SC Elim winnaar tweede editie Prent Dorpentoernooi

Noordscheschut wint overtuigend van Pesse
20 augustus 2017
Goudgele rakkers langs het veld bij SV Grenzland Twist
21 augustus 2017

SC Elim winnaar tweede editie Prent Dorpentoernooi

Zaterdag 19 augustus 2017 was sportpark SCN in Nieuwlande het decor voor de finaledag van het Prent Dorpentoernooi. De tweede editie en namens de organisatie kan er gesproken worden over een meer dan geslaagd toernooi. De finalisten van vorige jaar, Pesse en Noordscheschut, namen het tegen elkaar op in de troostfinale. De nieuwe kampioens kandidaten dit jaar waren SC Elim versus SC Lutten. Lutten, wat het komende seizoen uitkomt in de 3de klasse D Noord, was vorig jaar een geduchte tegenstander voor Elim.

Elim verloor namelijk zo wel de uit – en thuiswedstrijd met duidelijke cijfers. Vandaag startte Elim met de gebroeders Doldersum in de basis, die net terug waren gekeerd van een zonnige vakantie. Wel moest Elim het stellen zonder topscoorder Jarno Prijs, omdat die vrijdagavond op het vliegtuig was gestapt naar warmere oorden.

In de wedstrijd voorbespreking had trainer Benjamins dan ook tegen zijn spelers gezegd dat ze moesten inzakken, van eigen helft spelen, voor balbezit moesten gaan en compact gaan spelen. Tijdens de wedstrijd zou blijken of deze wijze woorden waar gemaakt konden worden. Het teambelang stond vandaag hoog in het vaandel en er zou gezamenlijk voor elke meter gestreden moeten worden. Duidelijke woorden waar Benjamins dan ook mee afsloot.

In de beginfase liet Lutten het team van Elim het spel maken en werden er meerdere corners weggegeven. Halverwege deze helft kwam Lutten een keer gevaarlijk uit en moest aanvoerder Wesley Boertien met een sliding de doorgebroken speler Nick Lamberink buiten de 16 afstoppen. Slechts vijf minuten voor de rust wist Youri Benjamins met een vrije trap keeper Jorrit Hakkers te verschalken. Uit de rebound van uit de muur schoot hij beheerst de 0-1 binnen. Stefan Hoogeveen kreeg aan Elim zijde nog een onnodige gele kaart en dit waren de meest opvallende wapenfeiten voor de theepauze.

Na zo`n vijf minuten spelen was Daymen Doldersum vlakbij de tweede treffer namens Elim. Via een hard afstandschot moest keeper Jorrit Hakkers gestrekt naar de hoek om erger voor zijn team te voorkomen. Vervolgens moest keeper Alex Padding uit naam van sc Elim een aantal keren ingrijpen want Lutten had nu ook de richting van zijn doel weten vinden. Gevolg hiervan waren meerdere corners maar zonder resultaat.

Na ruim een uur spelen was het Ewout Spijker, die het nodig vond om commentaar op de leiding te geven, wat hem een onnodige gele kaart van scheidsrechter Schulte opleverde. Ook de ingevallen Sander Scholten werd even later op geel getrakteerd omdat hij Daymen Doldersum onreglementair vloerde. Zo kabbelde de wedstrijd gezapig voort met kansen over en weer. Doordat Lutten nog kansen rook, ging het in het laatste kwartier vrijer spelen en onbedoeld gaf het meer ruimte weg op het middenveld.

Via een lange bal werd spits Hermann Klomp bereikt en deze gaf de bal keurig mee met Joey Gritter, die keeper Jorrit Hakkers keurig omspeelde en zo de 0-2 liet aantekenen. De wedstrijd leek gespeeld, maar Lutten kwam terug door een goede invalbeurt van Roy Strijker, die iedereen te snel af was en 1-2 scoorde. Hierdoor maakte het Elim zichzelf in de slotfase nog erg lastig en werd er zenuwachtig gespeeld, waardoor het gewenste balbezit ver te zoeken was. Het veelkoppige publiek keek dan ook met ingehouden adem naar de slotminuten, maar na het laatste fluitsignaal van de leidsman, mocht Elim zich de kampioen van het Prent Dorpentoernooi 2017 noemen. Dit beloofd iets voor het komende voetbalseizoen want de eerste winnaar van dit toernooi Noordscheschut promoveerde en werd winnaar van het prestigieuze Protos Wering toernooi.

Eerste helft

Lutten trapte af maar Elim was al snel in balbezit. En binnen een minuut kreeg dan ook Daymen Doldersum een mooie kans om te scoren, op aangeven van Berrolt Veld, maar hij schoot rakelings aan de verkeerde kant van de paal. Lutten was hierdoor wakker geschud en begon afwachtend te spelen. Gevolg was dan ook dat Elim het spel moest gaan maken en vanaf eigen helft werd er dan ook opgebouwd. Ewout Spijker was de 1ste Lutten speler, die een kopkans kreeg maar wist niet te scoren.  Na 10 minuten spelen sleepte Elim 3 corners in de wacht, maar slechts slappe ballen op de goal waren het resultaat en dus een makkelijke prooi voor de Lutten keeper. Door afwezigheid van de vaste verzorger Freddy Lok moest er vandaag worden geïmproviseerd. Reservespeler Martijn Gruppen mocht zich van deze taak kwijten en Raymond Benjamins moest dit als 1ste speler ondergaan na bijna een kwartier spelen. Na bijna 20 minuten spelen kreeg Lutten haar 1e corner te nemen. De inkomende Ronald Kosse schoot tot schrik van alles wat rood-wit ademt rakelings voorlangs. De aanval hierop bracht een vrije trap op 2 meter buiten het 16 metergebied. Linkspoot Joey Gritter schoot nipt over, waar juist iedereen Youri Benjamins achter de bal had verwacht. Hierna werd er onnodig balverlies geleden op het middenveld en was de rugdekking volledig weg.

