Bertjan Smit in gesprek met: Geert Aalderink

Tijmen Venhorst: ‘Het wordt tijd dat vv Dalen eens promoveert!’
24 augustus 2018
Lennon Ebeltjes: ‘Top 5 moet haalbaar zijn voor vv SVBO’
25 augustus 2018

Bertjan Smit in gesprek met: Geert Aalderink

Een nieuw item op FC12.nl. ‘In gesprek met’. Bertjan Smit gaat op stap en in gesprek met verschillende voetbalmensen uit de regio. In de eerste editie voor FC12 sprak Bertjan met niemand minder dan Geert Aalderink, huidig trainer van zaterdagclub NWVV en zondagclub Titan.

Komend weekend gaat hij weer van start met de voorbereiding op een nieuw seizoen. Het 19e in de trainersloopbaan van de 54 jarige absentiecoördinator van het Zernike college in Zuidlaren. Als trainer is hij dus verantwoordelijk voor het gehele amateurvoetbal in Nieuw-Weerdinge. Bij NWVV voor het 5e jaar en bij Titan alweer voor het 10e jaar, verdeeld over drie periodes. Bij Titan begon hij ook als jeugdtrainer. En zeg je jeugd dan ben je bij Geert aan het juiste adres. Zoals men zegt de jeugd heeft de toekomst en Geert ziet heel graag de ontwikkeling van kinderen en die te verbeteren. Talenten haalt hij er binnen een mum van tijd uit. Op mijn vraag of hij dan uiteindelijk eindigt als jeugdtrainer liet hij mij en zichzelf in het ongewisse. Dat hij daar een gepassioneerd man voor is moge duidelijk zijn. In zijn trainerscarriere heeft hij nog maar 5 clubs op zijn lijstje staan. Buiten de al genoemde clubs uit Nieuw-Weerdinge zijn daar verder Ter Apel’96, TWEDO en CEC. 5 clubs waar hij overal met plezier heeft gewerkt. Alleen bij CEC is het niet gelukt om te promoveren. Iets wat hij eigenlijk niet begrijpt gezien het feit dat hij daar goede spelers(zoals Tom Rengers, Tim Nikken) tot zijn beschikking had zoals hij het zei. Zijn laatste kampioenschap dateert alweer uit het seizoen 2011/12. Met NWVV is hij daarna nog wel gepromoveerd maar niet als kampioen. TWEDO dus. Een club die volgens Geert fantastisch in elkaar steekt met een goed bestuur en goeie vrijwilligers. Prijzenswaardig noemde hij Bas Kamst. Buiten een goede spits vind hij het een aimabel mens. Net als Sjakie Visser; een soort collega, want die hield zelfs de absentielijst van spelers bij. Het totaalplaatje bepaald dan ook het succes volgens Geert.Zulke mensen binnen de vereniging zijn onmisbaar en bepalen mede het succes. Zo noemt hij bijvoorbeeld ook Erik Hendriks in die hoedanigheid. Erik pampert volgens Geert zijn spelers door de wedstrijdtenues net als in de betaalde voetbalwereld per speler klaar te leggen. Of een type als Harm Tent bij Ter Apel’96. Die als masseur een verbindende factor is. Het wordt dus wel weer tijd voor een kampioenschap.

Geert begon dus bij Titan. Als opvolger van clublegende Hennie Hemme. De man die hem ook aanbeval bij Titan en die hem dus inspireerde. Dat was voor Geert wel even wennen, want de spelers waar hij een seizoen eerder nog mee samen speelde diende hij nu op de goede plek neer te zetten zonder aanzien des persoon. Dus ook zijn kameraad Andre Luiten. Toch ging dat makkelijk. Zonder dat ze hem op de proef hebben gesteld. Zou je misschien verwachten van spelers zoals Johnny Twickler, Milan Orsel, Ronnie Luiten en Henrie Goeree. Maar het totaalplaatje was dat iedereen voor elkaar door het vuur wou. Als voorbeeld noemde hij een wedstrijd uit tegen Musselkanaal waarbij oudgedienden als Stef Moorman en Henk Moesker de zoden uit het veld liepen om toch te winnen. Zoals Geert dat graag ziet en zelf ook deed. Al was hij in het begin niet de strateeg waar ik hem voor hield. Een killermentaliteit moet je hebben volgens Geert. Op de juiste manier en niet zoals hijzelf eens deed door John Sibom in de wedstrijd tegen Erica een aai over de bol te geven die opgemerkt werd door de scheids en hem uiteindelijk op een schorsing kwam te staan van 7 wedstrijden. Laat nou net de 7e wedstrijd die hij uit moest zitten de bekende bekerwedstrijd tegen Ajax zijn. Een gemis dus. Maar zoals de Cruyff-adept zegt “elk nadeel heb z’n voordeel’, want zo zag hij zijn favoriete trainer ook in een andere rol. Louis van Gaal deed volgens Geert de gehele bestuurskamer van Ajax trillen en verstommen te tegelijk. Hemme-Cruyff- van Gaal is het rijtje trainers die bij Geert hoge ogen gooien. Al zou Henk de Jong van de Graafschap daar ook prima bijpassen. Onlangs kwamen ze elkaar tegen en bleek dat Henk de verrichtingen van Geert nog op de voet volgde. Zo menselijk dat maakt je een groot mens.

