Steeds meer clubs sluiten zich aan bij voetbalconvenant HZOD

Yuri Hertsenberg: ‘Rechtstreeks lijfsbehoud is haalbaar voor vv EMMS’
29 augustus 2019
Door de ogen van Bertjan Smit: WKE ’16 – DZOH
30 augustus 2019

Steeds meer clubs sluiten zich aan bij voetbalconvenant HZOD

Emmen/ regio – Steeds meer voetbalclubs uit de gemeente Emmen sluiten zich aan bij het voetbalconvenant van scheidsrechtersvereniging Hondsrug Zuidoost Drenthe (HZOD). Het convenant moet in de gemeente Emmen leiden tot een veiliger en plezieriger sportklimaat. Vertegenwoordigers van de clubs SC Erica, BDE en Weiteveense Boys zetten woensdagavond in het clubhuis De Meerfluit van HZOD hun handtekening onder de overeenkomst. Eerder deden DZOH, Drenthina, Bargeres, SVBO, Schoonebeek, SWB en FC Klazienaveen dat al.

Vol lof

Voorzitter Theo Hein van HZOD toonde zich vol lof over het feit dat het convenant bij clubs op een steeds bredere steun kan rekenen. ‘Er wordt serieus en hard gewerkt aan een goed sportklimaat dat de harten van sporters, bestuurders en ouders aanspreekt. Maar ook waarin iedereen zijn verantwoordelijk kent.’ In het convenant zijn onder meer afspraken vastgelegd over samenwerking, arbitrage, respect en discriminatie.

Opleiden en begeleiden

Bij het convenant wordt volgens Theo Hein bottom up in plaats van top down gewerkt. “Het moet breed gedragen worden en niet van bovenaf worden opgelegd.’ Samenwerken kan volgens de voorzitter van HZOD op velerlei terrein. ‘Denk onder meer aan het werven en opleiden van clubscheidsrechters of het ondersteunen van scheidsrechters coördinatoren. Uiteraard ligt het accent ook op Fair Play. Sport levert prachtige momenten op en sport is leuk om te doen, maar die mooie emoties die bij sport horen, kunnen ook omslaan in onsportief of ongewenst gedrag. Met dit convenant willen we ook een veilige en prettige omgeving creëren voor spelers, vrijwilligers, supporters en bezoekers.’

Leerzame bijeenkomsten

Deze week maakte HZOD ook sier met een aantal instructiebijeenkomsten voor zowel club- als KNVB-arbiters. ‘Het korps krijgt dit seizoen opnieuw met de nodige spelregelwijzigingen te maken en onze scheidsrechtersvereniging wil alle scheidsrechters goed geprepareerd de wei insturen, zodat er geen misvattingen kunnen ontstaan. Om die reden hebben we informatie- en instructiebijeenkomsten georganiseerd’. aldus Hein.

De bijeenkomsten staan onder leiding van Anton Panneman. De spelregelkenner uit Muntendam informeerde de scheidsrechters en belangstellenden over alle ins en outs van de nieuwe spelregels. Panneman maakte tijdens de spelregelsessie gebruik van diverse praktijkvoorbeelden. Het leverde boeiende discussies op

Volgens Theo Hein is dit voor de scheidsrechters een prima gelegenheid om de spelregelkennis bij te spijkeren en zich op de hoogte te laten stellen van alle wijzigingen. Vrijdag 30 augustus a.s. staat bij vv Beilen/Fit Boys de laatste bijeenkomst op de rol. Aanvang is 20.00 uur.

PM
Hoofdredacteur FC12 Media & Entertainment, Amateurvoetbalgroundhopper

Geef een antwoord