Nick Lamberink kreeg hierdoor de kans om door te breken. Aanvoerder Wesley Boertien kon met een sliding buiten de witte lijnen ter nauwernood voorkomen dat hij de openingstreffer scoorde. Hij blesseerde zich in ernstige mate, zodat hij later in de wedstrijd moest worden gewisseld door Remon Stevens. Vrije trappenspecialist Glen Kuipers schoot uit deze vrije trap onhoudbaar hard over. Vervolgens was het Mike Doldersum, die via een lange pass alleen op de keeper Hakkers afging maar hieruit niet wist te scoren. Ook zijn broer Daymen kreeg een nog grotere kans, maar deze werd met kunst en vliegwerk door Glen Kuipers van de doellijn weg geranseld. Slechts 5 minuten voor de rust wist Youri Benjamins met een vrije trap keeper Jorrit Hakkers wel te verschalken. Uit de rebound uit de muur schoot hij beheerst de 0-1 binnen. Elim kreeg nog enkele corners voor de rust te nemen maar wist ze geen van allen over de doellijn te werken. Stefan Hoogeveen kreeg aan Elimzijde de 1ste gele kaart voordat de theepauze werd ingelast.

Tweede helft

In de rust werd speler Raymon Koekoek vervangen door spits Hermann Klomp. De 1ste kans was voor Mike Doldersum want met een zuiver afstandschot wist hij de paal te raken.  Even later probeerde zijn jongere broer Daymen dit ook en deze liet keeper Hakkers tot het uiterste in de verre hoek duiken.

Lutten kreeg weer een kans om wat terug te doen via een corner maar keeper Alex Padding was goed op zijn hoede. Ook het volgende harde schot van Ronald Kosse wist hij nog net over te tikken waar heel Lutten al dacht aan de gelijkmaker. Zo moest hij binnen enkele minuten tijd meerdere reddingen verrichten om Elim staande te houden. Na een uur spelen vond trainer Nibbelke het tijd worden om breekijzer en jeugdtalent Roy Strijker in te brengen voor Bill Spitze. Deze speler had in de vorige wedstrijd tegen Noordscheschut de beslissende goal op zijn naam gezet.

Een vrije trap van Nick Lamberink werd door de Elim defensie prima gepareerd. Om nog meer stootkracht naar voren te krijgen werd Ewout Altena gebracht voor Nick Lamberink. Omdat de wedstrijd niet verliep volgens zin van speler Ewout Spijker begon hij met commentaar te geven op de wedstrijdleiding. Hiervan was scheidsrechter Schulte niet gediend en dit leverde hem dan ook direct geel op. De ingevallen Ewout Altena kreeg vervolgens de kans van zijn leven, omdat iedereen dacht dat hij buitenspel stond, maar er mocht worden doorgespeeld. Hij miste echter tot grote opluchting aan Elimzijde. De frustratie nam aan Luttenzijde toe en zo moest Thorben Scholten het ook met geel bekopen na een overtreding op de lastig te bespelen Daymen Doldersum. Om de verdediging te versterken werd good-old Gruppen nog ingebracht. Dit leek geen foute keuze, want kopsterk als hij is, wist hij meerdere ballen goed weg te werken. Met een kwartier te spelen op de klok wist Joey Gritter de keeper bijna vanaf de achterlijn te verschalken, maar deze reageerde alert.

Ook Mike Doldersum kreeg weer een kans op aangeven van Klomp, maar het wilde hem vandaag niet gelukken. Even later viel kramp hem wel ten deel, maar dat was iets wat hij zichzelf liever niet wenste. De moegestreden Mark Altena werd nog vervangen door Roy van den Berg. Een corner voor Lutten werd weggewerkt en de aanval hieruit zorgde voor een counter op Hermann Klomp, die Joey Gritter wist te bereiken. Hij omspeelde keeper Hakkers keurig en liet zo de 0-2 op het scorebord verschijnen.

Meteen kreeg hij hiervoor een publiekswissel en werd de laatste bankzitter ingebracht. Lutten begon nu volop op de aanval te spelen en zette Elim zwaar onder druk. Hierdoor werd de passing minder en werd er regelmatig balverlies geleden. De gretig spelende Roy Strijker wist hier wel raad mee en zette zo Lutten op dat moment op een verdiende 1-2. Door deze goal kreeg heel Lutten er weer geloof in dat de aansluitingstreffer gemaakt zou worden. Alle zeilen werden bijgezet en trainer Nibbelke spoorde zijn spelers vanaf de zijlijn vurig aan. Hierdoor maakte het Elim zichzelf in de slotfase nog erg lastig en werd er zenuwachtig gespeeld, waardoor het gewenste balbezit en compacte spelen ver te zoeken was. Uiteindelijk werd dan toch de teamgeest aangesproken en werd er met man en macht uitverdedigd waardoor deze kampioensoverwinning over de streep getrokken werd. Elim mag zich terecht de kampioen van het tweede Prent Dorpentoernooi 2017 noemen. Een prachtig toernooi met een mooie toekomst!

Verslag: Henk Veld
Foto`s: Marcel Uiterwijk

PM
Hoofdredacteur FC12 Media & Entertainment, Amateurvoetbalgroundhopper

Geef een antwoord