Langs de lijn met Bertjan Smit: Weerdinge – WKE 16

EMMS in de tweede helft ruim langs Protos
19 november 2018
Stefan Knuppe loopt uit in Beltona Topscorer van de Regio
19 november 2018

Langs de lijn met Bertjan Smit: Weerdinge – WKE 16

Vreugde en verdriet liggen dicht bij elkaar. Dat kon je afgelopen zondag na afloop ook goed zien aan de gezichten die hoorden bij de ploegen uit de derby Weerdinge – WKE’16. De gezichten die lachten behoorden bij Weerdinge, de gezichten die op huilen stonden behoorden bij WKE’16. De nabesprekingen op de eerstvolgende trainingen van beide clubs zullen wellicht in teken staan van het hoe en waarom de gezichten zo van gedaante konden veranderen. Voor de neutrale kijker, die ik ben, was het een aangename pot voetbal met een mooie uitslag; 3-3

Een derby die niet tegen viel qua amusementsgehalte. Het voetbal was soms slecht, maar soms ook aardig om te zien. Sommige uitvoeringen konden beter. Of niet Patrick Lassche? Zijn stiftbal was veel tekort zodat keeper Wim Kok de bal makkelijk kon pakken. Drie minuten daarna werd het wel 0-1. Radovan Zivcic leed knullig balverlies en de vrij diep staande Henk Bakker kon daardoor worden vrijgespeeld. Met zijn favoriete linkerbeen schoot hij beheerst binnen. Trainer Jouke Jan Meertens zag het genoeglijk aan en constateerde dat zijn ploeg met passie en energieke inzet speelde. Zo liet ook Jozef Brink zien door een onbezonnen overtreding te maken. Geel was zijn rendement. Scheidsrechter van dienst was Jan Reints, de voormalig eerste elftal speler van Onstwedder Boys. Jan wist als speler hoe het er toeging en nu bepaalde hijzelf tot hoe ver. Zo bepaalde hij na 23 minuten spelen, na een drie seconden aarzeling, dat de bal op de stip ging voor WKE. Hij vond dat het armgedeelte van de speler van Weerdinge naar de bal ging en aantikte waardoor hij in balbezit kwam. Sander Meertens vond het prima en dacht de 0-2 binnen te schieten. Dat deed hij in tweede instantie, want zijn eerste inzet was slecht ingeschoten en keeper Jari Lubbers redde eerst nog. Vlak daarvoor had Jaimy Wessels kunnen scoren voor de thuisploeg, maar hij kreeg te laat door dat er wel heel veel vrije ruimte voor hem was. Ook was er vlak voor de 0-2 nog een kans voor Jochem Scholten. Een comfortabel voorsprong en gezien de ruimte’s die Weerdinge weggaf dacht Bakker er het zijne van en bleef diep spelen. Zelfs na het verzoek van zijn trainer om minder diep te spelen. Om de diepte van hem tegen te gaan pakt Lubbers de bal maar buiten zijn eigen zestien klemvast. Reints ontging het. Na 37 minuten leek de wedstrijd gespeeld. Bakker gaf een meesterlijke bal op Harold Wolters die hem vervolgens ook op meesterlijke wijze binnen schoot; 0-3. Vlak voor rust ging Aaronn Brinks nog op zoek naar een strafschop, maar hij had beter zijn gedachten bij de mogelijkheid kunnen laten die hij kreeg in plaats van ter denken aan een penalty. Reints floot dan ook niet. Dat deed hij een paar minuten later wel. Hij floot voor een vrije trap voor WKE en in het tumult er om heen gaf hij geel aan Michou Mbaye van Weerdinge en Bakker van WKE. Nadat Harm Hindriks de vrije trap overschoot floot Reints voor de rust.

Wat er allemaal gezegd is in de rust bij beide ploegen weet ik niet, maar dat Bosman de zaken had aangepakt werd duidelijk toen beide ploegen weer op het veld stonden. Hij had drie keer gewisseld. Sven van Veen, Willem van Loenen en Murat Sahin waren nieuw in de ploeg. Zivcic, Lassche en Milos Oluic bleven in de kleedkamer achter. Mbaye kwam hierdoor op het middenveld te spelen. Een positie waar zijn risicovolle spel beter uit kwam. Bosman bleek een gouden hand te hebben qua wisselbeleid. Binnen 30 seconden na de aftrap schoot van Loenen de 1-3 binnen, na voorbereidend werk van Sahin. Zou het nog kunnen? Zeker wel, want één minuut later werd het zelfs 2-3. Wessels krulde de bal meesterlijk in de verste bovenhoek. Kok zag er niet al te sterk bij uit. Het werd zelfs binnen de 7 minuten 3-3. Wederom was er het voorbereidende werk van Sahin. Brinks kwam voor Meertens bij de eerste paal en tikte binnen. De WKE-wereld stond op zijn kop. Hoe was het nou in hemelsnaam mogelijk dat je 0-3 voorsprong binnen no-time weggaf? En was er voor Weerdinge nog meer mogelijk? De cameraman van RTV Drenthe zwiept van links naar rechts en weer terug, zo golfde het op en neer. Beide ploegen scoorden een buitenspelgoal, zodat het ook daar gelijk was. Meertens ging ook wisselen en hield Wolters er af ten faveure van oud Weerdinger Dennie Pol. Het “tjonge jonge” van naaste familie van Wolters naast mij was niet van de lucht. Ook Pol kon zijn oude club geen pijn doen. Ook al nam zijn ploeg de regie weer over. Zo is er een schot van Jochem Scholten en is Lubbers er met de vingertoppen verantwoordelijk voor dat Ferdy Poelman de bal in kon koppen. Lubbers was in de cornersituaties niet altijd de beste, maar hield toch zijn doel schoon. Ook bij het schot van Poelman zo’n tien minuten voor het einde trok hij aan het langste einde. Dat schot kon er komen, omdat het “dubbelen” volgens Bosman niet lukte. WKE ging dus voor alles of niets. Weerdinge ging in de automatische achteruit en mocht van geluk spreken dat Meertens zijn totale vrijheid niet met zijn tweede goal beloonde. Poelman schoot in blessuretijd de bal nog hoog over. Het gaf de onmacht van de ploeg van de Sluisvierweg prima weer. Na 46 minuten en 16 seconden floot Reints voor het laatst. Gedegen gefloten in deze levendige partij. Die levendigheid zal vast en zeker in de kantine voort zijn gegaan.

Bosman zal zich misschien afvragen waarom hij niet met die elf uit de tweede helft is begonnen. Ook de sterke partij van zijn aanvoerder Wessels is na-spreekbaar. Meertens daarentegen zal zich afvragen wat te doen bij het niet meedoen van Bakker, want die heb ik de tweede helft nauwelijks gezien. al mag hij tevreden zijn met de rustige en prima vrije verdediger Robin Maat. Zo bleven er dus genoeg vragen over voor beide ploegen. Het vreugde en verdriet gehalte zou je in een lied kunnen uitdrukken. Daar liepen er zondag zangers genoeg voor om dat te bewerkstelligen.

 

LATER.

 

PM
Hoofdredacteur FC12 Media & Entertainment, Amateurvoetbalgroundhopper

Geef een antwoord