Door de ogen van Bertjan Smit: WKE ’16 – vv Valthermond

SC Lutten niet opgewassen tegen Achilles 1894
6 oktober 2019
SVV’04 verliest van een beter CEC
7 oktober 2019

Door de ogen van Bertjan Smit: WKE ’16 – vv Valthermond

Via de John Frederikstadt van Valthermond werd mij gemeld dat deze wedstrijd voor het laatst in het seizoen 94/95 werd gespeeld. Destijds werd het in Emmen 0-0 en in de return 1-2. Met namen als Kok, Scholten, Hindriks aan de kant van WKE en van der A, Woering, Eling en “Frederikstadt” aan de kant van Valthermond. Zonder noemenswaardige gebeurtenissen ging die eerste wedstrijd blijkbaar uit als een nachtkaars. Nu, 25 jaar later werd die derby dus weer gespeeld. Na een eenzijdige eerste helft trok de thuisploeg de tweede helft naar zich toe en won daardoor verdiend met 2-1. 

Aardig combinerend voetbal spelen behoort tot de categorie van Nederlands voetbal spelen. Daarin voldeed de ploeg van liefhebber Albert Koops de eerste helft prima. Alleen de laatste pass en daarna dus de afwerking bleef achterwege. In de 4e minuut bijvoorbeeld speelde Demy te Velde de zichzelf vrij lopende Maurice Kampman op de rand 16 aan. Alleen de afwerking verried dat hij vroeger als verdediger speelde. WKE’16 vind het allemaal prima en de ploeg van trainer Jouke Jan Meertens laat zich gewillig inzakken tot de middenlijn. Dat noemt men spelen naar vermogen, terwijl als je een ploeg hebt die qua voetbal iets meer macht heeft je de centrale linker verdediger Stephan de Vries, behalve de spelopbouw latend, ook nog een keer onder druk kan zetten hoef je niet zo ver terug. Maar goed dat doen ze niet en het moet gezegd worden dat een tegenstander daar maar op in moet spelen. De driehoek Rick Schlimback, Alwin Braakman en te Velde combineerden naar harte lust, maar echt iets concreets ontbrak. Zo wordt het in goede getale opgekomen publiek dus niet echt verwent. Een poging van Erik-Jan Veerbeek en die van Schlimback zijn die ik genoteerd heb. De schamele poging van WKE via een pass van Hinke Scholten op Hendrik Gustin wiens voorzet nog beland bij Henk Bakker is qua mogelijkheden het enige wat de thuisclub te bieden heeft. Het makkelijk voetballen van Valthermond leidt nog tot een gele kaart voor Lorenzo Hindriks die te laat is en voor zijn gestrekt been een gele kaart krijgt van scheidsrechter Eric ten Horn. Vlak voor rust heeft Kampman nog een mogelijkheid, maar de verkeerd getimede bal van Mohammed Kaddouri komt op zijn chocoladebeen. De rust eindigt op 0-0.

Bij het begin van de tweede helft brengt Meertens Mohamud Abdikarim ten faveure van Jan Scholten. Het spelbeeld blijft hetzelfde. Alleen moet je bij balbezit wel zorgvuldig zijn. Zo word een inspeelpass op Schlimback onderschept. De actie daarna leid tot schotpoging van Bakker en eindigt uiteindelijk bij Lorenzo Hindriks die kiezelhard binnenschiet; 1-0. Tegen de verhouding in maar daar draalt niemand om. De goal heeft voor WKE een verlichtende werking en voor Valthermond een klamme uitwerking. Die klamme uitwerking krijgt al gauw een vervolg. Een kleine 10 minuten na de 1-0 is er miscommunicatie tussen de Vries en keeper Joost Schrik. Juist ja, schrik niet. Koops wisselt en haalt te Velde er af en brengt Jesper de Graaf. Hierdoor gaat Veerbeek op de positie van te Velde spelen. Er komt een drang naar voren wat logisch en verklaarbaar is. Het rendement daaruit is 0. Een indraaiende corner van Veerbeek word door iedereen van 1e tot 2e paal gemist. Hij krijgt er een corner voor terug. Koops brengt wissel twee. De Vries verlaat het veld en word vervangen door Nick Eding. Je verwacht een 1 op 1 achterin, maar Koops houd vast aan Tom Meijers achterin. Dat veranderd nog geen minuut daarna, want Valthermond komt op een 2-0 achterstand. Een hoge vallende bal leid tot een licht contact tussen Linksback Mike Wilts van Valthermond en Hendrik Gustin. Een twaalf in het dozijn confrontatie. Alleen ziet scheids ten Horn er een strafschop in. 2-0 door Bakker. Dat gebeurt een kwartier voor tijd. Meijers ging direct mee naar voren, wat dus betekende voor ruimte voorin voor WKE. Die konden daar meer mee doen dan Valthermond, ware het niet dat ze dat niet deden. Zo moet Abdikarim de door een dubbele schaar en overstapje breed gelegde bal gewoon binnen schieten. Zoals hij dat ook in de officiële laatste minuut niet doet. Valthermond blijft het proberen en scoort dan uiteindelijk nog de 2-1 door Kampman met zijn chocoladebeen waarbij meneer Jansen weer zijn uiterste best deed om dit te voorkomen. Volkomen terecht laat scheids ten Horn hem weten dat dit niet zo was. Dit alles gebeurde al in de 95e minuut. Daar waar ten Horn in de eerste helft geen blessuretijd bij trok, deed hij dat in de tweede helft dus dubbel. Veranderingen kwamen er niet meer zodat 25 jaar na dato de derby WKE-Valthermond dit keer in een, op basis van de tweede helft, overwinning eindigt voor de thuisclub: 2-1.

Zo heeft WKE een prima start in de tweede klasse en kan Valthermond op basis van vertoond veldspel prima meedoen in deze klasse. Nu nog een echte afmaker. Hoe het ook zei, in Grand-cafe Grote Geert is het nog lang een gehorig samenzijn.

LATER.

PM
Hoofdredacteur FC12 Media & Entertainment, Amateurvoetbalgroundhopper

Geef een antwoord