Het is de ‘Dag van het Amateurvoetbal!’

Dag van het amateurvoetbal | 13 & 14 oktober 2018
9 oktober 2018
Hoogeveen zaterdag in tweede helft ruim langs Avereest
14 oktober 2018

Het is de ‘Dag van het Amateurvoetbal!’

Vandaag en morgen (13-14 okt)draait het in Nederland om het amateurvoetbal. Het is namelijk twee dagen op rij de ‘dag van het amateurvoetbal’. Omdat in Nederland op zowel zaterdag als zondag wordt gevoetbald, is gekozen om dit uit te smeren over deze twee dagen. 

Sinds enkele jaren is de ‘Non League Day’ een begrip in het Engelse voetbal. De zaterdag na het sluiten van de transfermarkt staat in het teken van voetbal uit de lagere divisies. Op ‘Non League Day’ is het de bedoeling dat voetballiefhebbers niet naar de grotere, maar juist naar de kleinere clubs uit hun omgeving gaan. Het liefst op het vijfde óf zelfs nog onder de non-League, het amateurvoetbal. Dit initiatief hebben we over de grens getrokken en naar ons land gehaald!

Lekker ouwehoeren langs de lijn, een kaartje voor weinig, geen hoge, moderne tribunes maar slechts omheining of een oude staantribune. Vlak voor de wedstrijd binnenkomen, snel een bak koffie halen en anderhalf uur langs het veld staan om te kijken hoe de plaatselijke helden het doen. Fysiek voetbal op knollenvelden met critici langs de lijn die het eigenlijk altijd beter weten. Geen Ajax in een gigantische betonnen bak tegen het Feyenoord, PSV of Groningen, maar op bezoek bij DSC ’65, sv Gramsbergen of vv SVBC.

Dit weekend bezoeken we de plaatselijke velden. Tweede divisie, derde klasse of zelfs reserve vierde klasse. Eigenlijk maakt het niet uit. Laten we met zijn allen deze dagen in het teken zetten van het amateurvoetbal in Nederland. De voetbalverenigingen in het zonnetje zetten en de kassa daar laten rinkelen. Met eigen ogen zien hoe een pupil van de week zijn solo tegen de touwen schiet, de bewondering voor de koffiedames die iedere week paraat staan, het eindeloze gemekker op de scheidsrechter aanschouwen en zien hoe een prachtige voorzet huizenhoog over het vangnet wordt geschoten! Uiteraard massaal uitproberen hoe de gehakbal van de club smaakt en na de wedstrijd gezamenlijk de kantine in om de derde helft te vieren.

Wekelijks zetten talloze clubmensen zich in om ervoor te zorgen dat de velden optimaal zijn, de scheidsrechters geregeld zijn en de bardiensten ingevuld worden. Laten we deze mensen juist op deze dagen in het zonnetje zetten.

FC12 daagt alle voetbalverenigingen en voetballiefhebbers in Nederland uit om mee te doen aan de ‘Dag van het amateurvoetbal’, met de hashtag #dagvanhetamateurvoetbal.

Doet jouw vereniging ook mee? Laat het ons weten!
Gebruik de hashtag: #dagvanhetamateurvoetbal en tag ons in je bericht. Heb je leuke foto’s of ludieke acties? Stuur het ons en wij zorgen dat heel Nederland op de hoogte is van hoe geweldig jouw club is!

PM
Hoofdredacteur FC12 Media & Entertainment, Amateurvoetbalgroundhopper

Geef een reactie