Westerwolde mist andermaal promotie naar derde klasse

SCV toernooi 2019 geslaagd
19 juni 2019
Column Bertjan Smit: FC Tweespalt
19 juni 2019

Westerwolde mist andermaal promotie naar derde klasse

Even leek het erop dat de zondagmiddag in Zuidbroek gespeelde tweede finale van de nacompetitie, nu tussen Westerwolde en TLC, een kopie zou worden van de nacompetitiewedstrijd van Westerwolde tegen Titan afgelopen donderdagavond in Vlagtwedde. Ook nu gaf menigeen na de in de eerste helft opgelopen achterstand niets meer voor de kansen van de mannen van trainer Lars van Ravenhorst. Maar opnieuw toonde Westerwolde grote veerkracht en wist na de rust nog knap terug in de wedstrijd te komen. Helaas wist men de na negenenzeventig minuten verkregen voorsprong van 3 – 2 niet over de streep te trekken. TLC sloeg in de slotfase genadeloos toe, waardoor Westerwolde opnieuw veroordeeld werd tot het spelen van nog een finale voor een plaats in de derde klasse. SC Bolsward – dat met 2 – 0 van Muntendam verloor – zal dan ook woensdagavond op neutraal terrein de laatste tegenstander van een lang seizoen zijn. Plaats van handeling is op dit moment nog niet bekend.

Op een niet al te beste grasmat werd er deze middag onder leiding van het arbitrale trio, bestaande uit de heren Zeeman, de Haas en Kats, precies om twee uur afgetrapt. Al snel bleek dat TLC er deze middag geen gras over wilde laten groeien en bestookte het doel van Westerwolde op frequente manier. Zelf kon Westerwolde het doelgebied van de tegenstander amper vinden. Met enig kunst- en vliegwerk wisten aanvoerder Rudolf Riks en zijn ploeggenoten de eerste twintig minuten ongeschonden door te komen zonder een tegentreffer te incasseren, maar daarna sloeg TLC in de persoon van Rutger v.d. Veen keihard toe. In een tijdsbestek van vijf minuten stond er door twee doelpunten van hem een comfortabele 2 – 0 voorsprong voor TLC op het fraaie scorebord van gastvereniging ZNC. Veel viel er in dit eerste bedrijf verder niet beleven voor het ook deze middag massaal opgekomen publiek. Scheidsrechter Zeeman, die vanmiddag met een aantal dubieuze beslissingen een stempel op deze wedstrijd drukte, verwees de tweeëntwintig spelers dan ook na ruim vijfenveertig minuten met een 2 – 0 voorsprong voor TLC naar de thee.

Des te sensationeler verliep de tweede helft. Westerwolde rechtte de rug en bracht de tot dusver goed opererende verdediging van de tegenstander steeds meer in verlegenheid. Met Jarno v.d. Laan voor Merijn te Velde en even later Thom Postma voor spits Jeremy Hekman trachtte men de belangrijke aansluitingstreffer te forceren. En toen Frank Riks binnen de zestienmeter werd gevloerd was het voor laatste man en uitblinker van de kant van Westerwolde Rik te Velde in de 62e minuut een koud kunstje de toegekende strafschop te verzilveren: 2 – 1. Onverminderd trok Westerwolde in deze fase ten aanval en het was dan ook René v.d. Laan die in de 69e minuut met een heerlijke krul vanaf de linkerkant de goalie van TLC het nakijken gaf en de gelijkmaker op het scorebord liet aantekenen. Er gloorde weer hoop voor de trouwe aanhang van het team uit Vlagtwedde. In de 79e minuut kwam Westerwolde zelfs op voorsprong. Joan Solano wist vrij voor de keeper in korte tijd voor de derde keer op beheerste manier de bal achter de doelman van TLC te schuiven: 2 – 3. Voor TLC het sein de druk op de verdediging van Westerwolde op te voeren. Een vrij gemakkelijk gegeven strafschop aan TLC wegens hands van Rik te Velde werd op fabelachtige wijze door doelman Hebers uit zijn doel geranseld. Hierna liepen de irritaties enigszins op, waarbij met name opviel dat scheidsrechter Zeeman na enig handgemeen met daarbij een slaande beweging geen rood durfde of wou geven aan een speler van TLC. Diverse spelers van zowel TLC als Westerwolde kregen vanuit deze situatie wel een gele kaart voorgeschoteld. Voor Westerwolde duurde de wedstrijd jammer genoeg tien minuten te langen, want uit de hierna toegekende vrije trap voor TLC scoorde Delano Dussel de gelijkmaker. Westerwolde kwam niet meer onder de druk vandaan en het was dan ook Stefan van Leeuwen die in de 86e minuut tot matchwinnaar kon worden gekroond. Rik te Velde wist de ingebrachte bal nog wel te toucheren, maar deze plofte wel genadeloos in het doel van de Vlagtwedders: 4 -3. Westerwolde probeerde de laatste minuten er nog wel een offensiefje uit te persen, maar zowel mentaal als fysiek kon de moe gestreden ploeg hier geen resultaat meer uit te halen. TLC stapte dan ook als winnaar van het veld en bewerkstelligde hiermee dus promotie naar de derde klasse. Een mooie prestatie voor de fusieclub uit Tolbert / Leek, want nog niet eerder mochten zij sinds de oprichting in 2013 op dit niveau acteren.

Tot twee keer toe een finale om promotie verliezen is natuurlijk zuur. Maar van de kant van Westerwolde zijn er zowel donderdag jongstleden als op deze zondagmiddag twee prima wedstrijden op de grasmat gelegd. Gemiddeld komt het team de laatste tijd tot aanvaardbaar voetbal en het moet worden gezegd, de ploeg kan niet worden beticht van te weinig inzet of doorzettingsvermogen. Bewonderenswaardig is de veerkracht die het team de laatste tijd ten toon spreidt. De meegereisde supporters waren het er dan ook unaniem over eens dat er dit seizoen een prestatie van formaat is geleverd die de vereniging absoluut geen windeieren legt. Hopelijk geldt voor spelers en aanhang komende week het bekende gezegde dat drie keer scheepsrecht is. Woensdag zullen we het weten.

Opstelling Westerwolde: Henk Hebers – Henri Boekelo – Rik te Velde – Rudolf Riks – René Peereboom – Mark Geukes – Merijn te Velde (60e min. Jarno v.d. Laan) – Frank Riks – René v.d. Laan – Jeremy Hekman (61e min. Thom Postma) – Joan Solano

Scheidsrechter: dhr. N. Zeeman

Assistent-scheidsrechter: dhr. D.K.L. de Haas

Assistent-scheidsrechter: dhr. P. Kats

Amusementswaarde: 8 Toeschouwers: 275

PM
Hoofdredacteur FC12 Media & Entertainment, Amateurvoetbalgroundhopper

Geef een antwoord