Engelse weersomstandigheden bij de derby van Emmen

Stuur jouw foto’s van ‘De Dag van het Amateurvoetbal!’
7 oktober 2017
Samenvatting Hoogeveen zaterdag – SCN 
7 oktober 2017

Engelse weersomstandigheden bij de derby van Emmen

In Engeland spreekt men sinds 2010 over ‘De dag van het amateurvoetbal’ tijdens het eerste interlandweekend na de seizoenstart. Deze hype maakt langzaam maar zeker ook de overstap richting Nederland. Dit weekend is het zover! Omdat in Nederland zowel op zaterdag als zondag wordt gevoetbald, koppelen we zowel 7 als 8 oktober aan deze mooie dag!

Vandaag vindt de zaterdagderby van Emmen plaats. Op het programma staat namelijk DZOH tegen vv Drenthina. Twee teams die elkaar de laatste jaren regelmatig tegen zijn gekomen in de competitie.

Het is regenachtig weer en het waait behoorlijk op ‘Sportpark ‘Zwanenveld’ in de wijk ‘de Rietlanden’. Mensen met grote jassen, paraplu’s, capuchons en petten staan langs de lijn. Veelal uit de wind, vlak voor de moderne tribune. Voordat de wedstrijd begint loop ik nog even snel de kantine binnen om de sfeer aldaar te proeven. In de hoek, voor een mooie muur met – zo lijkt het- een kampioenschapsfoto uit het verleden, zit een team dat inmiddels de derde helft aan het vieren is met goudgele rakkers. Aan de andere kant nemen twee dartfanaten het tegen elkaar op. Het is over het algemeen rustig in het clubhuis van de groen-gelen. Ik haal snel een bak koffie en loop richting het veld.

Engelse omstandigheden
Voordat ik het doorheb klinkt ‘Explode’ van Jordan & Baker uit de speakers. Een dof geluid, het kan aan de wind liggen, begeleidt de spelers het veld op. Wanneer de speaker iedereen van harte welkom heeft geheten en de pupil van de week zijn shoot-out heeft afgerond, maken de spelers zich op voor een pot voetbal onder Engelse weeromstandigheden.

DZOH, opgericht in 1985, kent diverse spelers die opgeleid zijn bij de club en uiteindelijk het betaald voetbal hebben gehaald. Denk bijvoorbeeld aan Rick te Voorde, Kevin Görtz en Björn Zwikker. Echter speelt alleen eerstgenoemde momenteel nog zijn wedstrijden voor een plak brood. Op de bank bij de groen-gelen zit tevens een oud-profvoetballer: Martin Drent.

Vlak nadat het eerste fluitsignaal heeft geklonken, lopen clubmensen nog langs het veld om de Beachvlaggen in de grond te drukken. Alles wijst erop dat de club trots is op de hoofdsponsor. Deze is namelijk veelvuldig terug te vinden op het sportpark. Het valt op dat de tribune aardig leeg is en dat veel mensen een plekje juist langs het veld hebben gezocht. Ook is veel pers aanwezig.

Het is vooral de thuisclub dat het eerste half uur de overhand heeft, maar de gasten uit het andere gedeelte van Emmen krijgen ook een paar goede kansen en komen uiteindelijk op voorsprong na een goed uitgespeelde aanval. Sceptisch zeg ik dat het qua spelbeeld terecht is, waarna mensen van de thuisclub me gefronst aankijken en direct tegenwoord bieden. Met deze tussenstand zoeken de spelers de kleedkamers op en biedt het mij de gelegenheid om de kantine in te gaan.

Hete worst
Aangezien de herfst echt begonnen is, heeft de vereniging ook de warme worst van stal gehaald. Grote rookworsten en enorme gehaktballen vliegen als hete broodjes over de toonbank. Een traditie die in Duitsland eigenlijk wekelijks voorkomt, al hebben we het daar over de bekende’ bratwurst’.

Nadat de scheidsrechter voor het begin van het tweede bedrijf heeft gefloten, komt het grootste gedeelte bezoekers weer uit het warme hok. Paraplu’s worden opengeklapt en de jassen worden goed dicht gehesen.  Het veld is glad, wat zorgt voor fysiek harde duels. Het keepersgebied is inmiddels zwarter dan zwart en de wascommissie kan zich dan ook gaan opmaken voor een geweldige klus.

Uiteindelijk komt de formatie van trainer Drent nog op 1-1, wat ook de boeken in gaat als de eindstand van deze derby. Helaas niet heel veel publiek vandaag, toch heb ik genoten van ‘de Dag van het amateurvoetbal’.

PM
Hoofdredacteur FC12 Media & Entertainment, Amateurvoetbalgroundhopper

Geef een antwoord