De Ganzenderby: ‘Strijd, Passie, Rivaliteit en Vuurwerk’

Zwartemeerse boys Vrouwen 2 beleeft zwaar seizoen
18 november 2017
Hoogeveen zaterdag dendert door
19 november 2017

De Ganzenderby: ‘Strijd, Passie, Rivaliteit en Vuurwerk’

‘Hé jongens, zullen we tegen onze ‘Raptim vrienden’ gaan voetballen?’ Een jonge Germanicusfan roept z’n maten bijeen wanneer hij hen in de verte op een bijveldje ziet spelen. ‘We pakken ze, net als hier op het veld’. Het is duidelijk dat de rivaliteit onder de beide verenigingen in Coevorden nog altijd aanwezig is. Vandaag wordt de derby van de Ganzenstad gespeeld! Vv Raptim neemt het thuis op tegen Cvv Germanicus.

Aan het begin van het seizoen wordt altijd een zondag gepland waarop beide teams elkaar treffen. In overleg met de KNVB wordt deze wedstrijd vrijwel altijd verplaatst naar de avond ervoor. Ook vandaag is dit het geval. Het is dan ook opvallend druk op de weg richting het sportpark. Ik besluit om mijn auto bij de derde club van de stad (CSVC) te parkeren. Het is een stukje lopen, maar gezien de massa mensen, is niet ondenkbaar dat het ook daar straks vol geparkeerd staat.

De club die ooit in de Ballast op een weiland begon met spelen, is de laatste tijd enorm gegroeid en als ik verschillende mensen mag geloven momenteel ook de grootste van de stad. Daarnaast heeft de vereniging ook een satelietclub in Gambia: ‘FC Raptim’. Ieder jaar verzorgt de vereniging onder andere de shirtjes voor deze club en helpen vrijwilligers aldaar om de club in goede banen te leiden.

Jong en oud
Vanaf de Europaweg zie ik de lampen van Sportpark Klinkenvlier. Vlak voor de ingang staat het helemaal vol met fietsen. Een derby hoor je dan ook op je stalen rots te bezoeken. Gezinnen, jong en oud, mensen van respectabele leeftijd, iedereen heeft iets met deze wedstrijd. Speciaal voor deze dag zijn zelfs verkeerregelaars geregeld en is het sportpark voorzien van blauw-wit afzetlint. Om maar aan te geven dat Raptim er klaar voor is!

Op de achtergrond klinkt gezellige Hollandse muziek. Bij binnenkomst zie ik dat het al redelijk vol is langs de lijn. Ook is speciaal voor vandaag een koffietent ingericht om de mensen te kunnen bedienen. Langzaam maar zeker maken de fans van de thuisploeg zich klaar voor een geweldige sfeeractie. Een mooie boog, gemaakt van ballonnen zorgt er voor dat de spelers zich straks feestelijk op het veld mogen melden.

Aan de korte zijde van het veld hebben Germanicusfans zich verzameld. Gehuld met geel-zwarte sjaals en voorzien van een grote trommel wordt de sfeer er alleen maar mooier op! Het is koud vandaag. De gevoelstemperatuur ligt rond het vriespunt. Aangezien het knus is langs de lijn, houdt men elkaar op deze manier ook een beetje warm.

Pyro
Dan is het eindelijk zover. De speaker start ‘Explode’ van Jordan & Baker in en de spelers komen onder luid gezang het veld op. Door een haag van blauw-witte confetti wordt de weg naar de middencirkel gevonden. Aan de andere kant ont

staat een heuse Ratpim pyro met blauw-witte rook! Ook de gasten van Germanicus hebben Bengaals vuur meegenomen die de clubkleuren van hun vereniging vertegenwoordigen. De toon is gezet. En dan moet de wedstrijd nog beginnen!

Het is vanaf minuut één duidelijk welke boodschap beide teams hebben meegekregen: ‘Win die derby!’ Alhoewel het spel niet bijzonder goed is, wordt er keihard gestreden om elke meter. De scheidsrechter mag dan ook flink aan de bak vandaag. Het is mooi om te zien dat de beste man veel toelaat en niet direct met kaarten zwaait, hoewel er toch de nodige harde overtredingen worden gemaakt.

Adrenaline
Samen met 1500 andere bezoekers zie ik dat beide ploegen redelijk in balans zijn. Terwijl de Raptimfans vanaf de tribune hun helden toezingen, hoor ik de trommel van Germanicus tegengas bieden. Wanneer een speler van Raptim onderuit wordt gehaald, springt de bank van de thuisclub op en rent tien meter het veld in. Een stukje adrenaline om zo kenbaar te maken dat men de wedstrijd intens beleefd. Wanneer een speler van Germanicus vervolgens geel krijgt, is het de andere dugout die opspringt en aangeeft het er niet mee eens te zijn. Ondertussen ontstaan verschillende opstootjes op het veld. Alles op alles wordt gezet om drie punten binnen te halen. Wat een heerlijke derby!

Na een aantal kansen is het in de 22e minuut Germanicus dat op voorsprong komt. Gele fakkels komen tevoorschijn en de boarding wordt massaal gebruikt om de applaudisseren. Niet veel later laat de scheidsrechter merken het niet te accepteren dat er vuurwerk op het veld wordt gegooid. Vandaag heeft de KNVB gekozen om een neuraal trio aan te stellen. Gezien de rivaliteit een verstandige keuze.

Wanneer de arbiter halverwege fluit voor de rust, rent het jeugdige publiek van Germanicus over het veld naar de overkant om alvast een plekje voor de tweede helft te bemachtigen. Ondertussen zijn het vooral de vrouwen die met plastic bekers wijn langs de lijn lopen richting de tribune. De mannen hebben voornamelijk een plek in de buurt van de kantine gevonden. Hier worden de nodige liter bier weggetankt.

De tweede helft is helaas geen kopie van de eerste. Waar Germanicus slordiger begint te spelen en meer ruimte geeft, profiteert Raptim hier niet van. Op de valreep is het de thuisploeg die alles op alles gaat spelen, maar het mag niet meer baten. Germanicus neemt de punten mee naar de Pampert. De strijd van de Ganzenstad is gestreden. Vermoeid en verkleumd zoeken de spelers de kleedkamers op om vervolgens gezamenlijk de derde helft te vieren. Uiteraard met de aanhang van beide ploegen. Hoewel het spel vandaag enigszins tegenviel, heb ik genoten van de sfeer rondom het veld. Ik kijk nu al uit naar de return twee kilometer verderop!

 

 

 

PM
Hoofdredacteur FC12 Media & Entertainment, Amateurvoetbalgroundhopper

Geef een antwoord