Door de ogen van Bertjan Smit: WKE ’16 – DZOH

Steeds meer clubs sluiten zich aan bij voetbalconvenant HZOD
30 augustus 2019
Scheidsrechters trainen op Eredivisie-niveau met Dick Lukkien
1 september 2019

Door de ogen van Bertjan Smit: WKE ’16 – DZOH

Zo, voor mij is ook officieel het seizoen 2019-20 begonnen. Ik bezocht vanavond mijn eerste wedstrijd waarbij ook voor beide ploegen gold dat die ook officieel begonnen zijn. De bekerwedstrijd tussen WKE’16 en DZOH was er één tussen tweede klassers uitkomend op het zondag en zaterdag-niveau. In een vrij eenzijdige wedstrijd ging de zaterdagclub er verdiend vandoor met de overwinning. Een overwinning die niet eens geflatteerd was; 0-4.

WKE’16 speelt dit seizoen een klasse hoger en werd daar door DZOH ondubbelzinnig op gewezen. Bij balbezit WKE speelt de ploeg van de op de zaterdagtak teruggekeerde Bert Doldersum een 4-1-1-4 tactiek. Hierdoor en ook door de daarin niet op in spelende thuisclub was het vooral keeper Jan Wolters die veelvuldig in balbezit kwam. Wolters was daarin niet gewent en zo stond na 5 minuten spelen de 0-1 op het bord door Gerben Rog. Niet veel later schoot Tom Hiemstra de bal op de lat van WKE na een voorzet van de op gouden schoentjes lopende Nils Tuijn. Bij WKE schoof Harm Hindriks direct het middenveld in. Ter ondersteuning en voortzetting nam ik aan. Alleen kwam dat er niet van. Bij de thuisclub ging men er nog altijd vanuit dat als de bal bij diepe spits Henk Bakker kwam het wel goed kwam. Tja, dan moet je hem wel bereiken. Dat ging niet, omdat men veelal de lange bal hanteerde. Voor DZOH was dat achterin met Daniel “Bloembak” Sanafikhah makkelijk te verdedigen waardoor er in de omschakeling heel veel ruimte lag voor de behendige en flegmatieke Tim Aasman. Koos hijzelf niet de ruimte dan zette hij een ander wel aan het werk daarbij de ietwat corpulente Rusambo Rajabu als aanspeelpunt bruikende. Zo kopte Rog op de lat en ging een boogbal van Tuijn naast. Dit alles was binnen het kwartier. De afstemmingen bij de ploeg van Jouke Jan Meertens klopten voor geen meter. Zo deed Manuel Kallenkoot helemaal niet, omdat Harm Hindriks doorschoof en Lorenzo Hindriks totaal niet zijn weg vond op het centrale middenveld. Gekoppeld aan het feit dat Jozef Brink alleen maar sissend zijn tegenstander zwakker wilde maken en Ferdy Poelman ook niet balvast en je wist. Zo bereiken we nooit Bakker. Rechtsback Hinke Scholten had het waarschijnlijk vorig seizoen makkelijker dan nu, want hij verkoos op enig moment om de laatste linie te laten voor wat die was en kroop er twee meter achter. Het hielp niets. DZOH speelde zich overal en altijd makkelijk onderuit. Al moet daar de cleverheid ook nog beide sommige spelers ingebracht worden. Anders kon ik de gele kaart voor Rajabu niet verklaren. Ook Harm Hindriks kreeg geel; voor een revanche-momentje. Om de onmacht symptomatisch aan te duiden nam ik de botsing tussen Robin Maat en Bakker bij een corner maar als voorbeeld. Tien minuten voor rust kwam DZOH op 0-2. Een indraaiende vrije trap van Bastin Boer vond het hoofd van aanvoerder Youri Keen en die kopte binnen waarbij keeper Wolters er ook nu niet al te goed uitzag. Wolters had zijn eerste helft niet, waarbij zijn collega aan de andere kant, Nick Schepers het coachen van doorvoerde tot in den treure. Je kan het ook overdrijven. Boer kreeg nog een kans nadat Tom Bosman zichzelf prima vrijliep een dito voorzet gaf en ook Hiemstra had uit een niet verwachte mogelijkheid nog wat kunnen maken. Tussendoor kwam Bakker uit de enige fatsoenlijke combinatie uit de eerste helft tot een schotje. Dat was het. Rust bij 0-2.

