Door de ogen van Bertjan Smit: FC Ter Apel ’96 – vv Dalen

Schrijvers en fotografen gezocht!
12 juni 2019
Joop Brussen ontvangt Gouden KNVB Scheidsrechterspeld
12 juni 2019

Door de ogen van Bertjan Smit: FC Ter Apel ’96 – vv Dalen

Het blijft een apart fenomeen; nacompetitie. Op zichzelf staande enkele wedstrijden die geen goed voetbal opleveren, maar wel een soort van gedachte dat beide ploegen wel een trapje hoger willen dan wel niet een stapje terug willen doen. Ook in de wedstrijd van vanmiddag in het schilderachtige Odoorn is er geen sprake geweest van dusdanig voetbal die past bij het stapje hoger waar beide ploegen om speelden. Zowel FC Ter Apel’96 als Dalen lieten niet zien 2e klasse waardig te zijn. Toch moet er één ploeg de winnaar zijn en dat werd na een thriller-achtige laatste minuut van de reguliere tijd de ploeg van de weer naar het zaterdagvoetbal terugkerende trainer Bert Doldersum. Met één man minder wist zijn ploeg in de verlenging de 3-4 te scoren. Die stand bleef staan.

Zo voetbalt Dalen dus weer in de tweede klasse. Zal ik zeggen dat ze er wat te zoeken hebben, nee dat hebben ze niet echt. Qua voetbal dan, want daar draait het bij om. Dat voetbal bestond vanmiddag bij Dalen vooral uit het feit om spits Tijmen Venhorst van ballen te voorzien waarbij hij meestal door de lucht werd gevoerd om kopsterk de bal door te sturen. Ter Apel stond er meestal bij en keek er naar. De eerste serieuze mogelijkheid is na twee minuten spelen voor Reinier de Boer van de ploeg uit Dalen. Zijn inzet was te gemakkelijk voor keeper Rudy Bergman van Ter Apel. Bij Ter Apel kwam het gevaar direct van Jordy Weggemans. De flegmatieke en snelle flankenflitser schoot na zo’n 4 minuten voorlangs. Een paar minuten later gokte hij met zijn snelheid de bal te halen. Marijn Verdoold verhinderde dat en raakte daarbij Weggemans blijkbaar op de enkel. Er kwam eerst een corner die gevolgd werd door een tweede. Die tweede corner werd door Patrick Bults uitstekend geraakt maar belabberd ingeschat door keeper Rick Braam van Dalen: 1-0. Bults staat er zelf ook van te kijken of was het de bezorgde blik om Weggemans. De tik op de enkel werkt door en een wissel is het gevolg. Roy Kramer is zijn vervanger. Twee minuten na de wissel staat het al weer gelijk. Venhorst kopt een verre ingooi door en uit de scrimmage die volgt schiet Kjetil Brand uiteindelijk binnen. Een klap op klap voor de ploeg van trainer Koen Feijen. Een openingsfase die wel past bij het vooraf aangestoken vuurwerk. Daar bleef het lange tijd bij. Ter Apel was niet bij machte om iets te veranderen wat resulteerde in het eerst volgende gevaar rondom de 16 van de tegenstander na een klein half uur spelen. Maar de vrije trap van Bults is ondermaats. Dalen daarentegen vind wederom Venhorst. Die kopt weer door en nu is het de Boer die afrond: 1-2. Het geeft bij Dalen een bepaalde rust die men doortrekt naar de rust, ook al zijn er voor Ter Apel nog mogelijkheden voor Arjan Heeres en een vrije trap van Bults. De 1-2 is tevens de ruststand.

Het gezapige voetbal van het einde van de eerste helft gaat door in de tweede. Zonder tot niveau vertalend voetbal te komen gaat men de strijd aan. Daarbij spreekt de stand natuurlijk in het voor deel van Dalen. Ter Apel gaat natuurlijk meer ruimte weggeven en om die ruimte te bespelen kun je ook zonder een aanspeelpunt en doorkoppunt als Venhorst. Zo had Peter Harkes de 1-3 op de voet na een overstapje van Venhorst. Bergman red. Bergman die soms meer op een handbalkeeper leek. Zijn collega aan de andere kant was al niet veel beter trouwens. Scheidsrechter Nick Alberts fluit een gemakkelijke wedstrijd. Hij geeft geel aan Harkes, die een bewuste overtreding op Emiel Seigers maakt, en ook Arjen Heidekamp krijgt geel. Hierbij schreeuwen de Dalen-supporters allemaal om rood. Dan zou de kaart voor Harkes eerder rood zijn geweest. Direct daarna wisselt Feijen van Ter Apel Jeroen Schoonbeek ten faveure van Dennis Fecken. Een wissel waarbij ik mijn bedenkingen heb, maar super-sub Bart Huizingh moest helaas noodgedwongen naar huis. Brand krijgt vlak daarna de kans om te scoren, maar de speler van Dalen schiet wel erg snel. Het voetbal is niet om aan te zien, maar de spanning vergoed veel zolang de 1-2 op het scorebord staat. En die blijft ook staan nadat zelfs Venhorst een grote kans niet weet te benutten. Bergman red ook nu weer met het nodige benenwerk. Zo blijft de spanning aanwezig. Tot 7 minuten voor tijd. Doldersum brengt Wim Steege en die maakt met zijn eerste balcontact de 1-3. Over en sluiten. Dat denken ook de toeschouwers die niet bij één van beide ploegen hoorde en zich alvast richting uitgang begaven. Naar de uitgang ging ik niet, maar op aandrang van Jan op’t Ende liep ik alvast naar de kantine om samen met hem een sapje te nuttigen. Terwijl ik dat doe zet Ter Apel nog eens aan en valt zo waar de 2-3. Dan zijn er nog een paar minuten te spelen en ze maken er zo waar nog 3-3 van. De wereld op zijn kop en de al vertrokken toeschouwers keren terug voor de verlenging. 

Een verlenging waarbij je dacht dat de mentale tik die Ter Apel had uitgedeeld doorslaggevend zou zijn. Zeker als je bedenkt dat Dalen die verlenging met 10 man moest doen. De Boer dacht slim te zijn, maar moest twee domme momenten in korte tijd met geel en dus rood bekopen. Toch kan Ter Apel niet goed omgaan met dat mentale voordeel. Integendeel, Dalen verzuimt om net zoals in de voorgaande 90 minuten de wedstrijd definitief te beslissen. Weliswaar maakt Venhorst in de eerste minuten van de verlenging de 3-4, maar in het vervolg blijft de 3-5 weer uit. Dan is er dus de spreekwoordelijke laatste strohalm waaraan de Ter Apelers zich kunnen vastklampen, maar bij een 4-4 zijn ze niet echt geweest. Zo wint Dalen over het geheel gezien verdiend. Wat ze in de tweede klasse te zoeken hebben zal volgend seizoen uitwijzen. Ter Apel kan volgend seizoen een nieuwe poging doen om die tweede klasse te halen. In de tussentijd had Bert Doldersum zijn sigaartje opgerookt en was de weddenschap met Venhorst vervuld. HOC had het prima voor elkaar en haalde misschien nog wel het meeste uit deze wedstrijd, want het systeemplafond zat er nog in toen ik wegging.

LATER.     

PM
Hoofdredacteur FC12 Media & Entertainment, Amateurvoetbalgroundhopper

Geef een antwoord