Fakkels en groen-witte rook bij Zwartemeerse Boys

VVSB en Ijsselmeervogels verdelen de punten
8 oktober 2017
ValtherBoys fungeert als schiettent
9 oktober 2017

Fakkels en groen-witte rook bij Zwartemeerse Boys

De zon schijnt volop en de lucht is op enkele wolken na, helemaal blauw boven ‘Sportpark de Koel’ in Zwartemeer. Een bosrijke omgeving met een ruime sportaccommodatie gelegen aan de grens richting Duitsland. Het is vandaag de tweede dag van ‘De dag van het amateurvoetbal’ en staat de wedstrijd Sv. Zwartemeerse Boys – DVC’59 op het punt om te beginnen.

Het dorp Zwartemeer kent ongeveer 3500 inwoners en geldt als één van de grootste carnavalsdorpen uit het noorden van het land. De plaatselijke voetbalvereniging speelt sinds twee jaar weer vierde klasse zondag. Met een ambitieus bestuur en een nieuwe trainer wil de ploeg dit jaar lekker meedraaien in de top van deze klasse. Echter moet er dan wel gewonnen worden. Vandaag komt de Dordrechter Voetbal Club ’59 uit Nieuw Dordrecht op bezoek.

Ik parkeer mijn auto op de parkeerplaats en sluit achteraan in de rij bij de ingang. Vlak voor mij staan bezoekers uit Nieuw Dordrecht die op de fiets het sportpark hebben bereikt. Wanneer ik aangeef dat ik foto’s en een verslag kom schrijven, wil de beste man achter de kassa mij alleen naar binnenlaten als ik ook van hem enkele foto’s neem. Ik neem uiteraard een paar kiekjes en betreed ‘De Koel’.

Geschiedenis
Voor aanvang van de wedstrijd loop ik nog even snel de kantine binnen om een bak koffie te halen. Wat mij opvalt is een ruime muur met daarop de geschiedenis van de club in beeld. Prachtige, sfeervolle zwart-wit foto’s en krantenartikelen geven weer waar de club voor staat. Via de rokersruimte loop ik richting het veld. Ondertussen maakt de K-side zich klaar voor een mooie sfeeractie.

Sfeeractie
Wanneer de speaker ‘Glory Days’ van Bruce Springsteen inzet ontstaat een waar rookgordijn met de clubkleuren van de Zwartemeerders: Groen-Wit. Ook wordt een fakkel aangestoken. De spelers betreden het veld en kijken lachend richting hun fanatieke aanhang. Ondertussen worden de namen van de spelers voorgelezen en na iedere speler klinkt luidkeels ‘Jeujjjj’. De supporters hebben er zin in, net als de vele bezoekers die vandaag de groene mat in het grensdorp hebben gevonden.

De club heeft een ruime tribune die vandaag redelijk gevuld is. Net als bij veel andere wedstrijden valt ook vandaag op dat het meeste publiek dicht bij de kantine blijft staan. De koffiebar naast de tribune blijft vandaag gesloten. Wellicht dat dit de reden hiervan zou kunnen zijn.

In de eerste helft krijgen beide ploegen een aantal kansen. Uiteindelijk is het DVC dat op slag van rust via een strafschop op 0-1 komt. Volgens de speakers wordt de bal in de 46e minuut tegen de touwen geschoten, maar mijns inziens heeft een helft altijd maar 45 minuten en krijgen we soms wat extra tijd. Met deze stand mogen de spelers hun thee gaan nuttigen in de kleedkamers.

De kantine stroomt vol. Bij binnenkomst staan twee keurige dames klaar om koffie te schenken. Echter valt op dat veel mensen hen voorbijlopen en meer voor de bruine en groene flesjes richting de bar gaan. Ook een aantal mensen uit de omliggende dorpen zijn afgekomen op deze wedstrijd.

K-Side
De K-side heeft vandaag een plek langs het veld bij de picknicktafels. Een koord geeft aan tot waar het glaswerk mag. Echter staat binnen een aantal kratten die overgeheveld worden in plastic bekers. Zodoende komt eenieder alsnog aan voldoende vocht tijdens de wedstrijd. Op dat moment start de opkomsttune ‘Glory Days’ en staat de tweede helft op het punt van beginnen.

Ik besluit een plek achter het doel op het zoeken en zie dat de gasten uiteindelijk uitlopen naar een 1-3 voorsprong. Het mooie is dat ‘De Boys’ in ieder geval van de hatelijke 0 af zijn (er was tot deze wedstrijd nog niet gescoord), maar het aantal tegengoals is inmiddels wel het tiental gepasseerd. Helaas staat de ploeg onderaan. Na afloop is hier echter weinig van te merken. Gezelligheid en gemoedelijkheid in de kantine zorgt ervoor dat de sfeer eigenlijk altijd goed is op sportpark de Koel! Volgende week beter! Dan mogen de mannen op bezoek bij Valther Boys.

 

PM
Hoofdredacteur FC12 Media & Entertainment, Amateurvoetbalgroundhopper

Geef een antwoord