groot scherm te ‘genieten’ van de wedstrijd Excelsior – Feyenoord. Ook wordt er een film getoond van een kampioenschap lang geleden. Na een kleine twee minuten is het de ploeg uit Nieuw Dordrecht dat op voorsprong komt via een mooi uitgespeelde aanval. 0-1. De klus- en onderhoudsploeg heeft goed werk verricht voorafgaand aan deze wedstrijd. De mat ligt er prima bij!

Veel wisselingen
V.v. Schoonebeek draait dit jaar mee in de middenmoot van de vierde klasse D, maar kent de nodige blessures en schorsingen. Zo staat een groep spelers die normaliter op het veld staat, naast elkaar langs de lijn en zijn het vooral de jeugdspelers die op de bank plaatsnemen. Ook is een aantal spelers uit lagere elftallen doorgeschoven richting het eerste elftal. Eerder zei clubman Henk Herbers al dat dit wel de tendens van dit seizoen is.

Na ongeveer een kwartier spelen komt de thuisploeg op gelijke hoogte via een mooie solo van Jeffrey Berens. Vanaf dat moment zijn het ook de groen-roden die het betere van het spel hebben. Tien minuten voor het rustsignaal wordt een speler van DVC van het veld gedragen middels een brancard en moet er noodgedwongen worden gewisseld.

Goudgele rakkers
Wanneer de spelers de kleedkamers opzoeken, stroomt de kantine vol. De sfeer is gemoedelijk. Iedereen maakt een praatje met elkaar. Of je nu uit Nieuw Schoonebeek of Nieuw Dordrecht komt, het lijkt of iedereen elkaar kent. De koffiedames schenken de koffie en het bier wordt door de mannen achter de bar ingetapt. Op het plein voor de kantine is een tent geplaatst waar de ‘derde helft’ straks gevierd gaat worden. Ook doen de picknicktafels het goed. Onder het genot van een goudgele rakker wordt o.a. het weekend doorgenomen door de jeugd.

Wanneer het tweede bedrijf begint valt het op dat een grote groep bezoekers in de kantine is blijven hangen. De wedstrijd verloopt over het algemeen in hoog tempo en de ploegen zijn goed aan elkaar gewaagd. Een kwartier voor tijd komt Schoonebeek op voorsprong via wederom Jeffrey Berens en amper drie minuten later is het Mischa Katuin die attent reageert op een afvallende bal. 3-1! Tevreden brengt trainer Arends nog een paar jeugdspelers binnen de lijnen.

Feest!
Wanneer de scheidsrechter fluit voor het einde van de wedstrijd galmt de partymuziek uit de speakers! De feestvreugde verplaatst zich richting de kantine. Hier gaan biertjes grif van de tap. DJ Arie gooit er nog een aantal feestkrakers tegenaan om de afsluiting van het seizoen te vieren. Ik hou het na een klein poosje voor gezien, maar het feest zal ongetwijfeld nog even hebben geduurd.

Het was een mooie middag op ‘De Gruinte’ in Nieuw Schoonebeek. Tevreden stap ik in de auto en rij ik huiswaarts.

 

PM
Hoofdredacteur FC12 Media & Entertainment, Amateurvoetbalgroundhopper

Geef een antwoord