Massaal op de fiets naar FC Klazienaveen!

De competitie begint weer!
23 september 2017
VLOG #7 WKE-16 Zaterdag 1 in de derby tegen SVBO
23 september 2017

Massaal op de fiets naar FC Klazienaveen!

Wie vanuit Nederland via de A37 richting Duitsland rijdt en de op een na laatste afslag neemt, komt uit in het dorp Klazienaveen. Sinds dit seizoen speelt de plaatselijke trots onder de naam FC Klazienaveen haar wedstrijden. Vandaag de allereerste competitiewedstrijd van de fusieclub tegen vv Pelikaan S. Niet in het zwarte tenue, maar vandaag in het traditionele shirt van SC. Drente.

Aan de rand van het dorp Klazienaveen, (+- 12.000 inwoners) onder de rook van de Purit, ligt het sportpark van de plaatselijke FC. Een groot terrein met twee tribunes langs verschillende velden. Het oude sportpark van vv Klazienaveen is ingericht voor de jeugdafdeling en de ‘Engels-uitziende-accommodatie van vv Zwartemeer is de thuisbasis van de senioren.

Mensen zijn vandaag massaal op de fiets naar de wedstrijd gekomen. Overal staan fietsen. Zowel bij de ingang als naast de hoofdtribune. Aangezien het de eerste competitiewedstrijd is, lopen dames rond met fan artikelen van de club. Petjes, sjaaltjes, paraplu’s, vaantjes, je kunt het zo gek niet bedenken of het is verkrijgbaar. Ook is een heuse fankraam ingericht.

Tonnie Roosken
Ik zoek een plekje langs het veld en zie de spelers in de verte al de groene mat betreden. Muziek van de ‘De Dijk’ klinkt door de speakers, terwijl de nabij gelegen fietscross vereniging ook goed te horen is. Wanneer de spelers bepaald hebben wie aan welke zijde begint, wordt eerst één minuut stilte in acht genomen voor het overlijden van clubicoon Tonnie Roosken (82). De fanatieke aanvaller speelde zijn hele carrière in Klazienaveen voor vv Zwartemeer en Sc. Drente. Ook was hij in het seizoen 65/66 topscorer van de Tweede divisie met 23 doelpunten. Om hem te eren speelt de club vandaag dan ook in het traditioneel wit van Sc Drente.

Na een kleine tien minuten is al duidelijk dat de thuisclub een pittige pot tegemoet gaat. ‘Ze moet’n gewoon eem een schop uudeel’n, anders is ’t zo 0-1’, hoor ik mensen langs de lijn zeggen. ‘Eem loat’n weet’n wie de boas is hier!’ Het lijkt te werken want prompt krijgt de thuisploeg een paar mooie kansen. Echter is het Pelikaan S dat na een klein half uur vanuit een strafschop verdient op voorsprong komt.

Eerste goal FC Klazienaveen
De sfeer is goed. De tribune is ruim gevuld en langs de lijn is te zien dat het dorp de vereniging in armen heeft genomen. Met leuk en fris voetbal heeft de formatie van trainer Casper Goedkoop de boel goed voor elkaar. Fanatiek coachend staat de hoofdcoach van FC Klazienaveen langs de lijn en na 40 minuten klinkt dan ook het ‘Liberté’ door de speakers! De Klazienaveeners komen op gelijke hoogte en het eerste doelpunt in de geschiedenis van de club is een feit! Op slag van rust wordt de feestvreugde nog groter wanneer een afvallende bal niet goed wordt verwerkt en plaatselijke FC op voorsprong komt! Nadat de scheidsrechter gefloten heeft voor het einde van de eerste helft, pakken we onze lootjes erbij en wacht een spannende verloting!

Engelse stijl
Het sportpark ademt voetbal. Een mooie tribune, Engelse stijl, met houten bankjes is het pronkstuk van de club. Een stukje nostalgie uit het verleden wat nog zelden terug te vinden is in het hedendaagse amateurvoetbal. Langs het veld is een verhoging aangelegd en het veld is omringd door legio aan reclameboarding. Midden op de tribune staan sponsoren op een soort ‘businessterras’ te genieten van hetgeen er op het veld gebeurt.

In de tweede helft is het Pelikaan S dat in mum van tijd twee goals weet te maken en daarbij de eindstand op 2 tegen 3 brengt. Toch wel teleurgesteld keren de thuissupporters uit het dorp huiswaarts, al valt op dat ook een grote groep nog even gaat genieten van hun eerste officiële derde helft. Aangezien ik dichtbij woon, pak ik de fiets en trap ik rustig huiswaarts. FC Klazienaveen, een club die ik zeker nog regelmatig zal gaan bezoeken!

 

PM
Hoofdredacteur FC12 Media & Entertainment, Amateurvoetbalgroundhopper

Geef een antwoord