HZOD continueert ontwikkeltraject scheidsrechters

Hoogeveen zaterdag net niet in dubbele cijfers
9 september 2018
Glimmen bekert verder door 1-2 winst op SC Angelslo
9 september 2018

HZOD continueert ontwikkeltraject scheidsrechters

De scheidsrechtersvereniging Hondsrug Zuid-Oost Drenthe (HZOD) start voor het vijfde achtereenvolgende jaar met het ontwikkeltraject voor jonge veelbelovende scheidsrechters en beginnende scheidsrechters.

Naast de reguliere rapportage en begeleiding vanuit de KNVB, wil de HZOD beloftevolle scheidsrechters extra begeleiding bieden. ‘Ontdekken van talent is een vak, maar talent behouden en ontwikkelen is een kunst. Dat vraagt om maatwerk. Doelstelling is om onze groep veelbelovende scheidsrechters en beginnende scheidsrechters zo intensief mogelijk te ondersteunen. Het ultieme doel is om ze in de nabije toekomst zo hoog mogelijk te laten fluiten”, zegt voorzitter Theo Hein van HZOD.

Pittige klus

Arbitrage is een schitterende hobby, maar ook een pittige klus. Echte talenten zijn diegenen die het graagst willen. Dat gevoel zit vaak heel diep. Als scheidsrechter moet je een ontwikkeling willen doormaken. In jezelf willen investeren.” Het ontwikkeltraject van HZOD is volgens voorzitter Hein dan ook geen speeltuin waarin nog niet al teveel van de jonge arbiters wordt verwacht. Het is een kweekvijver van echte gemotiveerde beloftevolle scheidsrechters. Zij laten zich vooral kenmerken door de voldoening en het plezier dat ze halen uit het zijn van scheidsrechter. Ze willen zich constant verbeteren en het beste zijn in wat ze doen”, aldus Theo Hein.

Ervaren coaches

De ervaren coaches van de HZOD zullen de scheidsrechters uit het ontwikkeltraject minimaal vier keer in het seizoen bezoeken. ‘Er wordt een coachverslag gemaakt en de scheidsrechter maakt op zijn beurt een zelfreflectieverslag. Zelfreflectie noemt Hein voor een scheidsrechter van essentiële betekenis. ‘De opdracht is: kijk je naar jezelf en beoordeel jezelf op het functioneren. En dat kan op alle fronten en op alle facetten. Het gaat er niet om dat de scheidsrechter dat negatief doet of alleen positief, het gaat erom dat hij naar zichzelf kijkt. Als een scheidsrechter doelen heeft gesteld kan hij beoordelen of op weg naar die doelen is. Het is goed om af en toe naar jezelf te kijken en te zien hoe ver je bent, waar je staat, wat je zou kunnen veranderen om het nog beter te maken. Scheidsrechters zonder zelfreflectie hebben nooit zelf oorzaak aan wat er fout gaat, het ligt altijd aan de ander.’

Gepromoveerd

Het initiatief van HZOD werpt duidelijk zijn vruchten af. ‘Vorig seizoen hebben wij gezien dat alle deelnemers zijn gepromoveerd. Ook dit seizoen proberen wij dit resultaat weer op 100 procent te krijgen.  De begeleiding vanuit de KNVB staat geheel los van de coaching van de COVS. Het zijn gescheiden verantwoordelijkheden en onze rol is vooral gericht op extra ondersteuning.”

Bijschrift foto: Achterste rij v.l.n.r. de scheidsrechtersbegeleiders Wubbo Warrink, Jan Postema, Jan Keen, Herman Wesseling en Harry Kuipers. De voorste rij v.l.n.r. de scheidsrechters uit het HZOD-ontwikkelingstraject Danny de Haas, Elwin Langenberg, Bart Zinger, Jeffrey Lubberts en Mika Assen.

 

PM
Hoofdredacteur FC12 Media & Entertainment, Amateurvoetbalgroundhopper

Geef een antwoord