Door de ogen van Bertjan Smit: vv Weerdinge – vv CEC

EMMS in eigen huis veel te sterk voor Ruinerwold
3 december 2018
Drie spelers aan kop in Beltona Topscorer van de regio
3 december 2018

Door de ogen van Bertjan Smit: vv Weerdinge – vv CEC

Twee weken terug zag ik Weerdinge nog spelen, een week geleden zag ik CEC nog en afgelopen zondag zag ik beide ploegen tegen elkaar spelen. Een tijdsbestek van twee weken is niet erg veel, maar de vrachtlading aan andere namen, of dezelfde namen op andere posities, waren niet op twee handen te tellen. Er zullen redenen(werk, kerstmarkt), oorzaken( blessures, ziekte) of gemaakte afspraken(trainen is spelen) aan ten grondslag liggen, maar opmerkelijk vond ik het wel. De logica ontging mij bij het zien van de opstellingen. Als je, zoals trainer Erwin van Oosten van CEC deed, een laatste linie neerzette met daarin een linksbenige voetballer als rechtsback en je zet een rechtsbenige voetballer hangend links rechts vroeg ik mij af wat daar dan de logica van was. Collega Jan Marc Bosman was ook aan het husselen geslagen. Zo was Sjoerd Wolters weer terug gekeerd onder de lat en had hij Radovan Zivcic ditmaal een linie vooruit geschoven. Hoe dan ook, alle wisselingen daargelaten werd er gevoetbald en won Weerdinge de wedstrijd via een 0-0 ruststand met 3-1. Daar zat op basis van de tweede helft wel logica in.

Nogmaals er zullen redenen voor zijn, maar of die altijd houdbaar zijn in de zoektocht naar  een stukje vastigheid. Het begin was van CEC. Een achterwaartse kopbal van Tom Rengers was na 4 minuten het eerste wapenfeit. Weerdinge wou daar niet voor onder doen getuige de kopbal van Aaron Brinks uit een voorzet van Rick van Heuvelen. Wolters stond weer onder de lat dus. Hij had een machtig wapen in zijn rechtervoet. Zijn geplaatste uittrappen kwamen keer op keer aan. Alleen was het volgens Bosman te statisch voorin. Ook aanvoerder Jaimy Wessels had niet zijn dag. Misschien was de handblessure er debet aan. De poging van Sander de Groot na een slecht weg gebokste bal van Wolters haalt het ook niet. Net zo min als de diagonaal van scheidsrechter Mark Gooitzen van der Singel. Dit was voor beide assistenten de mogelijkheid om er van te profiteren. Daar hoefde ik geen verdere uitleg van te geven. Al vrij vroeg in de wedstrijd werd Jasper de Vries door van Oosten de dug-out uitgesturd om te gaan warmlopen. Michel Kingma was niet helemaal fit en leek gewisseld te moeten worden. Leek, want terwijl de Vries kant en klaar stond hield Kingma het nog vol. Hij kopte de bal vlak voor rust zelfs nog op de lat. Zijn enigste gevaar. Tussendoor was er nog het schot met buitenkant wreef van Stefan Wever van de bezoekers. Weerdinge daarentegen bracht helemaal niks zodat de 0-0 bij rust een logisch vervolg was.

Bij aanvang van de tweede helft werd Kingma alsnog vervangen door de Vries en bij Weerdinge verving Willem van Loenen Murat Sahin. Van Loenen was direct actief aanwezig. De titel supersub of 45 minuten-man kreeg al een beetje een cultstatus. Blijkbaar was 45 minuten genoeg voor de flegmatieke linkspoot. Scheids van der Singel had blijkbaar nog wat KNVB-quota goed te maken, want hij gaf binnen drie minuten geel aan Tomas Been van CEC en Mohamed Suleiman van Weerdinge. De wedstrijd was er niet naar om geel te geven, maar de praatgrage van der Singel dacht daar anders over. De eerste mogelijkheid is voor Weerdinge. Brinks was in de eerste actiever en dreigender dan in de gehele eerste helft en na zo’n 10 minuten bereidde hij de mogelijkheid voor, alleen was er niet iemand voor de goal om af te ronden. Net nadat Jordy Eggengoor voor Wever kwam viel de 1-0 door Zivcic. Met binnenkant voet liet hij de bal binnenvallen. Vlak daarna had hij weer een kans. Bal mooi aangenomen, maar zwak afgewerkt. Zo liet de thuisclub duidelijk zien dat ze er een stapje bij deden. Zelfs de schwalbe werd er bij gehaald. Suleiman had geluk dat hij niet weer geel kreeg. Zoals Jos Prummel en Brinks die wel kregen. Ook voor onbenulligheden. Twintig minuten voor tijd kwam de 2-0 op het scorebord. Lars de Groote redde eerst nog, om vervolgens toch een “overtreding” te begaan. Van Loenen nam plaats achter de bal en schoot hem met volle wreef in de hoek van Gerben Springer. Eigenlijk had van Loenen moeten zeggen “wissel”, maar die eer kwam Zivcic toe. Patrick Lassche was zijn vervanger. CEC had tot daar aan toe nog niet veel laten zien. Ze kwamen uit het niets ook op 2-1. Niels Werkman belemmerde Rengers de doorloop in de zestien-meter. Van der Singel had het goed gezien en gaf een terechte strafschop. Die werd zoals altijd door Rengers feilloos binnen geschoten. met nog een kwartier te gaan kon het natuurlijk nog altijd. Bosman dacht dat ook, want hij haalde Brinks er af en bracht Milos Oluic. Het zal wel een onbeschreven regel binnen het trainersgilde zijn dat je de aanvoerder er niet afhaalt, maar op basis van prestatie was Wessels rijper voor een wissel. Of zal Bosman het ongelijk bewijzen? Oluic moest de rechterkant wat defensieve orde toebrengen. Dit omdat Rengers va banque ging spelen en als een veredelde Virgil van Dijk voorin bleef. Van Oosten regelde dat zonder welk briefje dan ook. De lange bal werd dan ook vaak gehanteerd door CEC. Zoden aan de dijk zette het niet. Integendeel, de weggegeven ruimte werd in de eerste minuut van de blessuretijd benut door Lassche. Diens voorzet werd door Wessels, met zijn eerste fatsoenlijk geraakte bal, ingekopt. Springer sprong voor niets: 3-1. De resterende twee minuten deden er niets meer toe. Bosman zal in zijn vuistje hebben gelachen, al zijn wisselingen klopten al weer. Maar gauw een nieuw contract aanbieden. Voor CEC eindigde een serie van 4 overwinningen op rij. Van Oosten zou zijn waslijst aan blessuregevallen gauw verminderd zien worden al was het optreden van Lars de Groote, op die ene overtreding na, een plezier om naar te kijken. En van Loenen? Die kan gewoon weer trainen voor de volgende 45 minuten. Het galmt wel lekker trouwens, van Loenen, van Loenen, van Loenen.

LATER

PM
Hoofdredacteur FC12 Media & Entertainment, Amateurvoetbalgroundhopper

Geef een antwoord