Column ‘Door de ogen van Bertjan Smit’

DSC’65 hervat competitie met zevende puntendeling
4 februari 2019
ZZVV kansloos ten onder in Hoogeveen
4 februari 2019

Column ‘Door de ogen van Bertjan Smit’

Het zal de generatiekloof zijn, maar ik hoorde later op de avond de verslaggever van RTV Drenthe het hebben over een van der Vaartje. Gebied mij u toch te corrigeren. In het geval van het doelpunt van Henk Bakker in de 39e minuut hebben wij het toch echt over een Carbootje. Vernoemd naar Willie Carbo die op 12 september 1984 Jan Jongbloed kansloos liet op zijn haktrap. Nu was Sjoer Wolters de gepasseerde keeper en betekende het de 1-1 in de deze derby. Uiteindelijk zou Bakker ook nog de 2-1 scoren zodat zijn ploeg de weg naar boven verder heeft ingezet. Voor Weerdinge een zure appel, want er had wellicht iets meer ingezeten. Alleen de laatste fase in het spel, het afronden, was aan de te magere kant. 

Volgens fan van het eerste uur, Elzo Steenhuis, was het een verdiende overwinning van zijn WKE. Op basis van de kansen en mogelijkheden in de laatste 15 minuten logisch, maar dat kwam ook doordat Weerdinge alles of niets ging spelen. Het was een rommelige partij met veel duels waarbij het de vraag was of je de poot er in zette of niet. De thuisclub van Jouke Jan Meertens begon behoudend aan de wedstrijd. Veelvuldig breed en terug ging de bal achterin. Weerdinge vond het prima en wachtte af. In de hoop om vanuit de omschakeling de flankspelers Mahir Salaah Saalim(op rechts) en Jaimy Wessels(op links) aan het werk te zetten zodat die uiteindelijk diepe spits Aaron Brinks in stelling te brengen. Na 7 minuten spelen was daar al de eerste kans voor Brinks. Saalim draait prima weg bij Bouke Scholten. Zijn pass op Brinks is nog beter, alleen liep Brinks met bal net de kant van Harm Hindriks op zodat hij zijn eigen ruimte verkleinde. Zijn inzet eindigde op de benen van keeper Wim Kok. Het spel speelde zich voornamelijk af tussen beide 16-meters in. Kansen waren dan ook schaars. De mogelijkheid van Lorenzo Hendriks na iets meer dan 25 minuten was dan ook feitelijk het eerste wapenfeit. Nog voor het half uur moest Meertens al gedwongen wisselen. Hendrik Gustin was te geblesseerd en werd vervangen door Emad Sanafikhah. Aan zijn kapsel zou het niet liggen. Achterin bij WKE werd Robin Maat opgezadeld met de bewaking van Brinks. Zoneverdediging zat er blijkbaar niet in. Maat kweet zich prima van zijn taak. Tot de 37e minuut. De kapbeweging van Brinks werd hem teveel en zijn overtreding resulteerde in een terechte strafschop. Volgens Meertens was Maat gewoonweg te laat. Wessels was het om het even en schoot de 0-1 op het niet werkende scorebord. De euforie was blijkbaar groot bij de ploeg van trainer Jan Marc Bosman. Zo groot dat er gedanst moest worden, want Wolters had een pirouette nodig om de terugspeelbal van Robert de Bruijn te verwerken. Het was uitstel van executie. De corner werd slecht weggewerkt en uiteindelijk deed Bakker zijn Carbootje. Zo was er in een paar minuten al meer gebeurd dan in alle minuten er voor. Dat bleef ook no even, want vlak voor rust was er weer een kans voor Brinks. Uit de voorzet van Wessels kreeg hij de bal op zijn bovenbeen. Alleen was het daar mee te moeilijk om te scoren. WKE vroeg ook nog om een strafschop, maar die kregen ze niet van scheidsrechter Martijn Gerbrandy. In de blessuretijd kregen ze nog wel een vrije trap op randje 16. Bakker nam met binnenkant voet de bal. Die inzet werd gekeerd en de rebound van Sanafikhah ging er ook niet in. Zo bleef het bij rust 1-1.

De tweede helft begon met bij Weerdinge een nieuwe man: Patrick Lassche kwam voor de Bruijn. Hierdoor ging Niels Werkman een linie naar achteren en kon Lassche rechts voorin beginnen. Het eerste gevaar kwam ook via die rechterkant. Milos Oluic ging met bal op de brommer over de gehele rechterflank. Alleen zijn voorzet kwam net niet bij de afrondende speler. Scheids Gerbrandy was schijnbaar nog niet bekomen van zijn kopje thee. Anders kon ik zijn missers inzake overtredingen op Oluic en Sanafikhah interpreteren. De overtreding van de nieuwkomer bij WKE, Manuel Kallenkoot, zag hij wel en die gaf hij de enige gele kaart van de wedstrijd. Dat leverde Weerdinge een vrije trap op die ze ging bezuren. Slecht genomen kwam de bal terecht bij Kok. Die plaatste een perfect genomen uittrap die door Bakker op waarde werd geschat en dus ook werd binnen geschoten: 2-1. Volgens Meertens moest zijn ploeg nu weer terug naar de basis. Klonk mooi, maar welke basis was dat dan? Het bleef gewoon rommelig. Aan beide zijden. Maar de voorsprong van de thuisploeg was makkelijker te handhaven dan de achterstand van de bezoekers om te zetten. Ook de tweede wissel van Bosman bracht daarin geen verandering. Michou Mbaye werd, luidkeels toegeschreeuwd door zijn fans, gebracht voor Sven van Veen. Hij begon ook direct met een rush inclusief schaar, maar dat was het dan ook wel. Het dichtst bij een goal kwam Maat. Zijn kopbal werd op de doellijn gered. Dat was tien minuten voor tijd. Tijd voor Bosman om zijn laatste troef te brengen. Radovan Zivcic verving Brinks. Het betekende pompen van de bal. Maar ook dat de ruimtes achterin groter en groter werden. Profiteren deed WKE echter niet. De bal achter het standbeen langs van Bakker eindigde op de paal. Als die er in was gegaan had hij direct van het veld kunnen lopen. Werkman ging de laatste 5 minuten ook nog mee naar voren. Va banque dus. Ook dat zette geen zoden aan de dijk. Integendeel, Jochem Scholten was met een kopbal dichter bij een goal dan Weerdinge zou komen. De laatste gebeurtenissen waren allemaal afkomstig van WKE. Specifieker gezegd van Bakker. Zo werd zijn stiftje van de lijn gehaald en zijn vrije trap ging naast. Gerbrandy vond het genoeg en blies af.

 Zo ging de overwinning naar de ploeg die zichzelf niet tekort deed. Daar kon men na afloop nog lang genoeg over discussiëren. De derby zat er voor dit seizoen op. Of die volgend seizoen ook nog gespeeld word? Dat zal waarschijnlijk meer van WKE afhangen. Een periodetitel ligt immers in het verschiet. Wat er voor Weerdinge in zit is een beetje koffiedik kijken. Ik ga de goal van Willie Carbo nog eens op VHS bekijken. Er is tenslotte een generatiekloof.

LATER.

PM
Hoofdredacteur FC12 Media & Entertainment, Amateurvoetbalgroundhopper

Geef een antwoord