Door de ogen van Bertjan Smit: WKE ’16 – Nieuw Buinen

SVBC wint in eigen huis van Buinerveen met 2-1
25 november 2019
Samenvatting SJC – Hoogeveen
25 november 2019

Door de ogen van Bertjan Smit: WKE ’16 – Nieuw Buinen

Oranje tegen oranje vanmiddag op sportpark Grote Geert in Emmen. Althans volgens de officiële clubkleuren van beide partijen. Dus werd er volgens de regels afgetrapt, met de bezoekers in een lichtblauw tenue. Na afloop misschien oranjebitter schenken in de bestuurskamer? Voor wie? Het bitter was dit keer voor de ploeg van trainer Eric Prins. Ik kreeg het gevoel dat hij daar een roepende in de woestijn is en het deze week best eens zo zou kunnen zijn dat ofwel Eric zelf dan wel Nieuw-Buinen het als gedane zaak zien. Voor nu werd het 4-1 voor de ploeg van trainer Jouke Jan Meertens. Daar was niks op aan te merken. 

Ook deze wedstrijd begon met de één minuut actie NEE TEGEN RACISME. Een minuut lang gebeurde er dus niks. Nieuw-Buinen voelde zich daar blijkbaar prima bij en hield dat de gehele eerste helft vol. Ondanks dat de, volgens het wedstrijdformulier, niet in de basis beginnende Nick Berends een kleine mogelijkheid had om iets te halen deed Jochem Scholten hem vlak daarna voor hoe het wel moest. Dwars door het centrum opstomend rondde hij de pass van Lorenzo Hindriks adequaat af; 1-0. Blijkbaar kon WKE’16 ook een goede eerste helft spelen. Vlak daarna moest keeper Marcel Waarsing weer reddend optreden. Waarsing kreeg het druk en moest lijdzaam toezien hoe Henk Bakker, dit keer vanaf rechts spelend, zijn directe tegenstander Thijs Manning keer op keer zoek speelde en strooide met passes. Die ook in het centrum niet werden verdedigd. Na 13 minuten stond het 2-0 door Jozef Brink. Eerst schoot Lorenzo Hindriks via de vingertoppen van Waarsing op de paal. Uit de heroverde bal zette Bakker de bal voor en Brink scoorde; 2-0. Het ego-ensemble van Nieuw-Buinen probeerde het wel, maar kwam tot niets. Ja, de gebroeders Feiken vrije trap en kopbal vlak na de 2-0 was noemenswaardig. Keeper Wim Kok was geslagen, maar zag de bal overgaan. De ingooi van Manning op Roy Feiken vlak daarna was illustratief voor de Buunermonders. Wat kon je in hemelsnaam doen met zo’n ingooi? De ongelijke strijd tussen Bakker en Manning bleef bestaan. Had Prins geen andere optie? Ofwel, want na 30 minuten bracht hij Jary Vigor Hovenkamp ten faveure van Pascal Felix. Dat betekende dat Robert Tieks naar linksback ging en Manning van links naar rechts ging. Leuke gedachte, want Tieks kon vanaf daar aanvallend mee opkomen. In de praktijk werkte het niet, want Bakker liet Tieks doen waar hij zin in had en was in de omschakeling altijd aanspeelbaar. Zo schoof Nieuw-Buinen positioneel wel wat meer naar voren, maar gevaarlijk werd het niet. Vlak voor rust kwam Robin Maat naar terecht en moest gewisseld worden. Ronald Oosting was zijn vervanger. Mohammed Kaddouri ging op de plek van Maat spelen. Het feitelijke eerste balcontact van Oosting zorgde voor de 3-0 van Bakker. Wedstrijd bij rust al gespeeld dus.

De tweede helft begon met weer een verandering bij Nieuw-Buinen. Prins had Hovenkamp en Tieks omgedraaid. Het hielp niets. Nadat Mohamud Abdikarim direct na rust een door hem zelf opgezette aanval niet verzilverde, deed hij dat drie minuten later wel. Hij kwam voor Manning en schoot prima binnen; 4-0. De wedstrijd was al gespeeld, maar toen helemaal. En dan moeten er nog 40 minuten worden gespeeld. Situaties kwamen er die door de stand kwamen. Lorenzo Hindriks zeurde om een gele kaart, omdat hijzelf ook geel kreeg. Op een paar kleinigheden na liet scheidsrechter Rene Broekman de wedstrijd wel een wedstrijd zijn. Vooral de eerste helft liet hij daar waar kon prima voordeel gelden. Na een klein kwartier bracht Meertens Ayban Bas voor de geblesseerde Hinke Scholten. Hinke, dat had gerust tien minuten eerder gekund. Prins bracht een dubbele wissel en zo kwamen oudgedienden Eddie Schoenmakers en Theo Gennissen. Twee ego’s meer in het veld, waarbij Gennissen weliswaar met passjes strooide en zelfs de aangever was bij de 4-1, maar op dat moment was het tempo zo laag dat dit ook simpelweg kon. Doorselecteren? Nadat Meertens ook was uitgewisseld was er nog een kwartier te spelen. Een kwartier die voor Nieuw-Buinen was. Maar ja, een kwartier. Het begon met een grote kans voor Tieks, maar die ging voorlangs. Daarna was er een schot van Thijs Hateboer. Het eerste noemenswaardige wat hij liet zien. De stuiptrekkingen zorgden dus voor de 4-1 door Berends, maar dat was het ook. Hateboer liet zich nog even gelden middels een aanname van de bal met onderkant voet. Normaal gesproken prima ware het niet dat het met gestrekt been was. Vlak voor tijd ging nog een kopbal van Bakker, uit de tweede actie van Oosting, op de lat. Scheidsrechter Broekman was verstandig en liet niet naspelen. 4-1 was de eindstand.

Waar het ene oranje blijkbaar mentaal iets kon omzetten, was dat bij het andere oranje ver te zoeken. Bij de thuisploeg loopt wel wat kwaliteit, maar als de mouwen omhoog moeten zie je dat bij de backs Scholten prima terug. Bij Nieuw-Buinen is het een groter probleem. Een probleem wat volgens mij komende week een bepaald besluit krijgt.

LATER.

PM
Hoofdredacteur FC12 Media & Entertainment, Amateurvoetbalgroundhopper

Geef een antwoord