Door de ogen van Bertjan Smit: vv CEC – vv EMMS

EMMS geeft voorsprong uit handen bij CEC
11 maart 2019
Top in strijd om Beltona topscorer van de regio loopt uit
11 maart 2019

Door de ogen van Bertjan Smit: vv CEC – vv EMMS

In de 3e klasse C van het zondagvoetbal kan iedereen van elkaar winnen. getuige ook weer de uitslagen van dit weekend. Zo gebeurde het ook in een winderig en nat Emmercompascuum afgelopen zondag. De op de een na laatste plek staande thuisclub kreeg bezoek van de koploper, EMMS. Nou was dat niet aan de club af te zien. Men stond al gauw met 0-2 voor, maar met ziel en zaligheid hield CEC toch nog een punt uit het vuur, 2-2. Dat was terecht, maar als de thuisclub had gewonnen had ook niemand iets kunnen zeggen. Een punt tegen de koploper, maar met de andere uitslagen er naast een schamel punt. Het blijft heen en weer gaan in de 3e klasse C.

Het slechte weer had er afgelopen week voor gezorgd dat de reclame uitingen achter het doel prooi werden van de geselende wind. De wedstrijd stond zelfs op punt om afgelast te worden. Dat gebeurde niet en het moet gezegd worden dat het veld er in ieder geval niet had onder geleden. Koploper EMMS kwam dus op bezoek. De ploeg van trainer Johan Oldekamp had in de personen van Yuri Hertsenberg, Maurice Kosse en Jorunn Kleinheerenbrink aanvallend potentie genoeg. Voeg daar een rasvoetballer zoals Jord Anbergen is bij en je hebt een leuke aanval. Maar het draait niet alleen om de aanval, verdedigend moet het ook goed staan. Dat was niet altijd het geval. Zo kon Mark van der Berg na 4 minuten spelen via een goed opgezette aanval doorlopen richting goal. Dat hij geen specifieke aanvaller is liet hij daarin ook zien. Ook bij CEC klopte het verdedigend niet helemaal. Het gelegenheids duo achterin(Niek Wessels en Reinier Pruim) waren zoekende naar de goede afstemming. De linkerflank is vaak een gatenkaas en die ruimte wist EMMS wel te gebruiken. Al had Anbergen meer met de bal moeten doen dan wat hij er nu mee deed. Rasvoetballer of niet hij had de tijd. De 0-1 kwam ook vanaf de al besproken kant. Scheidsrechter Ferry Hooge gaf een vrije bal aan EMMS voor iets wat alleen hij had waargenomen. Het sneeuwde toen nog niet. De vrije trap van Kosse werd bij de eerste paal getoucheerd en ging binnen. CEC was van slag en dat ging gepaard met het binnen halen van gele kaarten. Eerst kreeg Pruim terecht geel voor een overtreding op Hertsenberg, bijna direct gevolgd door geel voor Ruben Bergman. Die mocht van geluk spreken, want zijn aanslag was gewoon rood. EMMS was op de baas op het veld en controleerde met gemak. CEC werkte zich een slag in de rondte en liet voor hun doen behoorlijk spel zien, alleen kansen kwamen er niet. De ploeg uit Slagharen scoorde wel. Voor de 0-2 redde Gerben Springer eerst nog een schot van Kosse, maar bij de goal tastte hij mis en ook op de grond liggend kon hij niet meer bij de bal zodat Jorunn Kleinheerenbrink scoorde. Een stand die je als koploper verplicht bent te maken. De ploeg van trainer Erwin van Oosten rechtte de rug op een positieve manier. Het slechte weer bracht het beste in zijn ploeg naar boven. Dat ging los vanaf minuut 32. Aanspeelpunt Nick Veenstra werd vaker gevonden en om hem heen was het Michel Kingma die links en rechts opdook. Links was in ieder geval niet het been wat zijn sterkste is getuige zijn afronding. Men kwam ook dichter bij de goal van sluitpost Bastin Kleinheerenbrink. Zo dicht zelfs dat de bal op de arm kwam van Jeffrey Klok. Hooge stond op de achterlijn en concludeerde, terecht, geen strafschop. Voor dat alle die hards die er waren te kijken de warmte konden opzoeken liet Anbergen zijn kwaliteit nog een keer zien. Zelf opgezet vanaf links om uiteindelijk de bal buitenkant te schieten. 0-2 bij rust.

De kleumers die wat later uit de kantine kwamen hebben de 1-2 gemist. Tomas Been schoot met binnenkant voet vanaf een meter of twintig prachtig binnen. Het deed de gemoedstoestand van de gehele ploeg goed. Er werd voor iedere meter gestreden en EMMS had er geen antwoord op. Zoals ik al zei is links niet het sterkste been van Kingma, want ook zijn poging in de tweede helft ging er niet in. Hij begreep dan ook dat hij het met rechts moest proberen. Daar waar Kosse het in de eerste helft niet lukte was het voor Kingma uit éénzelfde actie wel raak. Op een werkelijk prachtige manier schoot hij de bal over Bastin Kleinheerenbrink in de bovenhoek, 2-2. Een beloning voor de prima teaminstelling waarbij meer wil. Springer krijgt nagenoeg niets te doen en klapt zich warm. Oldekamp reageerde door Klok te vervangen voor Justin Westerbeek. Het deed Kingma niets, want die wilde alleen maar de 3-2. Die maakte hij bijna. Hij zette de aanval zelf op en via een prima pass van Veenstra kon hij die ook maken. Alleen ging de bal op de buitenkant van de paal. De wissels werden verder aangesproken en tussendoor schoot Mike Grummel, ook met links, op de goal. Rasvoetballer Anbergen kwam ook niet meer in het spel voor en trapte in de val die Springer had opgezet. Zijn frustratie leverde hem geel op. CEC bleef er in geloven en baande zich een weg door de sneeuwbuien. Een ieder streed voor elke meter. Zoals ook Been dat deed. In de uiterste poging om zijn iets te ver vooruit gespeelde bal nog te halen zette hij de sliding in. Zo deed ook Kosse dat. Een botsing was onvermijdelijk. Toch ging zijn bal bijna in, maar daar had hij geen weet meer van. Hij probeerde het nog wel, maar moest uiteindelijk vervangen worden door Twan Schlepers. De elementen geselden beide ploegen en ook het talloze aanwezige publiek. De strijd werd door het laatste fluitsignaal van Hooge beëindigd. Een strijd die een terechte uitslag opleverde en met iets meer geluk zelfs een overwinning had kunnen opleveren voor CEC. Maar goed, de algehele beleving en instelling van de ploeg uit Compas was ook een punt waard. Ten opzichte van de laatste wedstrijd een 200% verbetering en een bevestiging dat de weg naar boven gevonden kan worden. EMMS daarentegen heeft bovenaan theoretisch gezelschap gekregen van WKE(let maar op die worden kampioen). Ter Apel staat er theoretisch zelfs nog iets beter voor, maar in deze klasse kan iedereen van iedereen winnen. 

Rasvoetballer of niet, het is zoals barkeeper van dienst Frans Schepers het na afloop zei “niets gaat vanzelf”. 

LATER.

PM
Hoofdredacteur FC12 Media & Entertainment, Amateurvoetbalgroundhopper

Geef een antwoord