Door de ogen van Bertjan Smit: ‘KELDERKLASSE’

Hoogeveen TV – samenvatting Hoogeveen – Hollandia
8 oktober 2018
HODO bindt ook Schoonebeek aan de zegekar
8 oktober 2018

Door de ogen van Bertjan Smit: ‘KELDERKLASSE’

Nu het Nederlandse voetbal lichtelijk in een opwaartse spiraal verkeerd zocht ik in al mijn onschuld de kelderklasse van het spelletje op om te zien of het ook daar was begonnen. De kelderklasse is het niveau waarin termen zoals “ziekenhuisbal” , “voorstopper” en “wissel” veelvuldig voorkomend zijn. Het niveau waarop sommige spelers boven zichzelf uitstijgen, het zij qua voetbal dan wel denken dat ze voetballen kunnen. Het niveau waarop je de onmogelijkste acties ziet, wel of niet bewust. Taalgebruik die je doet denken aan penthouse-niveau. Maar zeer zeker ook de humor. Humor waarbij je als lijdend voorwerp gekozen wordt dan wel er zelf voor zorgt dat je het bent. Kortom, de kelderklasse. Voor een wedstrijd op dit niveau  van reserve 4e klasse ging ik naar Emmerschans. Daar speelden EHS’85 2 en EMMS 3 tegen elkaar. Vooraf stond de thuisclub op nul punten en de bezoekers op vier. Na afloop kregen de bezoekers er 3 punten bij.

EHS’85 heeft het moeilijk. Niet alleen op sportief gebied, want ook bestuurlijk gaat het niet voor de wind bij de club aan de Weergang. Er komt een algemene ledenvergadering gevolgd door een bijzondere ledenvergadering een maand later. De ploeg uit Slagharen zal er weinig van mee hebben gekregen, laat staan dat het ze interesseerde. Dat lieten ze zien, want na 7 minuten en 54 seconden stond het 0-3. Het recept was zowel makkelijk als dus doeltreffend. Lange bal van achteruit op nummer 14(Robert Jan) die keer op keer de ruimte benutte achter de rechtsback. Zo scoorde hij 3x. Daarna kreeg hij “strakkere” dekking. Het deerde hem niet echt, maar zijn rendement werd ook als maar minder. Bij EHS hadden ze een simpele tactiek: alle ballen op Muter. Ronald Muter was verreweg de beste bij EHS. Dat wisten zijn ploeggenoten ook en elke bal die voorwaarts werd gespeeld kwam bij hem terecht. Meter ging daarna op zoek naar de mogelijkheid om een ander vrij te spelen of een combinatie aan te gaan. Veelal stond hijzelf aan het eind van de aanval. Meestal met een schot vanuit zijn door Puma King geleide linker. Alleen had Muter één tegenstander die beter was: keeper Stephen Schlepers. Één van de vele Schlepers was letterlijk en figuurlijk een sta in de weg. Muter werd er moedeloos van en riep zelfs ” hou op keeper”.  Het hielp niet. EMMS wist zich vrij makkelijk overal vrij te spelen, maar uit die vrijheid en ruimte duurde het toch 21 minuten na de 0-3 om er 0-4 van te maken. Voor rust werd het ook nog 0-5.

Scheidsrechter Jan Karst fluit solide en na zijn welverdiende kopje koffie stuurt hij beide ploegen  weer de mooie grasmat op die gevoed wordt door een prachtig herfstzonnetje. Het begin van de tweede helft is voor  EHS. Of beter gezegd voor Muter. Maar net zoals in de eerste helft is Schlepers hem de baas. Als hij dan een x besluit om de bal in tweede instantie te laten aan Daniel Latour is het nog niet raak. De achternaam is mooier dan de kans benutten. Trainer Gerry Schlepers bracht nog een naamgenoot. Daar zat ook een verschil tussen beide ploegen. De wissel van EMMS bracht de voetballende mogelijkheden een verdieping hoger. Dit in tegenstelling tot die van EHS. Die hadden maar 1 wissel en Colin Pol vervulde die met verve. Net zo lang warmlopen als hij uiteindelijk speelde. Het was inmiddels al 0-6 toen hij inviel. De ponyexpress uit Slagharen had zich herpakt. De wedstrijd was al gespeeld, maar toch was er nog een gedreven iemand die ergens op uit was. Muter bleef meer en meer voorin hangen om toch nog een doelpunt te maken. Uiteindelijk lukte het hem ook nog. Al kwam de goal niet op zijn naam. Zijn voorzet werd door Marcel Maas van richting veranderd en voor één keer was Schlepers echt kansloos. Een oprechte “YES” kwam van een opgeluchte Muter.

Jan Karst  floot na 89 minuten af en had het kelderklasse-duel tot een goed eind geleid. Bij het verlaten van het sportpark waren er toch nog details die je deden denken aan het kelderklasse-niveau. Buiten de kleinzoon van trainer Schlepers van EMMS was ik de enige toeschouwer. Wel apart. Als klap op de vuurpijl zag ik dat de nummer 10 van EHS zijn auto dichter dan dichtbij had geplaatst bij de ingang. Dat hebben meer grote spelers zei Rick Joling.

Ook dat is kelderklasse voetbal. Charme in alle opzichten.

Maar we gaan vooruit.

PM
Hoofdredacteur FC12 Media & Entertainment, Amateurvoetbalgroundhopper

Geef een antwoord