Op mijn vraag waarom er in Nieuw-Weerdinge nog steeds niet één voetbalclub is antwoord Geert dat de eigengereidheid van mensen aan beide kanten er nog steeds voor zorgt dat FC Nieuw-Weerdinge niet bestaat. Alhoewel hij bij beide clubs werkzaam is houdt hij zich met alle perikelen die er (eventueel) spelen afzijdig. Ook spelers die van zaterdag naar zondag gaan en vice versa doen dat op eigen houtje en worden niet door Geert gepusht. Zo dus ook niet met het grote talent Peter van Elten. De speler die volgens Geert een belangrijke pion kan worden bij Titan. Zo raakt hij aan de NWVV kant dus zijn beste speler kwijt en krijgt hij die dus op de zondag erbij. De doelstelling voor NWVV is dan ook om, niet zoals vorig seizoen, minder doelpunten tegen te krijgen en zo dus ook kwalitatieve wedstrijden te kunnen brengen. Voor Titan is Geert duidelijk zat, al houd hij een slag om de arm, promotie. Die slag om de arm is het feit dat hij denkt dat het een zware klasse wordt waarbij hij HODO en OVC’21 geducht vindt. Vorig seizoen deden twee slechte wedstrijden Titan de das om naar promotie. Volgens Geert waren de thuiswedstrijden tegen latere kampioen WKE en de laatste tegen Siddeburen twee dalmomenten die promotie in de weg stonden. Waarbij hij zich in de voorbereiding op Siddeburen kwalijk neemt dat hij er niet korter op zat. Dat moet dan maar dit seizoen gebeuren. Met trainingen die hij zelf bedenkt, uitwerkt en die zelfs door grote trainers werden overgenomen. Waarbij alles om de bal draait. Zelf meedoen is geen optie meer, want hij was vergeten om zijn eigen fysieke toestand te verbeteren middels de sportschool.

In het vlotte gesprek komen ze zelfs uit bij Donald Trump, maar de voetbalachtergrond naar dat onderwerp zal ik u besparen. Gevraagd naar wat hij van FC Emmen vind hij het geweldig wat ze presteren met een goede trainer en dito voorzitter. Handhaving zit er volgens Geert dan ook wel en wellicht over een aantal jaren een familiaire klik. Zelf had hij ook betaald voetbal kunnen spelen, maar hij had volgens eigen zeggen de mentaliteit op dat moment niet. Bovendien zei zijn vader dat hij zijn school moest afmaken. Zo kwamen we dus na drie uur praten weer uit op waar we mee begonnen zijn; school en jeugd. In zijn werk merkt hij dat de ouders van vandaag, in tegenstelling tot vroeger, een meer beschermende houding aannemen met betrekking tot het leven. Zoals hij ook vind dat de jeugd vandaag de dag achter de i-pad weg moet en weer terug moet naar de voetbalpleintjes en veldjes en ze met goede trainers te brengen naar een dusdanig hoog niveau dat Nederland over 10 jaar weer kan wedijveren met de wereldtop. Geert gelooft er in. Zijn toekomst in het voetbal ziet hij per seizoen. Voor dit seizoen is dat geregeld, de jeugd moet nog even wachten. Ik zie hem toch wel terugkeren naar de hoedanigheid van jeugdtrainer. Waar? De toekomst zal het leren.

Bij het afscheid nemen gaf hij mij nog mee om één keer te komen kijken komend seizoen. Dat is bij deze beloofd.

Tekst: Bertjan Smit

 

PM
Hoofdredacteur FC12 Media & Entertainment, Amateurvoetbalgroundhopper

Geef een antwoord