Zwarte Kicksen en de ‘Ons-kent-ons cultuur’ bij SVV’04

Groundhopping: ‘ACV op bezoek bij Jong FC Twente’
5 november 2017
Protos thuis langs Sweel
5 november 2017

Zwarte Kicksen en de ‘Ons-kent-ons cultuur’ bij SVV’04

Door de speakers galmt Opus met ‘Live is Life’. De speaker met een ietwat hese stem noemt de namen van de spelers op die het vandaag mogen laten zien. Wanneer de tweeëntwintig mannen klaarstaan om het veld te betreden, wordt de opkomsttune ingestart. ‘Get ready for the countdown’. Het publiek telt mee van tien naar nul en het schouwspel kan beginnen!

Schoonebeek, een dorp aan de Duitse grens op zo’n 20 kilometer onder Emmen. Het dorp dat onder andere bekend staat om de olie, turf en de jaknikkers. Na de fusie van ‘vv Minjak’ en ‘Sc. Oranje’ in 2004 werd een nieuwe vereniging opgericht waar het dorp nog altijd enorm trots op is: ‘Schoonebeker Voetbal Vereniging 2004’ In de volksmond ‘SVV ’04’ genoemd. Op deze koude herfstachtige dag komen de buren uit het tweelingdorp Nieuw Amsterdam- Veenoord op bezoek. Het affiche luidt: ‘SVV ’04 – sv Twedo’.

I feel good!
Voordat we gaan beginnen is het eerst de beurt aan de pupil van de week. Wanneer hij, al slalommend, zijn goal heeft gemaakt, klinken de rauwe klanken van James Brown over het sportpark. ‘Wow I feel good!’ Met een grote glimlach op m’n gezicht kan ik de humor er wel van in zien. Origineel is het zeker!

Wanneer de wedstrijd begint schijnt de zon volop, toch is het waterkoud en valt er af en toe een druppel naar beneden. Langs het veld staat een tribune die gedurende de eerste tien minuten nog amper gevuld is. Onder het afdak, voor de kantine met schitterend uitzicht op het hoofdveld, is het opvallend druk. De tribune stamt alweer uit 1994, toen oud wethouder mevrouw Hendriks-Otto van de toenmalige gemeente Schoonebeek de openingsceremonie verrichtte. Overigens zou je niet zeggen dat deze er al zo lang staat gezien de keurige staat van de eyecatcher.

Moi
Langs het veld heerst de ‘ons-kent-ons cultuur’.  ‘Moi’, ‘Moi’, Moi’ klinkt het wanneer men elkaar groet. Veel aanhangers van Twedo zijn vandaag ook afgekomen op de wedstrijd. Na een kleine 20 minuten spelen begint het ineens te regenen en snelt iedereen zich richting de tribune. Lekker knus naast elkaar stijgt de temperatuur. Helaas wordt nog niet iedereen warm van het voetbal. De wedstrijd hobbelt een beetje heen en weer met kansen voor beide ploegen.

SVV trainer Arthur van der Veen haalt na ruim een half uur zijn eerste speler naar de kant en stuurt een nieuwe aanvaller het veld in. Aan de andere kant, bij Twedo,  is het voornamelijk de jonge rechtsbuiten die voor aantrekkelijk voetbal zorgt. Langs de lijn hoor ik dat deze jongen ongeveer 15 jaar moet zijn. Met mooie rushes langs de lijn maakt hij het de defensie van SVV toch behoorlijk lastig.

Vlak voor rust meldt de omroeper dat de koffie gereed is om op te halen voor de kantine. Hopelijk kunnen we ons hier een beetje opwarmen voor een betere tweede helft. ‘De kantine’ van de zwart-witten is heel ruim opgezet en oogt fris. Aan de muur hangt een mooi schilderij van de tribune van de club.

Zwarte kicksen
Ikzelf ben een liefhebber van echt gras en zwarte kicksen. Het is dan ook geweldig om te zien dat de thuisploeg, op enkele spelers na, de ouderwetse zwarte voetbalschoen draagt. Iets wat ik helaas niet veel op de amateurvelden terugzie. ‘Sportpark de Kampen’  is gelegen aan de rand van het dorp tussen de weilanden. In de verte zijn de historische huizen van het Oostersebos te zien. In een weiland langs het veld, gevuld met schapen,  is een groot bord gemonteerd met de tekst: ‘Respect’. Het schijnt dat hier een verhaal achter zit wat met sponsoring en de nodige grappen te maken heeft.

Wanneer iedereen denkt dat de wedstrijd zal gaan eindigen zoals deze is begonnen, komt Twedo twee minuten voor tijd op 0-1. Toch is het SVV’04 dat op de valreep nog op gelijke hoogte komt. Een koude middag in Schoonebeek eindigt alsnog in een gelijkspel. Al met al verdiend? Daar zijn de supporters van beide verenigingen het nog niet over eens.

 

PM
Hoofdredacteur FC12 Media & Entertainment, Amateurvoetbalgroundhopper

Geef een antwoord