Finaledag PWZ-toernooi in teken van respect en sportiviteit

Hoogeveen zondag alsnog naar finale Protos Weering Zaalvoetbaltoernooi
9 januari 2020
Hoogeveen TV – reacties winst Protos Weering Zaalvoetbaltoernooi
12 januari 2020

Finaledag PWZ-toernooi in teken van respect en sportiviteit

Emmen / Steenwijksmoer– De organisatie van het Protos Weering Zaalvoetbaltoernooi (PWZ) en scheidsrechtersvereniging Hondsrug Zuid Oost Drenthe (HZOD) nemen komende zaterdag tijdens de finaledag in sporthal Angelslo extra maatregelen om de sportiviteit en het respect voor de arbitrage te waarborgen.

Absurd

Directe aanleiding is een incident richting een arbiter tijdens één van de halve finales. PWZ-voorzitter Gradus Zwiers en voorzitter Theo Hein(HZOD) hebben onthutst op het incident gereageerd. “Absurd natuurlijk”, zeggen Zwiers en Hein in een reactie op de gebeurtenissen. De organisatie heeft inmiddels een forse straf opgelegd aan de betrokken supporter. Ook aan de vereniging is een sanctie opgelegd door middel van een waarschuwing van twee jaar.

Grote zorgen

Het tanend gebrek aan respect van diverse voetballers en supporters baart Theo Hein grote zorgen. “Het onderliggend probleem is de verloedering inde maatschappij en dat zien we ook terug in het voetbal. Dat speelt al veel langer, maar wordt door sommige spelers en supporters behoorlijk op de spits gedreven. Dat is afgelopen zaterdag nog eens weer duidelijk geworden, waarbij de grens fors werd overschreden. We moeten dit soort excessen dan krachtig veroordelen. Dat kunnen we niet alleen, maar dat is iets wat we gezamenlijk moeten uitdragen. Het is een goed signaal dat er tijdens finaledag van het PWZ-toernooi extra aandacht is voor het respect voor de arbitrage.”

Tolerantie

Theo Hein beseft dat spelers en trainers in het heetst van de strijd hun emoties soms naar moeilijk de baas kunnen. “Dat is inherent aan het spelletje. We bieden als scheidsrechters dan ook zeker ruimte voor enige tolerantie, maar dat moet natuurlijk wel binnen de perken blijven. Zorgelijk is ook de verbale agressie vanaf de tribunes. Supporters zitten elkaar allemaal op te juinen. Dat gaat van kwaad tot erger en heeft veel invloed op spel. De beste stuurlui staan aan wal, maar ga er maar aan staan. Bij een beslissing zal er altijd iemand teleurgesteld zijn. Naar ieders tevredenheid fluiten is een nobelstreven, maar nagenoeg onhaalbaar.”

Zichtbaar

De roep om sportiviteit en respect zal komende zaterdag tijdens de finaledag nog nadrukkelijker zichtbaar worden. Er wordt naast een mondelingstatement ook een schriftelijke oproep aan de deelnemende teams gedaan. Verder zullen stewards de begeleiding van de scheidsrechters ter hand nemen en zullen ook aanwezig zijn bij de tijdwaarneming. De organisatie van het PWZ-toernooi wil met deze voorzorgsmaatregelen alles in het werk stellen om excessen te voorkomen. Zwiers en Hein vertrouwen erop dat supporters en deelnemers zich positief opstellen. “De finaledag moet een groot voetbalfeest  worden.”

PM
Hoofdredacteur FC12 Media & Entertainment, Amateurvoetbalgroundhopper

Geef een antwoord