Column Bertjan Smit: STAND VAN ZAKEN(1)

VV Hoogeveen viert 90e verjaardag in bijzondere tijd
29 april 2020
Willemsoord versterkt zich met Damy Kuipers
4 mei 2020

Column Bertjan Smit: STAND VAN ZAKEN(1)

Nu er voorzichtig weer mondjesmaat activiteiten op het gebied van voetbal mogen worden gepleegd binnen de verenigingen wou ik een kans voor open doel niet missen( in tegenstelling tot mijn eigen voetbal kunnen) en heb de verenigingen in de regio Emmen gevraagd om mij hun stand van zaken door te geven hoe het nu staat inzake corona. Daar ik van alle clubs nog geen antwoord heb ontvangen maak ik er een kleine reeks van waarin ik dus het doen en laten van clubs de revue laat passeren hoe zij handelen in deze rare tijd. Vandaag de de start, of beter gezegd de aftrap.

Een befaamd voetballer zei ooit eens “elk nadeel heb zijn voordeel”. Het nadeel: corona, het voordeel: ZOOM. Het schijnt een veelvuldig gebruikt programma te zijn in deze tijden waar je bijvoorbeeld als bestuur niet even gezamenlijk in de bestuurskamer een vergadering doorneemt. Bij voetbalvereniging Valthermond gebruiken ze Skype kreeg ik van Arie Weits te horen. Een vereniging die eigenlijk dubbel werd getroffen, want het vlaggenschip was nog in de race voor het kampioenschap met nog leuke thuiswedstrijden tegen Germanicus, Rolder Boys, Helpman en Stadskanaal in het vooruitzicht. Het tweede team stond bovenaan en ook de A1 zoals ook Arie het zelf nog noemde stond bovenaan. Een hard gelag dus. Maar het belangrijkste is dat niemand binnen de club geraakt is door het virus. Geen activiteiten betekent voor Valthermond dat ook de sociale contacten wegvallen, want sportpark de Meent is toch een ontmoetingsplek. Maar ja corona kijkt nergens naar wat dus ook betekende dat de club zijn 90-jarig bestaan en de festiviteiten daaromtrent moet annuleren dan wel voor zich uitschuiven. Ook het bekende AB-toernooi vind geen doorgang. Iets wat menige jeugd betreurde. Om financieel een en ander op te vangen is in goed overleg met de stichting besloten de huur op te schorten, energiekosten te beperken(dus verwarming, koelkasten, diepvriezers uit) en gebruik te maken van de door de regering aangeboden noodmaatregelen. Tekenend voor de saamhorigheid in Valthermond is ook het feit dat niemand van de leden zijn contributie heeft stop gezet. De technische commissie is druk doende om vanaf komende woensdag 6 mei s’middags de trainingen voor de jeugd weer te laten starten. Trainingen die niet via Skype gaan en voor alle jeugd uit Valthermond toegankelijk zijn. 

Bij SVBO staan de koelkasten en vriezers ook uit, want alle houdbaarheids producten zijn geschonken aan de voedselbank. Terwijl de club afwacht en netjes het beleid van de RIVM en de KNVB volgt vullen ze daar de tijd met online bingo’s. Ook de online voetbalquiz is onlangs gespeeld met een winnaar die betwist werd, maar neem aan dat Robert Bruining daar als scheidsrechter uitstekend geleidt heeft. Nu de protocollen van de VDG(Vereniging van Drentse Gemeenten) bekend is word er ook daar vanaf komende week weer volop getraind. Hoe de club een grootheid als Koen Schonewille gaat herdenken is mij nog niet bekend. 

Bij EHS’85 zijn ze volgens de woordvoerder ook weer blij dat er vanaf komende week weer getraind word. Buiten het feit dat het een gemis was, was vooral de stilte kenmerkend. Tijd dus weer voor een beetje lawaai zoals hij dat zelf zei. Die rust heeft de club ook betracht voor die tijd. Rustig afgewacht wat ging komen. Voordeel was dat de gemeente mooi het hoofdveld en veld B onder handen kon nemen. Picobello grasmatten en velden dus daar aan de Weergang zodat bij aanvang van wedstrijden het dus niet aan de ondergrond kan liggen. 

Als laatste in deze eerste aflevering KSC. De club uit Schoonoord met als trainer de ervaren Johan Hollen heeft de eerste jeugdtrainingen er al weer opzitten. Johan is eigenlijk blijven hangen bij 8 maart, want toen speelde KSC de laatste wedstrijd van een tot dan toe geslaagd seizoen. In die wedstrijd werd met 1-0 gewonnen van Titan. Twee dagen later gaf hij de laatste training en zit dus nu afwachtend thuis alvast de voorbereiding op volgend seizoen uit te werken. Al append en telefonerend houd hij zich op de hoogte van het wel en wee van zijn spelers, leiders en bestuur. De prestaties uit de gestopte competitie heeft KSC wel doen besluiten om promotie aan te vragen. Blijven niet veel ploegen over in die 4e klasse zo, maar het zou ook recht doen aan de accommodatie waarop volgend seizoen gespeeld kan worden. Door de inzet van de gemeente Coevorden en vele vrijwilligers zijn de kleedkamers aangepakt en ligt er straks een nieuwe grasmat die ook nog een lichtinstallatie te zien krijgt. Al met al omstandigheden die volgens Hollen passen bij een derde klasser. Tot het zo ver is geeft hij nog wel de boodschap “blijf thuis, blijf gezond” mee. Waarvan akte.

Tja, de anderhalve-meter samenleving. Verdedigen word dan net zo als die befaamde voetballer ook ooi zei “een geitenkaas”.

Komende week deel twee met oa Sportclub Roswinkel, HOC en Titan.

TOT DAN.

PM
Hoofdredacteur FC12 Media & Entertainment, Amateurvoetbalgroundhopper

Geef een antwoord