Door de ogen van Bertjan Smit: WKE ’16 – Sc Stadskanaal

Westerwolde kent prima start in derde klasse
22 september 2019
Schoonebeek begint met gelijkspel tegen Sleen
23 september 2019

Door de ogen van Bertjan Smit: WKE ’16 – Sc Stadskanaal

Het seizoen is officieel begonnen. Ook in de tweede klasse waarbij WKE’16 voor het eerst op dat niveau meedoet. Stadskanaal was de tegenstander in de openingswedstrijd en na iets meer dan 95 minuten spelen stond er 1-1 op het bord. Dan blijft altijd de vraag wie er het meest tevreden dan wel ontevreden met de uitslag was. Ik denk in dit geval dat Stadskanaal er het meest ontevreden mee was. Dat kwam mede door de eerste helft. WKE’16 daarentegen pakte zijn eerste punt op dit niveau en dat was gebaseerd op basis van de tweede helft. Alle woorden hierboven bij elkaar opgeteld is de conclusie qua uitslag duidelijk: 1-1.

De eerste 7 minuten van de wedstrijd zijn voor WKE’16. Er gebeurde niks bijzonders, want Stadskanaal vond het prima. De eerste de beste keer dat de ploeg van trainer Rick Slor serieus druk zette was er ook een mogelijkheid voor Sten Vos. Het balverlies middels een verkeerde inspeelpass door Ayhan Bas werd niet afgestraft. Trainer Jouke Jan Meertens van WKE’16 begon in een 4-3-3 formatie waarbij hij in eerste instantie Ferdy Poelman  als linksbuiten liet fungeren. Nobel van streven, maar in uitvoering zinloos. Poelman heeft geen snelheid om de functie van linksbuiten in te vullen. Ook niet als rechtsbuiten trouwens. Elke keer als ze hem aanspeelden was de snelheid ook direct weg uit de aanval. Slor had het tactisch goed voor elkaar. Bij balbezit WKE zakte Robbert Pals op zijn linkerkant in zodat er een vijfmanslinie achterin stond. In  de omschakeling was Pals de toegevoegde waarde op het middenveld waardoor de driehoek van WKE(Manuel Kallenkoot, Jochem Scholten en Lorenzo Hindriks) iedere keer werd overlopen. Gelukkig voor WKE en ook voor alle ploegen op welk niveau dan ook is daar de rots in de branding voor iedere verdediging; de assistent-scheids. In dit geval Richard Jansen van WKE die dacht de fouten van zijn ploeg te moeten corrigeren middels vlaggen op elke pass die voorwaarts ging. De supporters van Stadskanaal waren het met elke beslissing van Jansen niet eens en lieten dat verbaal weten. Iets wat supporters van WKE ook zouden doen. Dus niks mis mee. Alleen was meneer Jansen blijkbaar niet gediend van commentaar, terwijl hij er zelf verantwoordelijk voor was, en diende die mensen van een repliek die ik in feitelijke woorden niet zal herhalen. Zelfs de omroeper van dienst dacht zich verbaal te moeten roeren en ook een oud-voorzitter deed mee. Er werd van WKE bestuurskant gesust, maar ik vroeg mij af waarom. De slimheid van Stadskanaal leverde na 25 minuten de verdiende 0-1 voorsprong op. Jelmer Valk kwam aanvallend in positie en haalde op rand 16 korte hoek uit. Een terechte voorsprong. Het stond tactisch niet bij de ploeg van Jouke Jan Meertens, maar wat er ook gebeurde voetballend bleef het hetzelfde. De ploeg van Slor controleerde. Blijkbaar gingen de frustraties of onkunde een rol spelen. Vlak voor rust dacht Poelman wel een kans te benutten en gaf Boy Nijgh een optater. Scheidsrechter Boerema, die het zelf niet heeft gezien, gaf Poelman direct rood. Nadat de gemoederen gesust waren was het ook snel rust. Dat bij 0-1.

De tweede helft was er de tactische verandering van Meertens. In plaats van behoudend te spelen vanuit positioneel balbezit ging hij voor de bal naar voren. Vandaar ook de wissel van Jan Scholten voor Bas. En daar waar Slor het tactisch dus goed voor elkaar had moest hij nu naar een oplossing zoeken. Die oplossing kwam er niet, Sterker nog het werd zelfs 1-1. Een overtreding op Hendrik Gustin leverde een vrije trap op, hoek 16. Henk Bakker was de aangewezen figuur voor dat soort opdrachten en nu dus ook. Hij schoot de bal laag over de grond in de verre hoek. Keeper Royce Geerlings mag zich daar toch aanrekenen dat de goal viel. Het was zijn hoek. Zo viel het in dubio spelen van Stadskanaal al gauw in duigen. Slor wist geen verandering te geven in de man meer situatie. Hij bracht whirlwind Wessel Klijnstra, maar voor Vos. Het was beter geweest om vanuit de laatste linie iedere x iemand door te schuiven. Of in de rust wellicht al duidelijk gemaakt hebbende dat de man meer gevonden moest worden en niet dat iedereen dacht die het was. Het spel ging over en weer zonder tot fatsoenlijke aanvallen te komen.  Tussen de 61e en 85e minuut viel er buiten de wissels alleen de actie van Jan Scholten(schot over), en die van Klijnstra(lat) te zien. In die 85e minuut ziet scheids Boerema  wel een uitgedeelde tik van Harm Hindriks en bestrafte hem met geel daar waar hij een niet geziene actie in de eerste helft dus met rood bestrafte. Het zal wel zo zijn. Keeper Wim Kok pakte nog een schot van doelpuntenmaker Valk en dat was het ook. Zo eindigde de seizoens-ouverture voor deze ploegen dus in een gelijkspel. Voor de thuisclub was dat gezien de eerste helft een bonus. Voor de bezoekers gezien de tweede helft weer een opsteker. Het gevoel van euforie voor beide ploegen zal dus wel ergens in het midden liggen. 

Maar goed, WKE heeft nu al één punt meer dan aan het begin van vorig seizoen en Stadskanaal zal zich wel behouden. Nu al die zogenoemde assistent-scheidsrechters nog. Jullie hebben niet voor niks die benaming gekregen. Jullie zijn allemaal blij, omdat er op dit niveau geen VAR is.

LATER

PM
Hoofdredacteur FC12 Media & Entertainment, Amateurvoetbalgroundhopper

Geef een antwoord