Heeee  ooooHoooooo –  Gramsbergen mijn bakermat!

Doldersum per direct weg bij Weiteveense Boys, Harm Kiers nieuwe trainer
27 januari 2018
Samenvatting: Hoogeveen langs LTC in topper
28 januari 2018

Heeee  ooooHoooooo –  Gramsbergen mijn bakermat!

Na een winterstop van een paar weken is het vandaag weer tijd om langs de velden te struinen. Unaniem is besloten dat sv. Gramsbergen vandaag bezocht gaat worden. Aan de rand van het dorp, aan een doodlopend straatje, omringd door de tennisvereniging en een aantal schitterende huizen ligt Sportpark ‘T Hoge Holt. Een belangrijke wedstrijd staat op het punt van beginnen. Vandaag komt het hoog geklasseerde sv. Bedum op bezoek.

Wanneer ik mijn auto de parkeerplaats oprijd, zie ik dat veel mensen mij al voor zijn gegaan. Zowel de parkeerplaats als de fietsenstalling is goed bezet. Bij de entree zit een vriendelijke vrouw die mij een mooie wedstrijd wenst. Op de achtergrond galmt zware trancemuziek door de luidsprekers. Aangezien ik aan de vroege kant ben, loop ik nog even de kantine binnen.

Clublied
Een mooie ruime, moderne ruimte die uitnodigt om een lange derde helft te spelen. Ik bestel een bak koffie, voorzien van het clublogo, en waan me richting de dug-outs.  Wanneer de spelers het veld betreden, maakt het altijd mooie ‘Sultans of swing’ plaats voor het trotse clublied. Luidkeels roept de speaker de namen van de spelers en hun rugnummers (‘nummero’).

Heeee  ooooHoooooo –  Gramsbergen mijn bakermat!

Heeee ooooHoooooo –    Die stad aan de vecht, ons eigen platteland

Heeee ooooHoooooo –    De beste stuurlui gaan hier hand in hand!

Na een kleine tien minuten wordt het spel even stil stilgelegd. Het schijnt, volgens de trainer van Gramsbergen, dat Bedum met twee nummers ‘tien’ speelt. Of het puur tactisch is of dat er echt twee met hetzelfde nummer in het veld staan, is mij maar ook de scheidsrechter, niet helemaal duidelijk. De trainer van de gasten uit Bedum is duidelijk. “Wij hebben gewoon veel goede spelers! Die spelen allemaal met 10!’

Knellen
Na een mooie aanval en een hoge kopbal komt de thuisploeg na acht minuten op voorsprong. Ondertussen wordt aan de lijn de discussie gevoerd of de shirtjes van Gramsbergen zijn gekrompen of dat de spelers een geweldige goede winterstop hebben gehad. ‘Ze knellen wel een beetje hè’, hoor ik om me heen.

Het feit dat Gramsbergen het commercieel goed doet is terug te zien aan de boarding rondom het veld. Plaatselijke ondernemers steunen de vereniging door dik en dun en hebben zelf de keuze om een modern- of retrobord langs het veld te plaatsen.

Aan de lange zijde van het veld staat een moderne tribune. Jong en oud heeft een plekje op de groene stoeltjes bemachtigd. De supermarkt uit het dorp heeft goede zaken gedaan. Zowel een groep jongens als meiden hebben een doos met chips, koek en pakken drinken tussen hen instaan. Picknicken langs de lijn! Voetbal is slechts bijzaak.

Fysiek
Een aantal stevige overtredingen kenmerken de strijd en passie om te winnen. Wanneer vlak voor rust een gele kaart gegeven wordt aan een speler van de groen-witten, veert het publiek op met een kleine wrijving op het veld als gevolg. De scheidsrechter wordt aardig uitgetest, maar heeft de wedstrijd goed onder controle.

Achter het doel wordt de Gramsbergse gehakbal verkocht. Wanneer het fluitsingaal klinkt, weten de bezoekers van vandaag de kraam dan ook goed te vinden. De heerlijke geur is van afstand al te ruiken en aangezien het waterkoud is, gaat zo’n heerlijke warme bal er altijd wel in!

Het spel golft de hele wedstrijd op en neer. Waar Bedum veel balbezit heeft, speelt Gramsbergen veel op de counter. Na ruim vijftig minuten spelen komt Bedum op 1-1 en niet veel later ook op 1-2. Gramsbergen zet nog wel alles op alles, maar het zijn de gasten uit Groningen die er uiteindelijk met de winst vandoor gaan.

PM
Hoofdredacteur FC12 Media & Entertainment, Amateurvoetbalgroundhopper

Geef een antwoord