Beide ploegen begonnen onveranderd aan de tweede helft. Het spelbeeld ook. Tuijn was na een pass binnendoor van Boer op weg naar 0-3 maar faalde. Doldersum wisselde meteen en bracht Farid Boughaleb ten faveure van Hiemstra. Wissels brachten meestal geen soelaas. Vaak wissel om de wissel.In dit geval was dat niet zo. Boughaleb liet zich als volwaardig hangend rechts zien. Zo zette hij al vrij vlot een mooie driehoek op met Rajabu en Rog, waarbij laatste niet trof, omdat Wolters liet zien dat hij de handschoenen en alle andere toebehoren niet voor niets had aangetrokken. Vlak daarna begonnen de irritatie en frustratie bij WKE toe te nemen. Omdat het niet liep, maar ook omdat DZOH de bal niet buiten speelde voor een vermeende blessure van Lorenzo Hindriks. Lorenzo was zo gepikeerd dat de bal niet uitging dat hij geblesseerd en al twintig opschoof om? De medaille had een andere kleur en dat was blijkbaar niet gewent. Meertens bereidde een dubbele wissel voor. Eigenlijk zou die niet nodig zijn geweest ware het niet dat Boughaleb niet egoïstisch genoeg was. De wissels kwamen er toch, maar in tegenstelling tot die van DZOH zetten ze geen zoden aan de dijk. Een momentje van ondoordachtzaamheid van de verder souvereine scheidsrechter Dogan Karacaoglan bezorgde Kallenkoot een gele kaart. Voor zijn overtreding terecht, maar dat kwam doordat er eerst een overtreding op hem werd gepleegd. De compensatie zal dan wel liggen bij de gele kaart voor Maat vlak daarna, want dat was gewoon rood. Gewoon uit frustratie, omdat het nergens liep. Zoals ik al zei zijn wissels meestal om het wisselen zonder toegevoegde waarde. Bij DZOH kwam Jeroen Smit binnen het veld en die was op zijn speedpedelec en had er zin in. Direct een bal op de paal en ook nog eentje voorlangs. Feit bleef dat het nog steeds 0-2 stond. Die score werd in de laatste 8 minuten toch nog verdubbeld. Eerst liet Mohammed Kaddouri zich reglementair aftroeven waardoor Tuijn met korte trap in de korte hoek scoorde. Vlak daarna kregen Bakker van WKE en Bosman van DZOH nog geel. Bosman voor een wedstrijd-overtreding(hij kwam naar binnen om  te verdedigen terwijl Jochem Scholten op dat moment naar buiten slalomde) en Bakker voor een onbedoelde nekmassage. Vlak voor het laatste fluitsignaal van Karacaoglan scoorde Boer nog de 0-4. Voor een eventueel op doelsaldo beslissende poule welkom.

WKE’16 weet wat ze(eventueel) kunnen verwachten op tweede klas niveau. Hierbij zullen ze toch iets anders moeten bedenken qua voetbal en ook plan B( Maat de laatste 10 minuten mee naar voren) hield niet over. Maar goed iedereen weet hoe een koe een haas vangt en zijn de komende 2 bekerwedstrijden een goede trainingsgelegenheid. DZOH heeft vanuit deze wedstrijd gezien de morele verplichting om zich geen zorgen te hoeven maken om de onderste plaatsen te spelen. Maar dat was alles op basis van vanavond. Morgen is weer een andere dag en zoals Churchill ooit zei “Succes is het vermogen om keer op keer te falen zonder daarbij je enthousiasme te verliezen”. 

LATER.

PM
Hoofdredacteur FC12 Media & Entertainment, Amateurvoetbalgroundhopper

Geef een antwoord