Galavoorstelling Sc. Elim doet NWVV de das om

Fotoverslag: SteDoCo – Swift
3 december 2017
Nieuw Balinge houdt SC Angelslo op 3-3
3 december 2017

Galavoorstelling Sc. Elim doet NWVV de das om

Op de rand van Drenthe en Overijssel, in de schaduw van Hoogeveen, ligt Elim. Een plaats met ca. 2400 inwoners. Naast de woonwijk ligt een voetbalvereniging waar ruim 350 leden aan verbonden zijn. De vaandeldragers spelen hun wedstrijden op zaterdagmiddag in de vierde klasse E. Het gaat goed met het eerste elftal. Er wordt aan de lopende band gescoord. Vandaag komt NWVV uit Nieuw Weerdinge op bezoek. Tot dusver nog zonder overwinning. Krijgen we de ommekeer van NWVV of wordt het een doelpuntenfestijn van Sc. Elim?

Het is heiig en mistig wanneer ik richting Hoogeveen rijd. De temperatuur ligt net onder het vriespunt. Tijd voor mutsen en handschoenen. Aan de rand van het dorp parkeer ik mijn auto vlak voor de ingang van Sportpark Elim. Nadat ik via de kantine en een paadje langs de andere velden bij het hoofdveld aankom, wordt mij mede gedeeld dat de entree vandaag drie euro is. Wanneer ik aangeeft foto’s en een verslag te komen maken, reageert de man met: ‘O, dan goat oen gang maor!’

Tikki-Takkie
Na nog geen vier minuten spelen ligt de bal al in het net! Een prachtige voorzet wordt op onwerkelijke wijze, via een halve omhaal, zo’n beetje vanaf de achterlijn, alsnog binnen gewerkt. Het lijkt erop dat de galavoorstelling van Elim is begonnen. Prompt klinkt ‘Kernkraft 400’ uit de speakers en Zombie Nation knalt over het sportpark. ‘Beste goal, of nie!’, hoor ik om mee heen. Na ruim 10 minuten wordt via een tikki-takkie aanval de tweede achter de keeper van NWVV geschoten. Ondanks dat het veld drassig, koud en glad is, lijkt de thuisploeg hier geen enkele moeite mee te hebben.

De grensrechters van beide verenigingen hebben vandaag eieren voor hun geld gekozen en hebben zich goed ingepakt. Waar de één een trainingspak onder z’n outfit draagt, heeft de ander een mayo onder zijn broek gedaan. De scheidsrechter houdt het vandaag alleen bij een muts en handschoenen.

Vandaag heeft ruim 150 mensen het hoofdveld gevonden. Ondertussen is iemand van de KNVB naast me komen staan. Wanneer ik vraag wat zijn rol vandaag is, geeft hij aan dat hij gevraagd is om de wedstrijd en de sfeer te analyseren. Het schijnt een aantal weken geleden nogal spannend te zijn geweest vanwege een grimmige sfeer. Vandaag zien we vooral veel slidings, weliswaar niet altijd op de bal, maar het spel is over het algemeen prima qua sportiviteit.

Gunnen
‘Ze gunnen mekaar de ballen, dat is het verschil met het begin van het seizoen’, vertelt een vaste bezoeker van de Rood-witten. ‘Aan het begin van het seizoen was het allemaal voor zichzelf, nu spelen ze de bal af en wordt er veel gescoord’. Ondertussen staat de teller na 20 minuten op vier en lijkt het einde nog niet in zicht!

De aanhang van Elim, achter het doel van NWVV, heeft het gemunt op de keeper. Wanneer deze de bal uitschiet, scandeert men massaal ‘Pizza!’. Iets wat me doet denken aan de tijd dat Jeroen Verhoeven nog keeper was in de Eredivisie. Toch heb ik respect voor de sluitpost! Ondanks z’n postuur staat hij er toch en weet hij menig bal uit de hoeken te pakken.

Mannelijk
Het spel wordt gedurende de eerste helft feller en de eerste gele kaarten worden uitgedeeld. Wanneer een speler van Nieuw Weerdinge onderuit wordt gehaald en blijft liggen, lijkt het thuispubliek het niet eens te zijn met het fluitsignaal van de scheidsrechter. ‘Zit niet zo te zeuren man, matennaaier! Dit is echt geen geel! Een beetje mannelijk mag toch wel!’ De toon is gezet…

Na een eerste helft met zes goals vindt de arbiter het genoeg. In de hoek van het hoofdveld staat een gezellige -winters glühwein achtig- hokje wat als koffiecorner dient. Echter loopt het publiek massaal richting de kantine. Tijd om het lichaam op te warmen!

De tweede helft is eigenlijk een soort van kopie van de eerste. Het is vooral de thuisploeg dat het spel maakt, terwijl NWVV probeert om dubbele cijfers te voorkomen. Uiteindelijk stopt de teller vandaag bij negen. Inmiddels voel ik mijn tenen en vingers niet meer en loop ik nog even naar de kantine om me op te warmen. De sfeer is goed en de derde helft gaat beginnen. NWVV kan zich opmaken voor een lang seizoen, terwijl Elim zich meldt in de top van het klassement.

PM
Hoofdredacteur FC12 Media & Entertainment, Amateurvoetbalgroundhopper

Geef een antwoord