Goudgele rakkers langs het veld bij SV Grenzland Twist

SC Elim winnaar tweede editie Prent Dorpentoernooi
20 augustus 2017
ASV de Dijk wint derby tegen AFC in de KNVB Beker
21 augustus 2017

Goudgele rakkers langs het veld bij SV Grenzland Twist

Op steenworp afstand van de Nederlandse grens, nabij Nieuw Schoonebeek (Drenthe) ligt het Duitse dorp Twist. Een dorp met circa 10.000 inwoners en een tweetal voetbalverenigingen, dat – hoe mooi is het!- ook nog bij elkaar in de competitie speelt. Vandaag steken we de grens over en gaan we op bezoek bij SV Grenzland Twist 1948 e.v.

In Duitsland is de competitie, in tegenstelling tot Nederland, alweer begonnen. Na twee speelronden staat Grenzland op een teleurstellende achtste plaats, SV DJK Geeste daarentegen doet het beter en bezet momenteel plaats drie in de 1.Landkreis Klasse Emsland Mitte (vergelijkbaar met de 2e-3e klasse in het amateurvoetbal in Nederland).

Het regent enorm als ik de ‘Sportanlage Auf dem Bült’ oploop. ‘Bült’ is vernoemt naar een soort wijk in het dorp Twist. In de volksmond heet het officieel Twist am Bült of eigenlijk RühlerTwist. De Tribune zit helemaal vol en de hoek nabij de ‘Imbiss’ is ook goed gevuld. Het valt me op dat ik geen entree hoef te betalen. Ondertussen roept de speaker, onder luid applaus, de namen van de spelers om die het vandaag mogen doen voor beide clubs. Bezoekers komen, met goudgele rakker,s onder het afdak vandaan en ploppen hun fles in de daarvoor bestemde bakjes langs het veld.

Stoeltjes uit de Meer
Ik heb me laten vertellen dat in het verleden, een aantal stoeltjes uit het oude stadion van Ajax (de Meer) geplaatst is op de tribune van de Groen-Zwarten. Of dit daadwerkelijk het geval is, kan ik niet met zekerheid zeggen. Het idee is immers zo gek nog niet. Jong en oud is op deze wedstrijd afgekomen, die toch ook wel als een echte Derby beschouwd mag worden. Hemelsbreed liggen beide verenigingen 15 km bij elkaar vandaan. Een groot aantal bezoekers is vandaag dan ook meegereisd met de gasten uit Geeste en laat zich ook goed horen.

Het is voornamelijk Geeste dat, wanneer de zon begint te schijnen, het betere van het spel heeft gedurende de eerste helft. Toch is het de thuisploeg dat twee keer, kort na elkaar, scoort en daarmee de ruststand op 2-0 zet. De fans van de tegenpartij, gehuld in sjaaltjes van de club en in het bezit van een mooi spandoek: ‘Südkurve Geeste’ zijn goed hoorbaar na het missen van opnieuw een opgelegde kans. Eén van de reserves spelers van de thuisploeg heeft vandaag de dankbare taak om het scorebord bij te houden. Nostalgie in Twist!

Goudgele rakkers
Waar in Nederland de kantine een must is bij een voetbalvereniging, is dit bij Grenzland niet het geval. Er is weliswaar een soort verzamelplaats, lijkend op een soort jeugdhonk, maar de bezoekers moeten het doen met een plek onder de overkapping. Echter is er uiteraard wel een ‘Imbiss’ waar de nodige snacks (lees: ‘Pommes mit mayo und Bratwurst) te halen zijn. Een ander groot verschil met Nederland is dat hier wel gedronken mag worden langs de lijn. Kratten Veltins pilsener worden uit de koeling gehaald en vervolgens meegesjouwd naar het veld. Aan het krat hangt een bakje. Het is mij niet duidelijk of deze voor de dopjes of voor een vrije gift bedoeld is. Aan de boarding is een soort rand bevestigd waar men de flesjes op kan zetten. Ook aan de dorstige mens wordt dus gedacht!

Geen grensrechters
Het is bijzonder om te zien hoe het besluit van de arbiter geaccepteerd wordt. Wanneer de beste man voor buitenspel fluit, is er geen enkele speler die hier tegenin gaat – en dat terwijl er vandaag geen grensrechters langs de lijn staan!

Uiteindelijk doet Grenzland wat het hoort te doen en wint de wedstrijd met 4-1. Een mooie sprong in de competitie is het gevolg.

Mijn eerste bezoek aan een wedstrijd in het amateurvoetbal in Duitsland smaakt naar meer. Aangezien er in deze competitie meerdere verenigingen uit de regio spelen, zullen deze ook gedurende dit seizoen bezocht worden.

PM
Hoofdredacteur FC12 Media & Entertainment, Amateurvoetbalgroundhopper

Geef een antwoord