Ingezonden column: ‘De redactie bepaalt nog steeds’

Erica ’86 begint seizoen met overwinning op SVV ’56
29 augustus 2017
Vooruitblik op het nieuwe seizoen! Verenigingen gezocht
29 augustus 2017

Ingezonden column: ‘De redactie bepaalt nog steeds’

Je keek er weken naar uit. De jaarlijkse amateurvoetbalbijlage van de krant. Net voor de start van de competitie kregen alle clubs, van hoog tot laag, daarin de gelegenheid hun zegje te doen over het nieuwe seizoen. De grote kregen een lang verhaal, de kleinere een korter stukje. Niemand die daar om maalde, als je er maar in stond.
Voor jaren terug besloot het dagblad met de opzet om iedereen een podium te geven te stoppen. Argumenten waren er volgens de sportredactie voldoende. Belangrijkste was dat journalistiek gezien de stukjes volgens de heren niks voorstelden. Er was sprake van eenheidsworst. Immers, elke bestuurder, speler of vrijwilliger ontpopte zich als een onverbeterlijke optimist. Of dat nou realistisch was of niet. Degraderen? Nee, dat zou zeker niet gebeuren. Meestal werd een veilige positie in de middenmoot geclaimd. En zeggen dat je kampioen wordt doe je ook niet  want dan ben je aangeschoten wild. Dergelijke teksten achtervolgen je het hele seizoen.  Alle interviews hadden volgens de redactie dan ook dezelfde strekking en eigenlijk was dat ook wel zo.
Maar maakt dat wat uit? Nee, want in dit type bijlages gaat het niet zo zeer om de kwaliteit van de inhoud, maar meer om de aandacht die er voor  de clubs is. Immers, je staat tijdens de hele competitie wekelijks met slechts drie regels ergens weggedrukt in een krantenoverzicht, maar in de jaarlijkse bijlage kreeg je zo maar een heel verhaal! Een echt interview! Het werd gekoesterd en iedereen was altijd nieuwsgierig wie er in de voetbalkrant zou komen. Helaas, hij is er niet meer. Eerst werd nog wel voor een andere opzet gekozen, met uiteraard een journalistieke insteek. Er kwam een thematische aanpak. Het kon gaan over bijvoorbeeld clubs die meer dan een eeuw bestaan of meerdere familieleden die actief zijn binnen dezelfde vereniging. Verzin maar wat.  Maar een lang leven was het niet beschoren. Na enige jaren was ie er opeens niet meer. Zonder enige uitleg. Pats, boem, weg!

Steeds meer mensen zeggen hun abonnement op de dagbladen op. Het is ze te duur en/of de krant voldoet niet meer aan hun wensen. Ik kan me herinneren dat er ooit dorpenrondes georganiseerd werden door de krant waarop Jan Publiek zijn mening kon geven over de inhoud. De redactie beloofde naar de lezers te luisteren, er werden aantekeningen gemaakt en er zou wat mee gedaan worden. Heeft u er iets van gemerkt? Redacties zijn nog steeds stronteigenwijs, ze doen waar ze zelf zin in hebben. Langzaam maar zeker is er ook steeds minder ruimte beschikbaar voor het amateurvoetbal in de reguliere krant. Sommige klassen worden niet eens meer verslagen. De redactionele aandacht voor bijvoorbeeld FC Groningen neemt daarentegen alleen maar toe terwijl op radio, tv en internet alles al tot in den treuren is uitgekauwd. Het geeft nog maar weer eens duidelijk aan dat niet de lezer, maar nog steeds de redactie bepaalt.

Roel Muskee

PM
Hoofdredacteur FC12 Media & Entertainment, Amateurvoetbalgroundhopper

Geef een antwoord