Door de ogen van Bertjan Smit: Weerdinge – Ter Apel ’96

Westerwolde verliest niet alleen de derby
16 december 2019
Regio Cup tweede elftallen op zoek naar extra deelnemers
16 december 2019

Door de ogen van Bertjan Smit: Weerdinge – Ter Apel ’96

De clubwatcher van FC Ter Apel’96, Ronny Hartmann, verzekerde mij een paar weken terug dat zijn cluppie aan het einde van de rit bovenaan zou staan. Toen ik hem gisteren in de rust vroeg of hij dat nog steeds vond was er een kleine twijfel. Het was tenslotte nog maar 1-0 bij rust. Na rust werd het niet veel beter. Ook met een man meer kon het tij niet gekeerd worden en ging Weerdinge er uiteindelijk met een dikverdiende 3-1 overwinning vandoor. De twijfel bij Ronny zal groter zijn geworden.

Om daadwerkelijk aan het einde van de rit bovenaan te staan zal er toch uit een ander vaatje getapt moeten worden. Ook al was het begin nog wel voor de ploeg van trainer Koen Feijen. Een vrije trap van Daniel Manning scheerde rakelings naast. Dat was het dan ook wel, want heel veel ging er daarna nog meer naast. Het was Ter Apel dat keer op keer dan wel de verkeerde keuze, dan wel de verkeerde pass, dan wel de verkeerde loopmomenten had. Zo’n moment kwam er na 13 minuten. De passeeractie van Emiel Seigers was ondermaats en de bal werd direct diep gespeeld op Leon Bos. Keeper Rudy Bergman dacht door snel uit te komen de situatie onder controle te krijgen. Hij maakte het alleen maar erger, want hij bezorgde de bal bij Aaron Brinks. Die wist wel raad met het cadeau en schoot de bal vanaf een meter of 25 in de lege goal; 1-0. Het deed sommige supporters van Ter Apel verzuchten met daarbij de opmerking of de zestien-meter niet afgebakend kon worden zodat Bergman niet keer op keer zijn zou verlaten. Het zat in het aard van het beestje, want keer op keer maakte Bergman de handbalmove  door in te stappen. Het kostte al wat punten. Twee minuten na de 1-0 had het 2-0 moeten zijn. Milos Oluic kreeg via een kluts de bal mee en stond plots alleen voor Bergman. Die keek hem naast. De ploeg van trainer Jordi Nijgh kon feitelijk achterover leunen en wachten op de fouten die Ter Apel wel ging maken. Zeuren om een vrije trap was ook zo’n fout. Een fout die Seigers geel opleverde van de prima fluitende Stefan Aalders. Dat was vlak voor dat Manning een 1-2 aanging met Dennis Fecken en besloot om zelf te schieten. Dichterbij een goal zouden de bezoekers de eerste helft niet komen. Weerdinge daarentegen liet het ook na om te scoren. Dit terwijl die toch echt wel de kansen daar voor kregen(ja ik heb ze zelf gezien). Maar Bos en Brinks verzuimden om de trekker over te halen en de wedstrijd definitief te beslissen. De twee pogingen van Sander Meertens om van afstand Bergman te verschalken zal ik bij elkaar opgeteld dan maar als één beschouwen. Vlak voor rust verliet Ron Kuper geblesseerd het veld en werd vervangen door Dennis de Roo. Hierdoor ging Arjen Heidekamp een positie naar achteren. Scheids Aalders trok nog een beetje blessuretijd bij en floot na 48 minuten voor de rust. 

De tweede helft begon zoals de eerste was geëindigd. Met slordig spel van de gasten. Zo lukte het Seigers om binnen het tijdsbestek van 30 seconden 2x een verkeerde pass te geven. Veel misbaar ter uiting van het ongenoegen waren het gevolg. Tuurlijk nam de druk op Weerdinge toe, want het stond immers nog maar 1-0. Meestal is zo’n eerste kwartier na rust de aanzet tot meer. Dat viel wel mee. Het geblokte schot van Fecken was het enige wapenfeit in dat kwartier. Voor Weerdinge scoorde Jurrie Hilgenga. Maar het was een gele kaart die hij scoorde voor een vermeende overtreding iets eerder. Een kaart met gevolgen zo bleek later nadat beide ploegen voor hadden gedaan hoe het hun voetballend verging de tweede helft. Zo was daar de corner van Seigers en de pass van Bos. Twee keer een NBA-bal. Tussendoor kreeg Arjan Heeres nog een kans. Toen brak de 70e minuut aan. De minuut waarin Weerdinge met 10 man kwam te staan, omdat Hilgenga zijn tweede gele kaart kreeg na een sandwichtackle op Seigers. Nijgh wisselde daarop Oluic en daarvoor kwam Ferry ten Dolle in de ploeg. Feijen bracht Jeroen Schoonbeek ten faveure van Joey Huizingh. Kopkracht achterin werd dus vervangen door aanvalsdrang. Het resulteerde in een schotje van Fecken. Direct daarna werd het uit een fast-break zo waar 2-0. Heidekamp schoot de bal in eigen goal. Einde wedstrijd. Vijf minuten later werd het ook nog 3-0. Bergman en Roy Kramer probeerden op te bouwen, maar een degelijke voortzetting ontbrak. Patrick Lassche profiteerde. Dat betekende helemaal einde wedstrijd. De 3-1 door Schoonbeek was voor statistici. Feijen bracht nog Bart Huizingh voor Fecken. Een wissel omdat die blijkbaar geen zin meer had. Nou dat lag niet aan de laatste minuut kan ik zeggen. Zo eindigde deze derby in een verdiende 3-1 overwinning voor Weerdinge. 

Met nog twee wedstrijden te goed sluipt Weerdinge hogerop. Ter Apel moet even een pas op de plaats maken. De twijfel die Hartmann overviel krijgt dus een beetje gestalte, maar Aristoteles zei het al Ronny “Twijfel is het begin van wijsheid”.

LATER

PM
Hoofdredacteur FC12 Media & Entertainment, Amateurvoetbalgroundhopper

Geef een antwoord