Column Bertjan Smit: FC Tweespalt

Westerwolde mist andermaal promotie naar derde klasse
19 juni 2019
Winnaars Beltona Topscorer van de regio 18/19
21 juni 2019

Column Bertjan Smit: FC Tweespalt

Het zou de naam kunnen zijn van de fusieclub uit Tweide Mond. Zou, want de kans dat het ook gaat worden is net zo groot als de kans dat Pasen en Pinksteren valt. Het ongeveer 3000 tellende Tweide Mond(ik schrijf het maar zo, dan zit je niet met het trema ouwehoeren) is op voetbalgebied een verdeeld dorp. De verdeeldheid is begonnen nadat de eerste voetbalclub die Tweide Mond had aan hoogmoedswaanzin ten onder ging en er door toenmalige leden een andere club werd opgericht; De Treffer’16. Ieder wel ruim denkend mens zou dan zeggen “gewoon de vervanger van TEVV”. Dat lag toch even anders. De Treffer’16 was feitelijk een scheiding tussen de groepen die het megalomane geldverslindend gebruik van TEVV  goed en afkeurden. Dan ga je er als ruimdenkend mens van uit dat er rust is in het dorp en men hobbyïstisch weer verder gaat. Daar ging het al mis, want het spelen op het sportpark is mogelijk, maar het gebruik maken van de rest van de accommodatie is niet mogelijk. Maar goed, met enig behelpen maakt De Treffer’16 zijn eerste stappen in het amateurvoetbal. De sfeer binnen sommige families schijnt dan al tot vriespunt zijn gedaald. De Ajax-Feyenoord afkeer vind zich nu terug in een dorp in Drenthe, maar dan over twee plaatselijke voetbalclubs. Die sfeer wordt er natuurlijk beter op als TEVV een aantal maanden terug inzet op terugkeer naar de onderste regionen van het amateurvoetbal met daarbij dan de kans op een derby die zijn weerga wellicht niet zou kennen. TEVV’s ambitie was aandoenlijk om te zien. Een nieuwe trainer hadden ze al, maar zonder spelers kan een trainer ook niks. En dat niks bleef. 15 juni was de deadline om zoveel spelers op te geven bij de KNVB dat er geloofwaardig gestart kon worden. 15 juni was dus D-day voor TEVV. Een D-day die niet gehaald werd. De ambities lagen hoger dan het spelersaantal. Voor nu komt de derby der tweespalt er dus niet. Het klinkt niet zo mooi misschien als Derby del Madonnina of Derby del Lanterna, maar ik denk dat er wel enige voorzorgsmaatregelen hadden moeten worden genomen als de derby der tweespalt op het programma zou komen. Kijk bij de tweespalt in families omtrent een verjaardag kun je andere dag heen gaan. Dat zou bij bij een voetbalwedstrijd wat moeilijk worden. Als voetballer dan. Als supporter zou je ieder een kant op kunnen gaan. Waarbij dan de wijzen misschien tot elkaar kunnen komen en FC Tweespalt kunnen oprichten. Al dien ik er wel bij te zeggen dat ik ook wel gezien zou willen hebben hoe deze derby zou zijn vergaan. Maar dat komt ook, omdat ik emotioneel niet betrokken ben in Tweide Mond. 

LATER.

PM
Hoofdredacteur FC12 Media & Entertainment, Amateurvoetbalgroundhopper

Geef een antwoord