COLUMN Bertjan Smit: ‘Zou’

Foto’s Protos Weering Zaalvoetbaltoernooi Sporthal Angelslo
29 december 2019
ZZVV naar kwartfinale Protos Weering
30 december 2019

COLUMN Bertjan Smit: ‘Zou’

We zijn weer begonnen. Zou toch mooi zijn geweest als deze slogan gisteravond voorafgaand aan het begin van elke eerste wedstrijd in elke sporthal zou zijn omgeroepen. Zo ver ik weet is het niet gebeurd. Het PWZ is weer begonnen. Het rondreizende zaalvoetbal-circus in de provincie Drenthe wat menig supporter tot wanhoop drijft. Zaalvoetbal dus. Een tak van de edele voetbalsport die door ons Nederland niet echt goed wordt uitgevoerd. De wereldtoppers van weleer die wij hadden zijn dan wel trainer geworden, dan wel volkszanger in de marge. Vroeger was alles beter. Zo ook zaalvoetbal. In een vroeger leven heb ik het zelf ook gespeeld. Kon mijn technisch vermogen daarin wel kwijt in samenwerking met mijn ploeggenoten uit de vriendenploeg die wij hadden. Dit in tegenstelling tot een voormalig familielid van mij destijds. Die nam in zijn eerste zaalwedstrijd ooit een sliding. Op parket nog wel. Het parket maakte dit keer geen bezwaar. Heden ten dage is het dus geoorloofd om een sliding te nemen. Ook elk ander fysiek contact met vloer en of tegenstander is geen probleem. Onlangs sprak ik in een plaatselijke sportwinkel met de verkoper aldaar. Via de ene voetbalvraag kwamen we ook uit bij het fenomeen PWZ, want dat is het wel natuurlijk. Volgens de verkoper lag wat ik zei ook nog aan een ander ding; de bal. Zeker, alsof je tegen een teleurstellend gooiende darter zegt “het ligt aan het bord”. Nee, zaalvoetbal is geen zaalvoetbal meer. Niet alleen door de bal, maar ook door de kwaliteit van spelers die het voor de deelnemende ploegen moeten uitvoeren. De organisatie van de PWZ maakt het niks uit. De zaaltjes zitten vol en de finaledag ook. Ook zonder HZVV. Mij zul je er niet zien. Ik zit mij eigenlijk maar één ding te bedenken: Zou het niks voor Badr en Rico zijn dat zaalvoetbal?

PM
Hoofdredacteur FC12 Media & Entertainment, Amateurvoetbalgroundhopper

Geef een antwoord