Nostalgie bij volksclub vv Drenthina

Kan jij een aardig potje schrijven?
26 oktober 2017
ZZVV verslaat SVN’69 na effectieve eerste helft
29 oktober 2017

Nostalgie bij volksclub vv Drenthina

‘Het Valt me nie teeg’n tot nou toe!’ ‘Nee inderdaad, das wel eens minder west.’ Twee vv Drenthina aanhangers van rond de zestig jaar zijn het eens over het spel van hun club. ‘Die keeper kan wel twee meter weeën, wat ’n lange’. De sfeer is goed op sportpark Oude Roswinkelerweg in Emmen. Vandaag spelen de groen-witten thuis tegen vv Omlandia uit Ten Boer.

VV Drenthina, in de winterstop van vorig seizoen was ik eens op het sportpark om een portret te maken van clubman en trainer Gerrie Benes. Helaas was het er verder nog niet eerder van gekomen om langs te gaan, tot vandaag. Een bosrijk gebied op de rand van de wijk Emmen-Centrum en Emmermeer, wat aangevuld wordt met een mooi sportpark. Tussen de naaldbomen staat een mooie Nostalgische tribune in Engelse stijl. Houten bankjes geven een mooi overzicht over het hoofdveld.

Bij aankomst op het sportpark staat de spelersbus van Omlandia al voor de ingang geparkeerd. Het is waterkoud en de wind waait gestaag. Via de hondenvereniging kom ik langs de kantine bij het hoofdveld. Door de speakers klinkt luid en duidelijk ‘Kryptonite’ van 3 Doors Down, gevolgd door het themanummer van Tour of Duty. Langzaam maar zeker druppelt het publiek binnen.

Goedgemutste speaker
Na een paar minuten pakt de omroeper zijn moment: ‘ Meine damen und herren, Ladies and gentlemen, dames en heren, Let’s get ready to rumble!!’ Prompt wordt een rocknummer ingestart en komen de spelers het veld op. Door het raampje van de omroepkamer zie ik een enorme glimlach op het gezicht van de omroeper. Mooi om te zien hoe deze man kan genieten van z’n club! Wanneer de pupil van de week z’n shoot-out uitvoert, wordt het publiek wederom getrakteerd op live verslaggeving door de speaker: ‘Komt dat schot’, klinkt luidkeels over het sportpark wanneer het talentje z’n goal maakt. Eindelijk! De wedstrijd kan beginnen.

Na ruim één minuut heeft de thuisploeg de bal al in het net liggen. ‘Goooooooooooaaalll’ klinkt uit de speakers, gevolgd door de vraag of de speler die gescoord heeft z’n vinger even wil opsteken. Ja, de speaker is goed aanwezig vandaag!

Volksclub
Wat opvalt op het sportpark zijn de mooie dug-outs. Het heeft, net als de tribune, iets unieks waar menig club jaloers op kan zijn. Gerrie Benes omschreef zijn club onlangs als een echte volksclub. Iets waar ik hem ook gelijk in moet geven. De sfeer is gemoedelijk, het publiek is erg gevarieerd. Van kinderen in kinderwagens tot 65+-ers. Overigens is er vandaag niet heel veel publiek op de wedstrijd afgekomen.

De scheidsrechter laat op ‘Groningse wijze’ merken dat hij niet gediend is van aanmerking op de leiding. Graspollen vliegen in het rond wanneer er wederom een sliding in wordt gezet. Het is vooral de thuisploeg die de meeste kansen creëert, al laten de gasten uit Ten Boer ook weten dat ze er zijn. Af en toe wordt er dusdanig mooi gespeeld dat het op het tikki-takkie voetbal van Barcelona lijkt. Zo wordt het omschreven door bezoekers langs de lijn.

‘Wil diegene die gescoord heeft, z’n vinger even opsteken?’

Geel
Vlak voor de rust lijkt de bal over de lijn te rollen en wordt op de valreep toch nog een sliding ingezet door een speler van Drenthina. Helaas wordt de bal niet geraakt, wel liggen twee spelers van Omlandia op de doellijn. De scheidsrechter, klein van postuur, is bijzonder snel ter plaatse en spreekt de lange spits van de thuisploeg aan op zijn actie. Deze wordt bestraft met een gele kaart. ‘Heb jij misschien niet gezien, maar ik wel vriend, dit was met twee benen!’, zo legt de arbiter zijn beslissing uit. Ondertussen brengen twee vrijwilligers van de vereniging kannen thee richting de kleedkamers. ‘Met een 2-0 tussenstand kunnen we naar de thee’, zo wordt aangekondigd via de speakers.

Omlandia speelt in mooie donkere shirts. Ook de grensrechter staat er goed op. Een geel shirt, aangevuld met fel gele schoenen.

Het is druk in het clubhuis van de vereniging. Op een groot scherm wordt een wedstrijd uit de Premier League uitgezonden en aan de tafels zitten teams die de gespeelde wedstrijden analyseren onder het genot van een goudgele rakker. Een mooie fotowall en verschillende dartborden zorgen voor de nodige afleiding.

Na rust loopt de thuisploeg uit naar een verdiende 4-0 overwinning. Omlandia krijgt nog wel een paar kansen, maar deze worden niet meer omgezet in doelpunten. Ondertussen heeft het grootste gedeelte van de supporters zijn jas goed dichtgetrokken. Een gure wind waait over het sportpark. Wanneer het eindsignaal klinkt besluit iedereen dan ook snel huiswaarts te keren. Alhoewel, de kantine is ook gewild! Samen met de supporters wordt de overwinning gevierd door de spelers! Een mooie middag aan de Oude Roswinkelerweg!

 

PM
Hoofdredacteur FC12 Media & Entertainment, Amateurvoetbalgroundhopper

Geef een antwoord