Door de ogen van Bertjan Smit: FC Ter Apel ’96 – vv Musselkanaal

ZZVV boekt eindelijk eerste thuiszege
18 december 2018
De FC12 Voetbalquiz
21 december 2018

Door de ogen van Bertjan Smit: FC Ter Apel ’96 – vv Musselkanaal

Mijn laatste verslag van 2018 ging over een voetbalwedstrijd die je misschien wel kon stoppen in de categorie”amateurpsychologie”. Of anders gezegd, hoe Goliath dacht David kleinte kunnen krijgen door een kunstgrasveld sneeuwvrij te maken, middels de kracht van vrijwilligers, om zo de winst te kunnen pakken en het psychologische gaatje van drie punten op de vervolgers mee te kunnen slaan. Hoe anders dat allemaal verliep zag ik tussen de FC uit Ter Apel en Musselkanaal. De David uit dit verhaal, Musselkanaal, won met minimaal verschil van een trotse Goliath: 1-2.Daar was niks op aan te merken en kon geen foute party tegenop.

Eén sneeuwbui deed alle wedstrijden in het amateurvoetbal in deze regio stoppen met doorgang vinden. Behalve dan in Ter Apel. Daar zorgden veel vrijwilligers dus voor een sneeuwvrij veld. Achteraf hadden ze het beter niet kunnen doen, want volgens vele FC supporters zag ik de slechtste wedstrijd van hun team. Nou heb ik dat wel vaker gehoord bij wedstrijden waar ik kwam kijken. Maar hier was het verschil tussen een koploper en de een na laatste inde stand niet te zien. Laat staan dat je kon zeggen wie de koploper was. Op een veld waar de bal, zeker de eerste helft, vaker gleed dan rolde kwamen de bezoekers al vroeg op voorsprong. Op rechts kwam Aron Berends op snelheid langs zijn tegenstander en bleek een neusje te hebben voor het vinden van de vrije man. In dit geval was dat Rolf Kayser. Die maakte de 0-1. Zowel trainer Koen Feijen van de Fc als Wessel Woortman van Musselkanaal had een jonge ploeg het veld ingestuurd. Bij die van Feijen lag de gemiddelde leeftijd op 22,9 jaar terwijl die van Woortman nog jonger was, gemiddeld 21,3. Vele jonge honden dus.Waarbij die van Musselkanaal gretiger waren. Na de snelle voorsprong trokken ze zich op eigen helft terug en gokten in de omschakeling op de snelheid van Berends en Robin Gerlach. Ter Apel speelde over de linkerkant nog wel eens combinatievoetbal, maar over de rechterkant was het veelal de lange bal die kwam. Meestal werd Jeroen Schoonbeek gezocht om zo de jeugd vanuit het middenveld aan het werk te zetten. Zo’n situatie was er na een kwartier toen Jasper Jalving de pass gaf  waarna Sander Egbers de mogelijkheid kreeg. Hij liet het over aan Patrick Bults. Zonder resultaat. Vlak daarna de omgekeerde situatie met hetzelfde resultaat, omdat Bults niet op zijn linker uitkwam. Voor een dik kwartier was het voornamelijk balbezit voor beide ploegen zonder enige aanvalsmomenten. Het half uur net gepasseerd was er opeens weer een kans voor Musselkanaal. Kevin Oosting kon bij de tweede paal echter niet afdrukken. Zoals ook de kopbal van Kayser drie minuten later geen goal werd. Zoals al gezegd je kon niet zien dat de FC de koploper was. daarvoor was het spel ondermaats. Het enige wapenfeit kwam zes minuten voor rust. Schoonbeek kreeg de kans, maar Ruben Manning corrigeerde tot twee keer toe voortreffelijk. De vraag om een strafschop na diens tweede redding door de FC sneed geen hout, want die was op de bal. Zo vond ook scheidsrechter Martin Wever. De reactie van Manning naar Egbers toe was erg overdreven. Zo bleef het bij rust dus 0-1.

De toeschouwers die wel uit de warme kantine konden terugkeren zagen een beter begin van de tweede helft door de FC. Musselkanaal stond al in de achteruit, maar moest nu nog verder terug. Al gauw was er het eerste gevaar middels een vrije trap op randje zestien. Dat werd nog niks. Twee minuten later wel. Uit de corner van Bults kopte Jordy Veninga de bal in de bovenhoek: 1-1. Dan verwachtten velen dat het er op en er over is. Ze kwamen bedrogen uit. Schoonbeek ging voor een strafschop maar zijn schwalbe werd door scheids Wever doorzien en beloond met een gele kaart. Woortman bracht nog voor het eerste kwartier van de tweede helft, gedwongen, een wissel. Gerlach verliet geblesseerd het veld en werd vervangen door Lennart Fehrmann. Vlak daarna bracht hij ook nog Dion Schomaker voor Berends, zodat zijn topsnelheid voorin met een aantal kilometers was afgenomen. Fehrmann paste zich snel aan, want zeven minuten na zijn binnenkomst scoorde hij uit een voorzet van Oosting de1-2. Er waren nog 25 minuten te spelen. Tijd die voor de thuisclub nodig was om in ieder geval nog een punt te halen. Feijen bracht Bart Huizingh voor, niet nadrukkelijk genoeg aanwezig, Tjeerd Sikkema. Een extra aanspeelpunt voorin. Om nou te zeggen dat het spelsysteem daar op werd aangepast. Nee, Huizingh was van goede wil om aangespeeld te worden, maar telkens was er een andere keuze.Woortman reageerde door de enige dertiger van alle spelers te brengen: Robin Schmitz verving Jim Theuns. Zo speelde Woortman naar eigen zeggen 4-5-1 in deh oop om in de omschakeling nogmaals toe te slaan. Dat gebeurde niet meer. De thuisclub was nog het dichtst bij een goal. De vrije trap van Bults werd echter met binnenkant voet gered door  keeper Noah Sahetapy. De jonge keeper was nog betrokken bij een klein opstootje op de achterlijn in blessuretijd, maar de prima leidende Wever was resoluut en loste het prima op. Na 50 minuten floot hij af en ontplofte de bank van Musselkanaal van vreugde. Daar waar die van TerApel in mineur leegliep. De 1-2 eindstand was verdiend en werd het psychologisch tikje uitgedeeld door de bezoekers. Tegen een eerste nederlaag loop je ooit eens een keer op, alleen had men het nu niet verwacht bij TerApel.

Doordat de wedstrijd doorgang vond ging de foute party dus ook door. En fout was die, want als “Harm Bijl” zelfs een optreden af moge het duidelijk zijn. In januari gaan we weer verder. Hoe het dan psychologisch staat met beide ploegen zien we dan. Het werd nog maar eens duidelijk dat in deze klasse iedereen van iedereen kan winnen. Als er gespeeld kan worden tenminste. Daar zullen ze bij Ter Apel bij de volgende sneeuwbui wel langer over nadenken.

LATER.

PM
Hoofdredacteur FC12 Media & Entertainment, Amateurvoetbalgroundhopper

Geef een antwoord