Door de ogen van Bertjan Smit: CEC – Sc Erica

ZZVV boekt knappe zege op Nieuwleusen
11 november 2019
EMMS verliest in Leeuwarden van LAC Frisia
11 november 2019

Door de ogen van Bertjan Smit: CEC – Sc Erica

Op 9 september 2001 werd deze derby voor het laatst in competitieverband gespeeld. De uitslag destijds was net als nu 1-2. Toentertijd scoorde Klaas Harm Venekamp nog de 1-0 voor de blauw-witten waarna Ron Beukers en Niels van de Venis Erica naar de winst schoten. Het waren voor de Ericanen de eerste stappen naar een lange reeks in de eerste klasse waarbij ook nog werd aangeklopt op de hoofdklasse-deur. Dat was eens. Erica is inmiddels verworden tot een middenmoter in de derde klasse. Tijden veranderen. Het werd nu dus ook weer 1-2. Een overwinning voor de ploeg van trainer Erwin Sikkes dus en weer aansluiten bij de bovenste 5. Voor CEC waren de druiven zuur in de race op een periodetitel. 

Al na 4 minuten spelen stond het 0-1. De als rechtsback geposteerde Leon Harms liet zich kinderlijk eenvoudig de bul ontfutselen op de achterlijn door Pelle de Vries. Diens voorzet werd door Ruben Bergman bij de eerste paal in eigen goal gewerkt. Een opsteker van jewelste voor de bezoekers. Het was aan de ploeg af te zien dat er een trainer voor de groep staat die zelf als sierlijke voetballer wil voetballen om een manier die bij hem past. Van achteruit proberen op te bouwen, diepte zoeken en de derde man op het middenveld proberen te vinden. Dus niet zo maar naar voren schieten en kijken wat er gebeurd. Zo was de poging van Nick Hoorn met binnenkant voet gespeend van een curve waarbij keeper Gerben Springer het nakijken had. Gelukkig voor hem gaat de bal bij de tweede paal naast. Bij CEC had vooral Jos Prummel over rechts een zee van ruimte. Ook in verdedigende zin gaven ze daar ruimte weg, want Harms was duidelijk zoekende in zijn positie en liet de ruimte tussen hem en Prummel vaak wel erg groot worden. Erica profiteerde daar niet van. De eerste mogelijkheid voor de ploeg van trainer Henri Goeree viel na een kwartier. Uit de vrije trap van Prummel was er een kopbal van aanvoerder Tom Rengers. Voetbal opbouwend had Erica dus de intentie om te voetballen. Verdedigend hield het niet altijd over getuige de vrije doortocht van Bergman wiens schot nog op de lat belande. Ook de slechte bal verwerking van Jelmer Schepers paste daarbij. Michel Kingma kon er geen voordeel meer uithalen. Zo wachtte Erica rustig af en liet het spel aan de thuisclub. De 1-1 viel 11 minuten voor rust. Een door scheidsrechter Henk Mulder toegekende vrije trap op zo’n 30 meter van de goal werd door Rengers met precisie naar de bovenhoek gestuurd. Precies was hij wel, maar niet zo hard dat keeper Bram Gebbeken de bal niet had kunnen verwerken. Zo brak de rust aan op 1-1. 

De tweede helft ging op dezelfde voet verder als de eerste. Erica wachtte af en CEC moest het spel maken. Dat werd er bij tijd en wijle niet beter op. Ook verdedigend ging het niet goed, want bijna op het kwartier na rust werd het 1-2. Miscommunicatie achterin bij CEC deed Springer zijn goal verlaten en daar wist de Vries wel raad mee; 1-2. Dus moest CEC weer in de achtervolging. Het wisselen nam ook weer een aanvang. Gedwongen( Kingma geblesseerd) en ongedwongen zoals dat zo mooi heet. Bij Erica kwam Dave Leroy Smit in het veld voor Sebastian Kroezen. Dave had volgens mij niet veel zin of had een heel zware avond en nacht er op zitten, want de gelatenheid droop er van af. Tien minuten voor tijd bracht Goeree ook nog Reinier Pruim en hield verdediger Mike Grummel naar de kant. Op de druk naar voren op te voeren? Soelaas bracht het uiteindelijk niet. In de derde minuut blessuretijd was er nog een vrije trap op zo’n 20 meter van de goal. Meer dan een corner leverde dat niet op. Er was nog steeds tijd zat, want scheids Mulder kwam alvast met zijn versie van zuivere speeltijd. Liefst 10!!!!! minuten liet hij naspelen. De Erica-supporters vertwijfelend achterlatend. Zijn laatste fluitsignaal was dan ook zeer welkom voor hun. Zo won Erica dus 18 jaar na dato ook dit keer van CEC. Het zal niet de opmaat zijn voor een nieuwe reeks in de 1e klasse, maar tegenwoordig is elke overwinning welkom. Dat gold natuurlijk ook voor CEC, maar in deze derbyklasse is er van alles mogelijk. Over twee weken gaan ze weer verder.

LATER.

PM
Hoofdredacteur FC12 Media & Entertainment, Amateurvoetbalgroundhopper

Geef een antwoord